Raoul Björkenheimin 40-vuotistaiteilijajuhlakiertue käynnistyi Espoosta


Viime syksynä Tampere Jazz Happeningissa tunnustusta festivaaleilla useitenesiintyneenä artistina saaneen kitaristi Raoul Björkenheimin 40-vuotista taiteilijauraa juhlistetaan tänä keväänä kahdeksan kaupungin kiertueella joka alkoi eilen hienosti Espoon Sellosalissa.

Erityisen tästä avauskeikasta teki avaussetti duona Juhani Aaltosen kanssa. Huilua soittaneelta Aaltoselta soitto kulkee vielä ihailtavasti 86 vuoden iässä ja huumoria riittää välispiikkeihinkin. Björkenheimin kitara haki usein dissonansseja ja abstrakteja harmoniamaailmoja joihin Aaltosen melodiat toivat rauhaa ja selkeyttä. Kuultiin  vähän materiaalia Awakening duo-levyltä mutta paljon sen ulkopuoleltakin, tribuutin sai molempien yhteinen yhteistyökumppani Edward Vesala ja setin päättänyt Gurdjieff -tulkinta jossa Björkenheim soitti 12-kielistä toi mielenkiintoisia uusia värejä settiin.

Olin yllättynyt duon levyn kuullessani miten hyvin duon yhteistyö toimii, mutta ei siinä pitäisi ehkä olla mitään yllättävää – ovathan Aaltonen ja Björkenheim molemmat suomalaisen free jazz kulttuurin omien sukupolviensa tärkeitä nimiä. Yhteinen sävel on löytynyt ja live-tilanteessa löytyy uudestaan ja uudestaan.

  • Raoul Björkenheim – kitarat
  • Juhani Aaltonen – huilu

Varsinainen taitelijajuhlakiertuekokoonpano on reilu kymmenen vuotta toiminut ja kolme levyä julkaissut  eCsTaSy – saksofoneissa Pauli Lyytinen, bassossa Jori Huhtala ja rummuissa Markku Ounaskari. Toisen setin alkuun joukkoon liittyi vielä Aaltonen ja kuultiin ajan henkeen sopivasti John Coltranen Peace on Earth jossa Lyytinen innostui väkevästi saarnaamaan saksofonillaan.

40-vuotisjuhlan henkeen sopien saatiin hieman kaikuja Björkenheimin uran varrelta ennen eCsTaSya. Kuultiin Krakatau-yhtyeen ohjelmistosta “hittibiisi” Matinale ja The Sky is Ruby jonka Björkenheim levytti ensin UMOn kanssa 2007 ja myöhemmin eCsTaSyn ensimmäisellä levyllä joka toimi siltana eCsTasyn materiaaliin.

eCsTaSy on innostava ja monipuolinen kokoonpano jossa yhdistyvät rockrypistys, freeräväkkyys, rento jammailu ja melodioiden ja ideoiden tarttuvuus. Mitään elementtiä ei pakoteta ja usein erilaisia sävyjä esiintyy rinnakkainkin. Erityisesti Björkenheimista näkee että tässä kokoonpanossa on hauska soittaa. Paljon kertoi se, että setti tuntui loppuvan aivan alkuunsa, bändiä olisi mielellään kuunnellut pitempäänkin.

  • Raoul Björkenheim – kitarat
  • Pauli Lyytinen – saksofoni
  • Jori Huhtala – basso
  • Markku Ounaskari – rummut

Kiertue jatkuu seuraavasti:

Raoul Björkenheim & Juhani Aaltonen ja Raoul Björkenheim eCsTaSy Sellosalissa 25.3.2022

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *