Tomi Nikku 5tet – Light & Shade


Trumpetisti Tomi Nikku on jo ehtinyt vakiinnuttamaan itsensä yhtenä nuoren sukupolven kiinnostavimmista jazzsoittajista jota on kuultu niin perinnetietoisena big band -solistina/sovittajana/säveltäjänä kuin varsin abstraktiinkiin ilmaisuun kykenevänä pienyhtyesoittajaksi – ensimmäistä levyä oman yhtyeen leaderina onkin siis jo odotettu.

Flame Jazz Recordsin julkaisema ja Nikun itse tuottama Light & Shade esittelee jo muutamia vuosia toimineen Tomi Nikku 5tet -kokoonpanon musiikkia – kaikki Nikun omia sävellyksiä. Yhtyeessä kuullaan nuoren sukupolven lahjakkuuksia – puhaltimissa Max Zenger, bassossa Vesa Ojaniemi, rummuissa Jonatan Sarikoski ja vibrafonissa Ilkka Uksila joka ehkä levytysten kautta uusiin jazzsukupolviin tutustuville alkaa tulla tutuksi soittajaksi kunnolla vasta tänä vuonna.

Levy alkaa vahvasti Inceptumilla joka oli myös ensimmäinen Nikun juuri tälle kokoonpanolle säveltämistä kappaleista. Sitä voi voimakkaasti eteenpäin Sarikosken rumputyöskentely ja tämän Itävallasta käsin monta vuotta toimineen rumpalin panos on muutenkin levyllä keskeinen ja vahvan rumputyöskentelyn nostaessa kierroksia Light & Shade nousee modernin levytetyn jazzin kotimaisiin kärkikahinoihin.

InceptumEmboldened ja Yearnin’ ovat erityisen vahvoja raitoja joissa 5tetistä kasvaa osiaan suurempi kokonaisuus – yksittäiset soolot tai sävellykset eivät nouse pääosaan vaan ytimessä tuntuu aina olevan yhteissoitto ja se miten eri elementit tukevat ja täydentävät toisiaan. Levyn parhaista hetkistä tulee myös mieleen tämän hetken paras New Yorkin skenestä tuleva jazz ja Ambrose Akinmusiren, Joel Rossin ja Immanuel Wilkinsin kaltaiset soittajat. Light & Shade on jazzia tästä ajasta ja levy jota voi mielellään esittellä myös ulkomaisille kuulijoille jotka haluavat kuulla minkälaista jazzia Suomessa nykyään tehdään.

Tomi Nikku 5tet lähtee 12.10. laajalle Suomen Jazzliiton kiertueelle seuraavasti:

 • Ti 12.10. klo 19.00 Joensuu, Konservatorion sali
 • Ke 13.10. klo 19.00 Kuopio, Hygge Bro
 • To 14.10. klo 20.00 Lappeenranta, Ravintola Lamppu
 • Pe 15.10. klo 19.00 Turku, Bar Ö
 • Su 17.10. klo 20.00 Helsinki, Tenho Restobar
 • Ti 19.10. klo 19.00 Savonlinna, Kulttuurikellari
 • Ke 20.10. klo 19.00 Oulu, Radisson Blu Hotel Oulu, Raattisali
 • To 21.10. klo 19.00 Kokkola, Sällskapsklubben
 • Pe 22.10. klo 17.30 Espoo, WeeGee

Tomi Nikku 5tet

 • Tomi Nikku – trumpet
 • Max Zenger – alttosaksofoni, bassoklarinetti
 • Ilkka Uksila – vibraphone
 • Vesa Ojaniemi – bass
 • Jonatan Sarikoski – drums

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *