PLOP & JUNNU


Suomalaisen ja miksei kansainvälisenkin jazzyhteisön sietää olla kiitollisia siitä, että vielä vanhoilla päivillään suomalaisen jazzin legenda Juhani “Junnu” Aaltonen on tehnyt useita mainioita levyjä ja levyn etukannessakin Junnun nimi on tällä vuosituhannella näkynyt enemmän kuin koskaan.

Rempseän jo 15 vuotta toimineen PLOP -trion (Mikko InnanenVille Herrala ja Joonas Riippa) ja Aaltosen uusi yhteislevy PLOP & JUNNU on luonteva kohtaaminen. PLOPin musiikki on aina ollut yllättävää ja paikoin arvaamatonta. Mikko Innanen on saksofonisti joka mielellään värittää suurieleisesti viivojen ulkopuolelle ja kulkee ketterästi omia polkujaan toinen jalka jazzin perinteessä käyden ja toinen menossa ties minne. Näistä lähtökohdista PLOPin ja JUNNUn iloisin yllätys on miten luontevasti Aaltonen istuu bändiin ja on heti alusta asti oikealla aaltopituudella ja Innasen ja Aaltosen yhteissoitto on riemastuttavaa kuultavaa ja soolotkin tuntuvat täydentävän toisiaan.

Tunnin levy vedetään free jazz -jalka edellä, mutta ei siinä aggressiivisessa putkihuutohengessä vaan vapaasti svengaillen ja melodisesti rönsyten. Kuuntelu vaatii oikean asenteen ja ehkä vähän korvan tottumista freen kiemuroihin, mutta mukaan voi myös heittäytyä jos pieni vapaa pudotus ei pelota.

Lähes tunnin levyn 11 raitaa vaihtelevat suhteellisen lyhyistä 3 minuuttisista lähes 12 minuuttiseen eeppiseen Saareke, kyllä vain -puhalteluun. Lyhyempien raitojen napakkuus tuntuu toimivan paremmin ja eri puhaltimien tuoma äänivärien vaihtelu pääsee paremmin oikeuksiinsa pienissä annoksissa.

PLOP & JUNNU on levy joka lähes takuuvarmasti viehättää PLOPin musiikin ystäviä, sen verran hyvin Junnu porukkaan sopii. Levyn sukupolvet ylittävä vapaan ja vallattoman jazzin riemu valloittanee myös Aaltosen pitkäaikaiset fanit.

  • Mikko Innanen – altto-, sopraniino- ja baritonisaksofoni
  • Juhani Aaltonen – tenorisaksofoni, huilu
  • Ville Herrala – basso
  • Joonas Riippa – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *