Jazzpossun maaliskuun 2022 soittolista


Kevään merkkejä on ollut jo ilmassa vaikka vähän takatalvikin paikoin uhkailee. Historiallisesti varmimpia kevään merkkejä on kuitenkin Jazzpossun maaliskuun soittolista, joten nyt kevät voi todenteolla alkaa.

Apple Music -versio löytyy täältä

Kotimaisia uutuuksia

 • Maxxxtet – Defekt Droen
 • PLOP & Junnu – Saareke, kyllä vain
 • Joonas Tuuri Quartet – She Said No
 • OK:KO – Vanhatie
 • Lithium – Side Effect
 • Tapani Rinne & Juha Mäki-Patola – Distant
 • Iiro Rantala – Can You Be Bob? – Live
 • Koma Saxo – Croydon Koma
 • Stefan Pasborg & UMO – Spring Round Dance – Live

Viime viikkoina on saatu useampia huippukiinnostavia julkaisuja Suomesta. Kolmas Max Zengerin Maxxxtetin levy jatkaa bändin linjaa komeasti ja erittäin luonteva yhteistyöprojekti on PLOPin ja Juhani Aaltosen yhteislevy PLOP & JUNNU. Hienostunutta ja perinteessä kiinni olevaa jazzia edustaa basisti Joonas Tuurin kvartetin esikoinen Dimensions – yllätyin ja ihastuin sähköbasson käytöstä ja hienosta soolosta She said no -raidalla joten se nouskoon listalle.

Hyvää lupaa uusi näyte Vanhatie OK:KOn tulevalta levyltä Liesu – väkevää saksofonismia tarjoilee Jarno E.J. TikkaUseampia hyviä sinkkuja on saatu myös viikon päästä ilmestyvältä monikansallisen Lithiumin tulevalta levyltä To The Stars viimeisin näistä Side Effect. Levy tulossa 8.4.

Tapani Rinteen ja Juha Mäki-Patolan uusi levy Open herätti ennakkoon kansainvälistäkin kiinnostusta Floating Points/Pharoah Sanders yhteistyön henkisellä ennakkoraidalla Open Pt. 1. Nyt rennon ambient levy on kokonaisuudessaan saatavilla.

Iiro Rantalalta on saatu uutta live-musaa. ACTin uusi julkaisu kantaa äänityspaikkansa mukaan nimeä Potsdam. Tuttua Rantala-soundia ja monipuolinen otos viimeisimpien Rantalan levyjen materiaalia.

Tämän osan loppuun muutama monikansallinen homma. Vuoden odotetuimpiin kuulunut uusi Koma Saxo on siis nyt ulkona ja blogissakin käsitelty kuten myös Stefan Pasborgin big band-Stravinsky levy Ritual Dances jossa UMO Helsinki Jazz Orchestra on mukana muutamalla liveraidalla. Tuo levy on muuten saanut erittäin hyvän vastaanoton ja on tällä hetkellä viiden parhaan vuoden 2022 jazzjulkaisun joukossa suositun Rateyourmusic -palvelun listalla.

Uutta Euroopasta

 • Line Mortensen – Childish Thoughts
 • I Think You’re Awesome & Aarhus Jazz Orchestra – Open Road, Full Tank
 • Moskus – Hjorten i skogen
 • Andy Emler Trio – The real
 • Tord Gustavsen Trio – Ritual

Kuulin Tanskasta juuri muutamista uusista ja tulevista julkaisuista. Laulaja Line Mortensenilta on tulossa uusi EP ensi kuussa, nyt tarjolla näyte Childish Thoughts.

Suomessakin useasti konsertoinut kitaristi Alex Jønsson tiedotti I Think You’re Awesome bändin yhteistyöstä Aarhus Jazz Orchestran kanssa. Uutta levyä The Good Fight on myyty toistaiseksi vain kiertueella fyysisenä, mutta yksi raita Open Road, Full Tank on julkaistu suoratoistoihinkin. Jønssonin kitaraa voi ihan kohta kuulla taas Suomessakin, laulaja Mirja Klippelin kanssa on keikkoja tulossa huhtikuun alussa Savonlinnassa, Joensuussa, Nurmeksessa ja Kuhmossa.

Omaperäisestä ilmaisustaan tunnettu Moskus kulkee omilla poluillaan myös uudella levyllään Papirfuglen – erittäin miellyttävän kuuloinen on ennakkosinkku Hjorten i skogen joten kuunnellaan se nyt, mutta koko levykin on jo ilmestynyt.

Ranskalaispianisti Andy Emlerin trio on vieraillut Suomessa Vapaat äänet-yhteyksissä useasti ja basisti Claude Tchamitchian nähtiin ihan äskettäin Suomessa Naïssam Jalalin kokoonpanossa. Ensikuuntelun perusteella uudella levyllä The Useful Report on paikoin todella hienoja hetkiä, tässä erimerkkinä hypnoottisen minimalistinen The reai.

ECM:ltä on tulossa viikon päästä uusi levy pianisti Tord Gustavsenin triolta. Näyteraidalla Ritual efektien keinoin Steinar Raknesin basso ottaa haltuun erittäin sähkökitaramaisen roolin – ehkä siis luvassa tällä kertaa muutenkin rohkeampia irtiottoja perinteisestä piano-basso-rummut triosoundista.

Uutta muualta maailmasta

 • Joel Ross – DOXOLOGY (Hope)
 • Joey Alexander – Promise of Spring
 • Cécile McLorin Salvant – Wuthering Heights
 • Marquis Hill – Law & Order (Live)
 • Walter Smith III & Matthew Stevens – Hornets

Vibrafonisti Joel Rossin tulevalta levyltä The Parable of the Poet on saatu uusi näyte – erittäin hyvältä kuulostaa vieläkin yksi vuoden odotetuimmista julkaisuista.

Vuodenaikaan sopii mainiosti lapsinerona jazzmaailman tietoisuuteen nousseen Joey Alexanderin uusi kappale Promise of Spring. 11-vuotiaana ensimmäisen levynsä julkaisseesta ja nyt jo täysi-ikäisestä Alexanderista on hioutunut kypsä, moderni jazzpianisti.

Laulajatähti Cécile McLorin Salvant ei kuulunut Artemis-yhtyeen kiertuekokoonpanoon, mutta häntä kuullaan kesällä livenä Porissa. Ennakkoraitaa Ghost Song -levyltä kuunneltiin näillä listoilla ja tammikuussa, mutta nyt on koko levy – tässä versio Kate Bushin Wuthering Heightsista.

Edition Recordsin uusia signauksia on trumpetisti Marquis Hill jonka ensimmäinen Edition-julkaisu on livelevy New Gospel Revisited joka taltioi varsin väkeviäkin hetkiä ja live-energiaa. Kovatasoisessa bändissä mukana tällä listalla leadereinakin näkyviä tyyppejä kuten Joel Ross ja Walter Smith III.

Saksofonisti Walter Smith III’n ja kitaristi Matthew Stevensin yhteistyö on jatkunut kolmannella In Common -sarjan levyllä. Ydinduon ympärillä vaihtuvassa kokoonpanoissa tällä kertaa mukana pianisti Kris Davis, basistilegenda Dave Holland ja rumpali Terri Lyne Carrington.

Tulevia festarivieraita

 • Makaya McCraven – Butterscotch
 • Hailu Mergia – Tezeta
 • Etran De L’Aïr – Toubouk Ine Chihossay
 • Linda Fredriksson – Lempilauluni
 • Avishai Cohen – Shir Eres (Lullaby)

We Jazz on tehnyt julkistuksia tulevista festareista. Kesän Odysseys-festareiden (22.-24.7.) kansainvälisiä vieraita ovat suunnannäyttäjä ja beat-tidemies Makaya McCraven, ethiojazzhahmo Hailu Mergia ja Nigeristä ensimmäistä kertaa Suomeen tuleva Saharan seudun “aavikkobluesia” soittava Etran De L’Aïr.

Myös loppuvuoden We Jazz -festarin avauskonsertin esiintyjät on jo julkistettu. Aleksanterinteatterissa 27.11. esiintyvät Linda Frediksson ja trumpetisti Avishai Cohen.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *