Uxila Exile – Songs for Harry S. Truman


Vibrafonisti Ilkka Uksila oli levyrintamalla vuoden 2021 suomalaisen jazzkentän merkittävä uusi tulokas. Uksilan vibrafonia kuultiin monilla huippulevyillä ja ensilevy Songs for Harry S. Truman saatiin myös Uksilan omalta Uxila Exile -kokoonpanolta jossa soittavat Tomi NikkuJoonas Tuuri ja Ville Luukkonen.

Berliinissä opiskellut Uksila soittaa Nikun kanssa myös Nikun 5tetissä ja musiikissa on samaa modernin jazzin henkeä, mutta ehkä vähän vähemmän intensiteettiä mutta toisaalta mehevämpää fiilistelyä. On ehkä Songs for Harry S. Trumanille haitaksi että se ilmestyi suhteellisen pian Nikun Light & Shaden jälkeen, nyt se nimittäin hieman tuntui jäävän tuon mainion levyn varjoon sen verran vahvasti Uksilan ja Nikun soundit levyjä yhdistävät.

Levyn oheismateriaalissa on kaikista kappaleista taustatarina tai muu tekstinpätkä. Sävellysten konseptit tuntuvat harkituilta, ei ole lähdetty vain jammailemaan. Nämä taustoitukset antavat levylle yllättävän paljon omaleimaista ilmettä – streamauksen aikakaudella minkäänlainen oheismateriaali on harvinaistunut ja usein jazzissa mennään menneiden vuosikymmenten perinteisellä “joku muu kehuu bändiä”-tyylillä.

Levy alkaa ja päättyy vahvasti, Crane Islandin post-minimalistinen alku herättää mielenkiinnon ja PMMP:n Salla tahtoo siivet -kappaleeseen perustuva Wings on kaunis lopetus. Kun aloitus ja lopetus onnistuvat niin levy on aina miellyttävä kuuntelukokemus. Vuosi 2021 oli suomalaisessa jazzissa monien hyvin debyyttilevytysten vuosi, Songs for Harry S. Truman oli yksi parhaista.

Levyä saa Bandcampista. LP-versiossa on kahdeksasta raidasta kuusi, mutta Bandcampin latauskoodilla saa loputkin.

  • Ilkka Uksila – vibrafoni
  • Tomi Nikku – trumpetti
  • Joonas Tuuri – basso
  • Ville Luukkonen – rummut

One response to “Uxila Exile – Songs for Harry S. Truman”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *