Maxxxtet – Chapter 3


Puhaltaja Max Zengerin Maxxxtetin edellisestä levystä Chapter 2 on jo vierähtänyt viisi vuotta.  Kvartetin kokoonpano on muuttunut edellisestä levytyksestä – nyt Chapter 3:lla kuullaan Zengerin ja trumpetisti Tomi Nikun rinnalla basisti Eero Tikkasta ja rumpali Jonatan Sarikoskea.

Musiikin tyyli on suurinpirtein ennallaan. Harmoniasoittimeton kvartetti yhdistää kurinalaista ja sävellettyä musiikkia kokoonpanon mahdollistamaan vapauteen. Vuodet ovat tuoneet musiikkiin hallitumman ja ehkä hillitymmänkin otteen. Demoni 1 avaa levyn kurinalaisella Zengerin ja Nikun soittamalla rytmisellä riffillä johon Tikkasen ja Sarikosken mukaan tulo tuo polyrytmistä jännitettä. Solistina toimii Sarikoski, basson säestämä rumpusoolo vaihtaa hieman vapaalle, mutta kappaleen jännite kasvaa loppuun asti hallitun ja suunnitellun oloisesti.

Zengerin uran kaari soittajana on ainakin minusta vaikuttanut siltä että hän oli ensin nuorena soittajana villimpi ja kokeilevampi vaihtaen tyyliä selkeästi hillitympään kokemuksen karttuessa ja on sittemmin laajentanut repertuaaria takaisin villimpään suuntaan mutta paremmalla kontrollilla. Chapter 3 tuntuu näytteeltä että paikoin abstraktia ja paljon vapauksia soittajille jättävää musiikkia osataan tehdä kuitenkin hallitusti ja ajatuksella.

On kuitenkin hauskaa kun bändi päästää vaihteen välillä vapaalle kuten Eric Dolphy-mäisiä muotoja saavassa Demoni 2:ssa, mutta Maxxxtet osaa yllättää myös toiseen suuntaan kuten etukäteen singlenä julkaistu Strange todistaa muuntautumalla lähes vapaasta avausmyllytyksestä herkäksi balladiksi.

Kokonaisuus tuntuu hyvältä. Rytmisesti terävät kappaleet tuovat levyyn vaihtelua ja Tikkasen ja Sarikosken panos on tässä tärkeä. Maxxxtet on nyt hallitumpi ja ehkä paikoin hillitympikin, mutta laajentunut paletti avaa myös mahdollisuuksia ja Chapter 3 tuntuu Maxxxtetin kolmesta levystä dynaamisimmalta ja monipuolisimmalta.

Uusi levy löytyy nyt kaupoista ja suoratoistosta. 55 minuuttinen levy on vinyylijulkaisulla jaettu kahden 10-tuumaisen paketiksi ja yhdeksi 7-tuumaiseksi singleksi. Fyysisiä levyjä saa Bandcampista.

Maxxxtetin voi nähdä livenä April Jazzeilla Espoossa perjantaian 29.4. ja Helsinki Jazz ry:n jaZZanti -sarjassa Hakasalmen huvilalla 9.5.

  • Max Zenger – alttosaksofoni, bassoklarinetti
  • Tomi Nikku – trumpetti, kornetti
  • Eero Tikkanen – basso
  • Jonatan Sarikoski – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *