Linda Fredriksson – Juniper


Linda Fredriksson on tullut jo tutuksi jazzia seuraaville monipuolisena saksofonistina niin  laajalla skaalalla vapaasta ja villistä herkkään liikkuvista pienempien kokoonpanojen Mopo ja Superposition vahvana äänenä kuin suurempien kokoonpanojen riveistä erottuvana vahvana solistina mm. Ricky-Tick Big Bandissa, Njet Njet 9:ssä ja The Northern Governorsissa. We Jazzin julkaisema Juniper on Fredrikssonin ensimmäinen omissa nimissä julkaistu levy.

Fredriksson on sanonut Juniperin sävellysten syntyneet enemmän singer-songwriter pohjalta kuin jazzmuusikkona sävellettynä, usein kitaralla ja myös laulaen. Se kuuluu levyllä monipuolisuutena. Vaikka levyn soittajistosta muodostuu livekeikoille lähtevä kyvykäs jazzyhtye – koskettimissa Tuomo Prättälä, bassossa Mikael Saastamoinen ja rummuissa Olavi Louhivuori – niin levyn soundi ei ole jazzlevylle tyypillinen yhtyeen soundi vaan jokainen kappale tuntuu erikseen harkitulta ja koostetulta. Kovin vahvaa singer-songwriter soundia ei kuitenkaan kannata odottaa vaikka Fredriksson hieman hyräileekin sympaattisessa Lempilauluni -kappaleessa – levy kuulostaa kuitenkin vahvasti saksofonistin levyltä.

Juniper on siis oikeastaan kuitenkin tämän ajan jazzlevy jossa on yhä yleisempää että luovat muusikot yhdistelevät erilaisia vaikutteita oman intuitionsa johdattelemana. Usein parasta musiikkia syntyykin kun sitä tehdään henkilökohtaisista lähtökohdista ja Juniper tuntuu hyvinkin henkilökohtaiselta. Se on levynä usein herkkä ja melankolinenkin, mutta paikoin myös vahva ja väkevä. Seitsemänraitainen levy nousee intensiteetin huipulle nopeasti – jo kakkos- ja kolmosraidat Juniper ja Nana – Tepalle ovat tässä mielessä levyn huippukohta josta laskeudutaan hellästi alaspäin. Levyn loppuessa tulee tuntu että se katoaa kuin sumuun.

Juniper on vahva levy. Erityisesti sen kaikki raidat ovat onnistuneita yksittäin kuunneltuna ja ne muodostavat yhdessä erinomaisen kokonaisuuden. Livenä materiaali muuntunee vielä tästä eri muotoihin.

Juniper on tänään 29.10. suoratoistopalveluissa ja sitä saa CD:nä We Jazzilta, vinyylipainosta saadaan odotella vallitsevien olosuhteiden takia ainakin keväälle 2022.

  • Linda Fredriksson – saksofonit, bassoklarinetti, laulu, syntetisaattorit, piano, kitara
  • Tuomo Prättälä – piano, Rhodes, syntetisaattorit
  • Olavi Louhivuori – rummut
  • Mikael Saastamoinen – basso, efektit
  • Minna Koivisto – syntetisaattorit
  • + Matti Bye – piano
  • + Joonas Sakari Saikkonen – syntetisaattori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *