Sir Garrison levyjulkkaritunnelmissa Tenhossa


Sir Garrison täydessä vauhdissa Tenhon lavalla

Sir Garrison on uusi trio jonka muodostavat saksofonisti Sami Leponiemi, basisti Nathan Francis ja rumpali Okko Saastamoinen. Bändin ensilevy Let’s Call This on juuri ilmestynyt LP:nä ja suoratoistoissa ja sunnuntaina Tenhossa edellisellä viikolla jälleen jatkuneella  sunnuntai-iltojen SunJazz -sarjassa juhlistettiin levyn julkaisua parituntisella keikalla.

Suomen jazzkenttää aktiivisesti seuraaville muusikot saattavat hyvinkin olla jo tuttuja – Saastamoinen johtamastaan OK:KO -yhtyeestä, Francis paitsi omasta viime vuonna ilmestyneestä mainiosta leaderilevystään myös monista keikkaesiintymisistä viime vuosina ja Leponiemi Peelasta ja Sointi Jazz Orchestrasta. Kolmen eri yhteyksistä tutun soittajan trio tuntuu vahvalta ja luontevalta – yhteinen sävel on löytynyt. Trion soundissa on jotain kovin tuttua, joskaan en aivan saanut ajatuksen päästä kiinni että mistä musiikki minua muistuttaa – vahvana ehdokkaana triot joissa Adele Sauros soittaa saksofonia, Katu Kaiku ja JAF Trio. Sir Garrison on ehkä kuitenkin noita trioja hieman selvemmin jazzin perinteessä kiinni.

Tästä puolesta kertovat lainakappaleet. Levylle nimensä antanut Let’s Call This joka avasi Tenhon keikan on Monkkia. On mukava kuulla vaihteeksi että Monkkia tulkitaan ilman harmoniasoitinta – usein Monkin soittaminen pianistin kanssa houkuttelee kokoonpanot kauaskin omasta soundistaan “kuulostamaan Monkilta”, Let’s Call Thissin melodia säilyttää Leponiemen saksofonin tulkitsemana mukavasti Monk-henkeä, mutta tuntuu siltä että bändi on tehnyt siitä omannäköisen versionsa. Levyn muut kappaleet ovat omia sävellyksiä, mutta keikalla saatiin alkupuolella toinenkin laina. Kaikki saksofonitriot lienevät jotain velkaa Sonny Rollinsille ja olinkin jo makustellut muutaman ensimmäisen kappaleen aikana että jotrain Rollins-henkeä tässäkin menossa on kun bändi räväytti tiskiin St. Thomas -klassikon joka vedettiin läpi riemukkaasti tarttuvasta melodiasta nauttien.

Demokraattisuus ja tasavahvuisiis on Sir Garrisonin voima. Tätä tunnelmaa vahvisti yllättävänkin paljon se, että kaikki kolme spiikkasivat vuorollaan. Soitossakin jäsenet tukivat toisiaan ja kaikki pääsivät vuorollaan sooloissaan esille – tilaa annettiin ja otettiin ja dynamiikka eli hyvin tilanteen mukaan.

Triolla tuntui olevan kunnianhimoakin. Tenhon illasta otettiin kaikki irti ja keikka kesti lyhyen tauon kanssa lähes kaksi tuntia – enemmän kuin ehkä juuri ensimmäisen 40 minuuttisen omakustannelevyn julkaisseelta bändiltä odottaisi.

En ehkä usko tämän perusteella, että Sir Garrisonista muodostuu pitemmällä aikavälille näiden muusikoiden tärkein kokoonpano, mutta se on ehkä kaikille jäsenilleen tällä hetkellä urallaan hyvää todistusaineistoa osaamisen kirjosta ja vähän erilainen kuin muut kokoonpanot joissa he ovat soittaneet. Kelpo trio!

  • Sami Leponiemi – tenori- ja sopraanosaksofoni
  • Nathan Francis  – basso
  • Okko Saastamoinen – rummut

Sir Garrison Tenho Restobarin SunJazz sarjassa 13.3.2022


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *