Heikki Ruokangas & Anne-Mari Kanniainen – Äänisauna


Kitaristi Heikki Ruokangas on vakiinnuttanut itsensä suomalaisen avant-garde ja free jazz kitaran tuotteliaana taitajana tasaisin pienkokoonpanolevytyksin. Uusi samannimisessä oululaisessa studiossa äänitetty Äänisauna on kolmas julkaisu monipuolisen haitaristi Anne-Mari Kanniaisen kanssa täysimittaisen Sarja kuvia -levyn ja Junk Music EP:n jälkeen.

Äänisaunalla kuullaan yhdeksän improvisatorista tuokiokuvaa. Pääosaan nousee sähkökitaran ja harmonikan äänten yhteensopivuus – samalla tavoin kuin Kalle Kaliman K-18 yhtyeessä Kaliman kitara ja Veli Kujalan harmonikka Ruokankaan ja Kanniaisenkin instrumentit sopivat yhteen avant-gardistiseen free-ilmaisuun.

Kappaleissa on heijastumia kansanmusiikista. Kanniaisen harmonikan pitkät äänet luovat verkkaisen tunnelman ja Ruokankaan sähkökitara pitää huolen että meno pysyy särmikkäänä. Cloudsin ja Surun kaltaiset kappaleet kuulostavat siltä, että erilaisin elementein höystettyhä Kanniaisen harmonikkaosuuksista voisi saada paljon perinteisempääkin musiikkia lopputulokseksi, nyt kuitenkin pieni jännite kihelmöi aina. Ruokankaan kitara soi yleensä säröisenä, mutta musiikki ei ole aggressiivista vaan hyvinkin intiimiä – pieniäkin ääniä jää kuuntelemaan.

Osa raidoista on lyhyitä minuutin siveltimenvetoja – lyhimpien kappaleiden nimet Ai Saatana ja Pelle Hermanni kertovat että ei aivan haudanvakavasta meiningistä ole kysymys. Pisin raita Clouds tuntuu jo jäsennellymmältä vaikka selkeää mieleenpainuvaa melodiaa ei ehkä löydykään.

Äänisauna tarjoaa pieniä kuulokuvia vapaan ja abstraktin ilmaisun ystäville jotka haluavat  musiikkia joka on haastavaa, mutta intiimiä.

Uutta levyä saa CD:nä Heikki Ruokankaan Bandcampista.

  • Heikki Ruokangas – kitara
  • Anne-Mari Kanniainen – harmonikka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *