UMO Helsinki Jazz Orchestra, Pink Twins ja Kadi Vija tulkitsivat Twin Peaksia Bio Rexissä


UMO Helsinki Jazz Orchestra solisteinaan etualalla vasemmalla Pink Twins ja keskellä laulaja Kadi Vija

UMO Helsinki Jazz Orchestra sai osakseen poikkeuksellista yleisön suosiota eilen launtaina Bio Rexissä. UMOn, multimediataitelijaduo Pink Twinsin ja laulaja Kadi Vijan projekti jossa tulkittiin Angelo Badalamentin ja David Lynchin Twin Peaks -musiikkia myi lippuja jo vanhoilla rajoituksilla niin ripeään tahtiin, että Bio Rexiin lisättiin toinen konsertti. Nyt rajoitusten höllennettyä paikkoja voitiin myydä enemmän ja ilmeisesti molemmat esitykset myytiin silti loppuun – Twin Peaks kiinnostaa. Yhdeksänkymmentäluvun alun TV-sarja on nauttinu vähintäänkin kulttimainetta aina ensiesityksensä jälkeen ja muutaman vuoden takainen uusi tuotantokausi nosti Twin Peaksin profiilia nuoremmillekin katsojasukupolvile. Bio Rexin yleisö odotetusti vaikutti enemmän Twin Peaksista innostuneelta kuin UMOn perinteiseltä kuulijakunnalta.

Noin tunnin konserttia varten sovitukset olivat tehneet UMOn taiteellinen johtaja ja konsertin kapellimestarina toiminut Ed Partyka ja Mikko Hassinen. Konsertti alkoi turvallisesti ehkä tunnetuimmilla teemoilla Falling ja Laura Palmer’s Theme. Laulusolisti Vijan rooli oli tulkita Julee Cruisen lauluosuudet – jos Vijan äänessä ei ole aivan samanlaista dream pop-utuisuutta niin melko samanlaiseen muottiin Vijan omakin ääni mahtui. Muutenkin  kokonaislinja pysyi melko lähellä alkuperäisten kappaleiden henkeä, kappaleista ikäänkuin löydettiin big bandille ja elektronisille höysteille sopivia elementtejä. Sooloille annettiin alkuun pientä tilaa tyylitellä ja oivasti Vijan lyhyt scattaily, Tero Saartin trumpetti ja Jouni Järvelän saksofoni toimivat jazz-tunnelman tuojina.

Multimediataiteilijaduo Pink Twins vastasi kappaleisiin tehdyistä Bio Rexin isolta kankaalta nähdyistä visuaalisaatioista ja myös elektronisesta annista – elektroniikkapuolelta soundiin tuotiin kohinaa ja muuta ambient-mattoa. Sinänsä elektroniset tehosteet toivat hyvinkin lynchmäistä tuntua mutta ehkä niitä olisi voinut käyttää rohkeamminkin – tavanomaisen ja liioitellunkin hillityn ja repäisevän shokeeraavuuden vastakkainasettelua käyttää Lynch kuvallisessa kerronnassaankin niin ehkä hieman rohkeampaa dynamiikkaa olisi toivonut nyt musiikiltakin, ainakin siihen olisi ollut mainiot mahdollisuudet. Kitarassa Jere Haakana muutaman kerran väläytteli että löytysi työkalupakista aika rouheaakin soundia, mutta kovin pitkälle siihen maailmaan ei kuitenkaan opttu. Musiikillisena oivalluksena tältä sektorilta löytyi kuitenkin setin kohokohta kun Into the Nightin keskelle oli upotettu jopa kaoottisuutta lähentelevä Manuel Dunkelin saksofonisoolo vain elektronisen hälyn ja Markus Ketolan rumpujen säestämänä.

Materiaali oli pääosin alkuperäisten kausien musiikkia, soundtrack-levyltä ja Julee Cruisen Floating into the Nightiltakin siis levyjen kautta siihen tutustuneille tuttua. Fire Walk With Me -elokuvaa edusti Lynchin oma sävellys The Pink Room ja kolmannen kauden uudempaa musiikkia The Chair. Hieman absurdinkin tuntuisena lopetuksena toimi Lynchin elektrobiisi Good Day Today joka julkaistiin kymmenisen vuotta paitsi singlenä myös Crazy Clown Time –levynä – jos alkuperäiseen outoa tunnelmaa luo autotune-Lynch niin nyt homma meni vähän tyylilajien sekamelskaksi.

Twin Peaksin ensimmäiset kaudet olivat teini-iässä ainakin jonkun aikaa aivan suosikki TV-sarjani ja UMOn musiikin ystävänä tämä konsertti oli ilahduttava kokemus. Falling aiheutti mukavia kylmiä väreitä vaikka kokonaisuutena setti ei ehkä ollut aivan musiikillinen täysosuma, big bandilla ja elektroniikalla ei alkuperäisen kopiota tietysti edes kannata lähteä tavoittelemaan, mutta ehkä vähän turvalliseksi tulkinnat jäivät näin jazzin ystävän näkökulmasta.

Pink Twinsin visualisaatiot loivat lynchmäistä tunnelmaa

Muista myös UMOn ensi perjantain 15.10. keikka Korjaamolla – solistivieraana Jazz Finland Residency-ohjelman kautta huippubasisti Linda May Han Oh, konserttilippuja tarjolla  Jazzpossun kilpailussa 11.10. kello 11 asti tämän linkin takana.

UMO Helsinki Jazz Orchestra 

Kapellimestari:
Ed Partyka

Solistit:
Pink Twins, elektroniikka
Kadi Vija, laulu

Saksofonit ja puupuhaltimet:
Jouni Järvelä
Max Zenger
Ville Vannemaa
Manuel Dunkel
Mikko Mäkinen

Trumpetit:
Teemu Mattsson
Timo Paasonen
Mikko Pettinen
Tero Saarti

Pasuunat:
Kasperi Sarikoski
Pekka Laukkanen
Aarni Häkkinen
Juho Viljanen

Komppi:
Mikael Myrskog, koskettimet
Heikki Laine, basso
Jere Haakana, kitara
Markus Ketola, rummut

UMO Helsinki Jazz Orchestra, Pink Twins & Kadi Vija Play Twin Peaks Bio Rexissä 9.10.2021


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *