Pitkä jazzilta Tenhossa: Söderbacka-Matikainen duo feat. David Lyttle ja Tomi Nikku 5tet


Martin Söderbacka – Eevalotta Matikainen – David Lyttle

Tenho Restobarissa saatiin viime sunnuntaina jazzia poikkeuksellisesti kaksi eri kokoonpanojen settiä kun lavalle nousivat alkuillasta Kokkolan seudulla vaikuttava Söderbacka-Matikainen Duo rumpalivieraanaan David Lyttle Irlannista ja sen perään vielä Jazzliiton kiertueensa puolessa välissä oleva Tomi Nikku 5tet.

Avaustrio soitti mukavaa ja melodista kitarajazzia johon aktiivista kansainvälistä uraa tekevä Lyttle toi mainion lisän eläväisellä tyylillään – erittäin mielenkiintoinen muusikkovieras oli siis saatu houkuteltua pienelle Suomen kiertueelle! Sävellyksiä kuultiin kaikilta soittajilta, aiheet vaihtelivat tekemättömistä kotitöistä kameleihin – hyväntuulista ja jopa leikkisääkin musisointia.

Tätä musiikkia voi virolaissaksofonisti Siim Aimlalla vielä vahvistettuna kuulla myös netissä Söderbackan ja Matikaisen oman ELive Stream -palvelun kautta ensi lauantaina.

 • Martin Söderbacka – kitara
 • Eevalotta Matikainen – basso
 • David Lyttle – rummut
Tomi Nikku 5tet oli hyvässä iskussa

Tomi Nikun 5tetin kiertue oli päässyt jo puoleenväliin ja mahdollisuus esittää materiaalia enemmän livenä tuntui jo kuuluvan kvintetin otteissa, Tenhon esiintymisessä oli hyvää latausta ja dynamiikkaa.

Setin rytmitys oli toimiva – alkuun ja loppuun oli laitettu kovimmat lataukset, rumpali Jonatan Sarikoski pääsi kunnollaan lyömään löylyä niin avausbiisi Inceptumissa kuin setin päättäneessä Emboldenedissakin. Levyn kappaleiden lisäksi kuultiin myös yksi Nikun uudempi sävellys ja lainakappale Kenny Dorhamilta joka todisti, että soittajilla on perinteinen Blue Note -bop hallussa ja trading 8’s osiossa saatiin livetunnelma korkealle. Muutenkin Nikun ja alttosaksofonia ja bassoklarinettia soittaneen Max Zengerin keskinäinen vuoropuhelu ja kilvoittelu toimi livenä hyvin.

Vibrafonin suhteellisen herkkänä soittimena sovittaminen bändiin tuo aina omat haasteensa. 5tet käyttää Ilkka Uksilan vibrafonia melko onnistuneesti, settiin tuli mukavaa dynamiikkaa kun välillä vähän hiljennyttiinkin vibrafonisoolon äärelle mutta ei kuitenkaan liikaa himmailtu vaan tarpeen tullen kehdattiin paahtaakin kovempaa.

5tetin kiertue jatkuu tällä viikolla seuraavasti:

 • Ti 19.10. klo 19.00 Savonlinna, Kulttuurikellari
 • Ke 20.10. klo 19.00 Oulu, Radisson Blu Hotel Oulu, Raattisali
 • To 21.10. klo 19.00 Kokkola, Sällskapsklubben
 • Pe 22.10. klo 17.30 Espoo, WeeGee

 

 • Tomi Nikku – trumpetti
 • Max Zenger – alttosaksofoni, bassoklarinetti
 • Ilkka Uksila  – vibrafoni
 • Vesa Ojaniemi – basso
 • Jonatan Sarikoski – rummut

Söderbacka-Matikainen Duo & David Lyttle ja Tomi Nikku 5tet Tenho Restobarissa 17.10.2021


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *