April Jazz 2021: Lenni-Kalle Taipale & Törkypojat feat. Jukka Perko


Lenni-Kalle Taipale & Törkypojat feat. Jukka Perko

Photo: Lauri Lehtola

Kaikilla suomalaisilla jazzfestivaaleilla on brändinsä, erikoispiirteensä ja tarinansa. April Jazzin historian keskeisiä esiintyjiä on pianisti Lenni-Kalle Taipale jonka uran alun ensimmäisiä isoja juttuja oli esiintyminen April Jazzeilla 25 vuotta sitten jota nyt 35. festivaalin päätteeksi juhlistettiin juhlakeikalla jossa Taipaleen kanssa soittivat Törkypojat , koskettimissa Kasperi Kallio, kitarassa Ossi Maristo, bassossa Osmo Ikonen ja  rummuissa Joonas Kaikko, ja Jukka Perko.

Yhdeksänkymmentäluvun lopussa ja 2000-luvun alussa Taipale oli festarien vakioesiintyjä, viime vuosikymmenellä Taipaletta on omalla kokoonpanollaan nähty vähän harvemmin. Vuonna 2017 Taipaleen musiikkia kuultiin triolta jossa Maristo ja Kaikko soittivat, nyt kuultiin tavallaan laajennettu versio tuosta keikasta (mitä nyt Michel Camilo ei tällä kertaa tullut vierailemaan) – encoreineen lähes kaksituntinen keikka koostui pitkälti Taipaleen omista sävellyksistä ja muutama lainakappalekin.

Liikkelle lähdettiin Taipaleen menevillä sävellyksillä Kelmi-Kallen Kohellus ja Kohkaus. Samaa sukupolvea edustavalle Taipaleen ominainen 80-luvun fuusiopopjazz on alkanut kuulostaa hieman nostalgiselta. Hän on pysynyt uskollisena musiikille jota nuoruuteni jazzista innostuneet muusikonalut ja musiikinopiskelijat soittivat silloin kun Chick Corea Elektric Band oli parasta ikinä. Tyyli ehti poistua trendien aallonharjalta, mutta uusikin “musiikkiopistofuusio”-sukupolvi on sittemmin ilmestynyt Snarky Puppyn kaltaisten bändien myötä.

Lainakappaleet kertoivat vaikutteista – kuultiin versiot The Rippingtonsin Moroccosta (1988) ja erityisesti Perkon läsnäolon innoittamana David Sanbornin Straight to the Heartista (1982). Perko pääsi revittelemään oikein kunnon kasarityyliin, jota oli hauska kuunnella – häntä ei tämänlaisen tyylin tunnelmissa kovin usein nykyään kuule, levyillä ei ehkä sitten Perko Pyysalo Poppoon päivien ja hyvin irtosivat revittelyt Törkypoikien rinnalla. Encoreissa vielä riipaistiin siivu Chick Corea Elektric Bandin Got a Matchia.

Loppuunmyyty keikka oli oiva lopetus nopealla aikataululla rakennetulle festivaalille, niin yleisö kuin bändikin olivat innostuneita ja Taipaleen poikamainen hyväntuulisuus tarttui – tätä ei ehkä missään muualla voi kokea kuin April Jazzeilla.

  • Lenni-Kalle Taipale, koskettimet
  • Kasperi Kallio, koskettimet
  • Jukka Perko, saksofoni
  • Joonas Kaikko, rummut
  • Ossi Maristo, kitara
  • Osmo Ikonen, basso

Lenni-Kalle Taipale & Törkypojat feat. Jukka Perko April Jazz 2021 festivaaleilla Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa 31.10.2021


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *