Jazzpossun kesäkuun 2021 soittolista


(linkki: https://open.spotify.com/playlist/2m2kqtMt5Lf71bcGFrZobS?si=cd98a9b784044210 )

Uutuuksia Suomesta…

 • Aki Rissanen – Cold Code
 • Jussi Fredriksson Trio – Splatter
 • Adele Sauros – I Paint You
 • Timo Lassy – Orlo
 • Varre Vartiainen – Blues for Jay
 • Elifantree, Terje Isungset – Norway: Mausoleum I – Extended Version
 • Heikki Ruokangas & Anne-Mari Kanniainen – Clouds

Vuoden odotetuimpiin suomalaisiin jazzjulkaisuihin kuuluu juhannusaattona julkaistu Aki Rissasen soololevy Divided Horizon joka lunastaa ennakko-odotukset monipuolisella äänimaailmalla jossa pianon lisäksi kuullaan uniikkia Omniwerk-soitinta joka tuottaa niin luuttumaisia kuin jousimaisia ääniä ja vähän elektroniikkaakin. Näytebiisi Cold Code demonstroi näitä äänimaailmoja huimaavasti kerrostaen.

Turussa kuntavaaleissa varavaltuutetuksi tälläkin kertaa yltänyt Jussi Fredriksson on julkaisemassa levyllistä saaristosta innoittunutta musiikkia. Archipelago Sea Tales -levy ilmestyy joskus myöhemmin kesällä, mutta kaksi digisinkkua on jo julkaistu. Dramaattisestikin kimmelmöi ja velloo Splatter.

Adele Sauros on vuosi vuodelta ollut vahvistanut asemaansa suomalaisella jazzkentällä oman yhtyeen johtajana, klubi-iltojen järjestäjänä ja mm. Jazz-Emmalla vuoden 2020 parhaan levyn palkinnon saaneessa Superpositionissa. Uusi levy I Paint You on itsevarma leaderilevytys joka todistaa viime vuonna Sibelius-Akatemiasta valmistuneen saksofonistin soiton kehityksestä.

Timo Lassyn tuleva levy Trio lupailee ehkä uutta käännettä jo pari vuosikymmentä kestäneelle uralle – triokokoonpanossa mukana bassossa Ville Herrala ja rummuissa Jaska Lukkarinen. Erittäin lupaavalta kuulostaa näyteraita Orlo.

Kitaristi Varre Vartiaiselta on saatu vahvaa jazzmateriaalia enemmänkin viime aikoina, viime vuoden EP;tä on seuraamassa kokopitkä levy. Uusi raita Blues for Jay svengaa leikkisästi, bändissä saksofonissa Joonatan Rautio, vibrafonissa Severi Pyysalo, bassosssa Timo Hirvonen ja rummuissa Jussi Lehtonen.

Elifantree on julkaissut pitemmän version Terje Isungsetin kanssa tehdystä Mausoleum I -raidasta – Hachi -levy tuotti kahdeksassa maassa tehdyissä nauhoituksissaan runsaasti julkaisematonta materiaalia joten ehkä tällaisia ylimääräisiä fiilistelyjä saadaan lisääkin.

Kitaristi Heikki Ruokankaan ja haitaristi Anne-Mari Kanniaisen levy Äänisauna olikin jo blogissa käsittelyssä, mutta tässä vielä näytteeksi folk/free -levyn pisin raita Clouds.

…Euroopasta…

 • Daniel Herskedal – The Beaches of Lesbos
 • Flukten – Velkommen håp
 • Fellowship – Jesper Bodilsen, Henrik Gunde – Midsommerdans
 • Bohuslän Big Band – Yardbird Suite
 • Emma-Jean Thackray – Our People
 • Ruby Rushton – Fall from Grace
 • Jerry Bergonzi & The Modern Jazz Trio – Ayaz

Sitten ote viimeaikojen eurooppalaista jazzantia – norjalaistuubisti Daniel Herskedalin meri- ja veneilyaiheinen Harbor ilmestyy 2.7. Ennakkoraidalla The Beaches of Lesbos kuuluu vahvasti pohjoismaisten trumpetistien vaikutus – erittäin kaunis raita.

Jotkut uuden norjalaisen Flukten -yhtyeen soittajat voivat olla tämän blogin seuraajille jo tuttuja – saksofonisti Hanna Paulsberg ja hänen Hanna Paulsberg Concept -yhtyeessään soittava Hans Hulbækmo ovat olleet esillä aiemminkin. Hyvää reteää menoa luvassa ainakin ensimmäisen raidan Velkommen håp -perusteella.

Juhannuksen tienoille sopii hyvin tanskalaisduo Jesper Bodilsenin ja Henrik Gunden uusi raita Midsommerdans. Pohjoismaista vähäeleistä pianoduomusiikkia jonka juuret ulottuvat Jan Johanssonin Jazz på Svenskaan ja paljon muuallekin – klassisesn musiikin sävyt innostavat hieman vertailemaan Aki Rissaseenkin.

Ruotsalainen Bohuslän Big Band on ollut aktiivinen viime vuosina levytysrintamalla – vuodesta 2017 uusia levytyksiä on kertynyt kahdeksan. Uusin levy Chasin’ the Bird on kuten nimestä arvata saattaa kunnianosoitus Charlie Parkerille.

Emma-Jean Thackray oli yksi uuden brittijazzin aallon edustajista jotka tulkitsivat Blue Noten klassikkoja viime vuoden Blue Note re:imagined -levyllä. Nyt heinäkuun lopulla ilmestyy oma debyyttitäyspitkä muutaman singlen ja EP:n jatkeeksi. Yellow-levyn keltainen värivinyyli on jo hyvissä ajoin myynyt 500 kappaleen painoksensa loppuun ennakkotilauksissa joten jonkun verran nostetta on.

Jo tutumpi brittinimi on Porissakin vieraillut Ruby Rushton -bändi. Uusi Gideon’s Way EP tarjoilee jo tutun oloista modernia groovea.

Aasinsiltana Euroopasta Yhdysvaltoihin toimikoon Straight Gonz -levy jossa solistina Jerry Bergonzi ja muuna bändinä The Modern Jazz Trioksi itsensä brändännyt kokoonpano jossa soittavat Carl WintherJonny Åman ja Anders Mogensen. Kaikki neljä voivat hyvinkin olla tuttuja Suomen keikoistaan – itse ainakin muistelen kaikki neljä nähneeni Sibiksen DIG. -festareilla viime vuosina.

…ja Yhdysvalloista

 • Colin Stetson – Beyond the Brake
 • Julian Lage – Familiar Flower
 • Kenny Garrett – For Art’s Sake
 • Brian Jackson, Adrian Yonge & Ali Shaheed Muhammad – Mars Walk

Omaperäisistä soittotekniikoistaan ja hämmästyttävistä sooloesiintymisistä tunnettu puhaltaja Colin Stetson on viime vuosina työllistynyt liiankin hyvin soundtracksäveltäjänä – viimeisimmästä täysipainoisesta levytyksestä on jo useampi vuosi ja hänen soundtrackmusiikkinsa jää yleensä hieman sovinnaiseksi. Wind Layers -nimisellä kokoelmalla on julkaistu uusi lyhyt raita Beyond the Brake joka jättää nälkäiseksi.

Kitaristi Julian Lagen uusi Blue Note -levy Squint jatkaa tutuilla poluilla, näppäräsorminen kitaristi ei tyydy helpoimpaan polkuun vaan roots-pohjainen musiikki on välillä kokeellistakin. Triossa mukana basisti Jorge Roeder ja Bad Plussasta tunnettu rumpali Dave King.

“Sen toisen Kenny G:n” eli Kenny Garrettin uusi levy Sounds from the Ancestors lupailee Garrettin kotikaupungin Detroitin musiikillista perimää jazz, gospel ja R&B -sävyissä kansainvälisin maustein. Vähän varovaisenkin oloinen on ensimmäinen näyte For Art’s Sake elokuun lopulla tulevalta levyltä, mutta kyllä tästäkin sitten vihdoin säpinää löytyy.

Adrian Yongen ja A Tribe Called Questista tunnetuksi tulleen Ali Shaheed Muhammadin Jazz is Dead -sarja jossa jazzin ja brasilialaisen musiikin legendat toimivat solisteina moderniin fuusiotyyliin tuotetussa materiaalissa on etenemässä jo kahdeksanteen levyynsä.  Tulevassa levyssä vanhemman sukupolven solistina toimii kosketinsoittaja Brian Jackson joka erityisesti muistetaan yhteistyöstään Gil Scott-Heronin kanssa. JID 008 ilmestyy elokuun alussa.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *