Koma Saxo – Koma West


Kun Petter Eldhin Koma Saxon kolmas levy Koma West alkaa Lo Ve Ko Ma -raidalla on heti selvää, että Koma Saxo on jälleen luonut nahkansa ja tehnyt levyn joka on erilainen kuin kaksi edeltäjäänsä. Edellinen levy oli kolmen saksofonistin livekokoonpanon lähes studiossa käsittelemätöntä tykitystä. Koma West on puolestaan ensimmäisen levyn tavoin enemmän tuottaja Eldhin luomus studiossa, mutta nyt äänimaailmaa on runsaasti laajennettu vierailijoilla – ensimmäisessä raidassa pääosassa on Kit Downesin piano, Sofia Jernbergin persoonallista laulua kuullaan laajasti monissa rooleissa ja Jernberg nouseekin levyllä pääosaan, paikoin kuullaan myös jousia ja Eldhin äiti Kiki vierailee yhdellä raidalla harmonikkoineen.

Äänimaailmassa siis nyt orkestraalisia sävyjä, häivähdyksiä postminimalismista,  kansanmusiikista ja klassisestakin. Tuotantotyyliltään levy muistuttaa vahvasti instrumentaalihiphop-meininkiä – 14 raitaisen levyn biisin keskipituus on noin 2 minuuttia ja 40 sekuntia joka on jazzin ympäristössä poikkeuksellisen lyhyt. Fokus on erilaisten ideoiden runsaudessa, ei instrumentaalisolismissa.

Hiphophenkeä on paikoin myös rytmiikassa – J Dillan henki liikkuu jälleen vetten päällä. Rumpali Christian Lillinger tunnetaan ehkä paremmin tulisieluisena avant-garde hurrikaanina, muta biittihenkinenkin soitto onnistuu mainiosti.

Jazzkulmasta katsoen tuntuu pettymykseltä että puhallinosasto – Otis SandsjöJonas Kullhammar ja Mikko Innanen – on tällä levyllä vähemmän keskiössä, mutta toisaalta levyn yleisilme on sitäkin omaperäisempi. Koma West on kuin levy rinnakkaisulottuvuudesta jossa musiikin tyylit ja trendit ovat asettuneet eri järjestykseen.

Kokonaisuutena uusi levy ei ole iskenyt aivan yhtä kovaa kuin kaksi edellistä, mutta se ei olekaan yhtään niin intensiivinen elämys ja uuden äänimaailman makustelu vie aikansa. Vahva näyte Petter Eldhin visionäärisestä tuotantotyöstä.

  • Petter Eldh – basso, sampleri, piano, lyömäsoittimet
  • Sofia Jernberg – laulu
  • Christian Lillinger – rummut
  • Otis Sandsjö – tenorisaksofoni, alttoklarinetti
  • Jonas Kullhammar – tenorisaksofoni, huilu, slide-saksofoni
  • Mikko Innanen – altto- ja sopraniinosaksofoni
  • + Lucy Railton – sello
  • + Maria Reich – viulu
  • + Kiki Eldh – harmonikka
  • + Kit Downes – piano

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *