Jazzpossun elokuun 2021 soittolista


 • John Coltrane – A Love Supreme, Pt. IV – Psalm – Live
 • Lee Morgan – The Beehive – Live

Jazzin legendoilta kaivetaan joka vuosi arkistoista jotain ennen julkaisematonta markkinoille, mutta tänä vuonna on tulossa jotain poikkeuksellisen mielenkiintoista John Coltranen uran varrelta. Jazzin suurimpiin klassikoihin kuuluvasta A Love Supremesta jota Coltrane ei juuri soittanut livenä tiedettiin aiemmin vain yksi liveäänitys, mutta nyt on löydetty toinen kokonainen setti lokakuulta ’65 Seattlesta. Uusi julkaisu on tulossa lokakuussa, ennakkoraita Psalm lupaa hyvää.

Jo ilmestynyt arkistoherkuttelu on 8 CD:n tai 12 LP:n boksi Lee Morganin Live at the Lighthouse -materiaalia. The Complete Live at the Lighthouse kattaa kaikki Morganin bändin soittamat ja äänittämät kaksitoista settiä viikonlopulta heinäkuun 10-12, 1970 joista koostettiin Live at the Lighthouse -tupla-LP. Seitsemän ja puolituntinen paketti on melkoinen maraton, mutta Morganin musiikin ystäville on tarjolla mahdollisuus tutkia ja tutustua miten samat kappaleet elivät tulkinnan mukana saman viikonlopun sisälläkin.

 • Timo Lassy – Subtropical
 • Elena Mindru – Blueberry
 • Foat/Heinola/Åkerblom – Feline Fantasy
 • Panu Savolainen – Sumu
 • Lapua-Uusi-Guinea – Syyshambo
 • Olavi Louhivuori – Resonance
 • Artturi Rönkä – Daniel Sommer – Sörnäinen
 • Aaro Laitinen Quintet – 11
 • SUPERHEAVY. – Head Bopper
 • Innanen/Pasborg/Piromalli – Søhesten 

Kotimaista uutta jazztarjontaa on taas mukavasti. Merkittävin uusi julkaisu on Timo Lassyn Trio, joka olikin jo blogissa esillä. Viime perjantaina ilmestyi myös laulaja Elena Mindrun uusi levy Hope – Blueberry-kappale huokuu äitiyden iloa.

Kosketinsoittaja Greg Foatin kohtaaminen Aleksi Heinolan ja Teemu Åkerblomin kanssa oli myös jo blogissa tapetilla – spontaania jammailua koko rahalla.

Sitten pieni folkhetki – vibrafonisti Panu Savolainen on julkaissut muutamia lisäraitoja uusimman Soiva levynsä sessioista – tässä niistä viimeisin Sumu. Uutta pelimannimusiikkia soittaa puolestaan Lapua-Uusi-Guinea – tässä näytteenä Eclipsen pari viikkoa sitten julkaisemalta levyltä Virittää vuodenaikaan sopiva Syyshambo.

Jonkunlainen trendi tuntuu olevan ennakkobiisien julkaisu ilman mitään julkista materiaalia tulevasta levystä. Raita kerrallaan näyttää ilmestyvän Edition Recordsista irtaantuneella E2 Music -labelilla Olavi Louhivuoren pianolevy Songs of Solitude. Apple Musicin tiedot antavat ymmärtää, että kyseessä on 5 raitainen EP ja julkaisupäivä syyskuun 10, neljä raitaa löytyy jo Spotifysta.

Pianisti Artturi Röngän ja rumpali Daniel Sommerin yhteisprojektin levyä lupailtiin viime syksynä, nyt se ilmeisesti on ilmestymässä. Ennakkoraidalla ainakin vierailee Kasperi Sarikoski.

Miellyttävää “musiikkiopistofuusiota” soittaa Aaro Laitinen Quintet Jyväskylästä. Viime vuonna perustettu yhtye on päässyt nopeasti ensilevyn makuun – uusi levy on nyt ulkona Eclipseltä.

Norjalaisen AMP Music & Recordsin julkaisuilla on taas viime aikoina kuultu mukavasti suomalaismuusikoita, näin myös SUPERHEAVY. -kokoonpanossa jossa vaikuttaa pianisti Antti Lähdesmäki. Basisti Daniel Anderssonin johtama bändi lähti tekemään pohjoismaista pianotriojazzia, mutta kovin kaavamaista tai tavanomaista lopputulosta ei tullut.

Jo keväällä ilmestyi Clean Feedillä Mikko Innasen triolevy This is it kera ranskalaisurkuri Cédric Piromallin ja tanskalaisrumpali Stefan Pasborgin, mutta jäi tuolloin näillä soittolistoilla noteeraamatta – tämä virhe täytyy ehdottomasti korjata, mainiota musiikkia.

 

 • Makaya McCraven – Frank’s Tune
 • Anthony Joseph – Calling England Home
 • Marc Johnson – Freedom Jazz Dance
 • Andrew Cyrille Quartet – Happy Go Lucky
 • Brandee Younger – Reclamation
 • Kenny Garrett – Soldiers of the Fields / Soldats des Champs
 • Nils Petter Molvær – True Love Waits (Radiohead)
 • KUU! – My Body is a Cage

Legendaarinen Blue Note -levy-yhtiö tuntuu jatkuvasti etsivän mahdollisuuksia tuoda omaa klassikoita pursuavaa katalogiaan nykyaikaan. Tätä edustaa tuottaja/rumpali Makaya McCravenin tuleva julkaisu Deciphering the Message jolla McCraven työstää, tulkitsee ja remixaa Blue Noten klassikkoraitoja. Julkaisupäivään marraskuun 19. on vielä aikaa, mutta nyt voi alkaa tutustua mitä tuleman pitää. Ennakkoraita Frank’s Tune perustuu Jack Wilsonin levytykseen vuodelta ’67 – Blue Noten kokoamalta soittolistalta löytyvät tämän lisäksi muutkin lähtökohdat.

Brittiskenen keskeisiä julkaisuja tältä vuodelta on runoilija/kirjailija Anthony Josephin The Rich Are Only Defeated When Running for Their Lives – väkevää yhteiskunnallista kannanottoa ja syvää groovea.

Basisti Marc Johnsonin uusi ECM-levy on soolobassolevy – ehkä yllättävän helppokuunteluinen sellainen. Mukana kolme jazzstandarditulkintaa – tässä niistä yksi, Eddie Harrisin Freedom Jazz Dance – ja viisi Johnsonin omaa sävellystä.

Rumpalilegenda Andrew Cyrillen uusi ECM-julkaisu The News tasapainoilee freen ja Monk-maisen svengaavan jazzin välimaastoissa jota erityisesti kuullaan kitaristi Bill Frisellin sävellyksissä kuten tässä Happy Go Luckyssa.

Brandee Younger on vakiinnuttanut itsensä amerikkalaisen nykyjazzin keskeiseksi harpistiksi Dorothy Ashbyn ja Alice Coltranen jalanjäljissä. Uusi Impulse! -julkaisu Somewhere Different todistaa, että harppu sopii moderneihinkin äänimaailmoihin.

Saksofonisti Kenny Garrettin kunnianosoitus Detroitin jazzhistorialle – Sounds from the Ancestors – on ollut jo muutamaan kertaan näillä soittolistoilla esillä ennakkoraidoillaan. Nyt on koko levy ilmestynyt ja se on varsin hyvä, joten otetaan vielä yksi väkevä näyte.

Ja lopuksi vielä muutama rock-tulkinta. Aikoinaan ns. future jazz -tyylin keskeisiin hahmoihin kuuluva trumpetisti Nils Petter Molvær tulkitsee uudella levyllään Stitches Radioheadia ja KUU! jossa soittavat mm. Kalle Kalima ja Christian Lillinger puolestaan Arcade Firea.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *