Jazzpossun kesäkuun 2022 soittolista


Niin se vaan kesä tuli jazzfestareineen ja jameineen. Uusia levyjäkin tulee joskin vähän hitaalta vaikutti tarjonta kesäkuussa. Vajaa parituntinen täyttyi kuitenkin kuukauden aikana kuunnelluista uutuuslevyistä ja biiseistä.

Apple Music -versio löytyy täältä

Suomalaiset

  • Aki Rissanen Trio – Nature of the Beast (Live)
  • Mika Kallio – Odyssey
  • Maja Mannila – Through It All

Pitemmän kaavan kehittelyä tarjoaa Aki Rissasen trion livelevy Trio Live jonka 8 raitaa venyvät puolitoistatuntiseksi kokemukseksi.

Meditatiivis-mielenkiintoinen on Mika Kallion Gong Odyssey joka nimensä mukaisesti keskittyy gongeihin hienovaraisin Jussi Fredrikssonin syntetisaattorimaustein.

Laulajalupaus Maja Mannila on julkaissut ensimmäisen levynsä Up and Down – fuusio, soul, r&b avainsanoja.

Fuusiopommitukset

  • Makaya McCraven – Seventh String
  • DOMi & JD Beck – WHATUP
  • Kokoroko – Age of Ascent
  • GoGo Penguin – The Antidote is in the Poison
  • Snarky Puppy – Trinity
  • Yellowjackets – Intrigue
  • Mike de Clive-Lowe – You’ve Got To Have Freedom

Mannilan levyn kunniaksi mennään fuusio-henkinen musiikki edellä ulkomaisiin. Tässä kuussa nimittäin monet uutuudet tulevat enemmän fuusiokulmista.

Makaya McCraven on ehkä tulevan Odysseus-festivaalin mielenkiintoisin esiintyjä. McCravenia kuullaan Lonnassa sekä lauantaina ja sunnuntaina ja ehkä mielenkiintoisin yksittäinen juttu Odysseuksen ohjelmistossa onkin lauantain “Greetings from Chicago” jossa Chicagon vieraat ja suomalaiset muusikot kohtaavat. Uutta levyä tulee syksyllä, nyt eka biisi Seventh String kuultavissa.

Pori Jazzin OP-lavalle on koottu melko mukava kattaus modernia fuusiomusiikkia – poikkeuksellisen paljon menee tänä vuonna päällekäin perinteisempää jazzia ja jazzdiggaria kiinnostavaa uutta rytmiä. OP-lavan kattauksessta uutta musiikkia kesäkuussa ovat julkaisseet DOMi & JD Beck ja Kokoroko.

Viime vuosien Porin vieraista uuttaa musaa on saatu GoGo Penguinilta – uudella EP:llä Between Two Waves nyt siis ensimmäistä kertaa mukana uusi rumpali jon Scott – ja Snarky Puppylta jota voidaan pitää fuusiomusiikin uusimman suosion aallon keskeisenä aloittajana.

Uuden levyn on myös julkaissut 80-luvun fuusion sliipattua ja virheitä tekemätöntä aaltoa aikoinaan tullessaan edustanut Yellowjackets.

Elektrojazzmies Mike de Clive-Lowen tribuutti Pharaoh Sandersille on hieman perinteisempää soundia kuin ehkä oletti. Yksi näyte kuultiin jo viime kuussa ja nyt on koko levykin kuultavissa – on meinigissä sentään fuusiosärmääkin jos sitä joku kaipasi.

Muita kuumia uutuuksia

  • Chip Wickham – Cloud 10
  • Harish Raghavan – AMA
  • Charles Lloyd, Bill Frisell & Thomas Morgan – Beyond Darkness – Live
  • Adam Baldych – Legend
  • Julian Lage – Auditorium
  • Carl Winther Trio – Ruff Stuff
  • Tom Harrell – Love Tide

Ehkä jossain olosuhteissa Chip Wickham ja Harish Raghavan pääsisivät fuusiopuolellekin, mutta nyt saavat tyytyä perinteisemmän jazzin edustajiksi. Wickhamin uusi näyt Cloud 10 on ihan mukavaa fiilistelyä, Raghavanin basso-edellä löntystävä AMA sen sijaan ainakin ensi kuuntelujen perusteella pettymys basistilta joka parhaimmillaan on omilla levyillään ollut Ambrose Akinmusiren tai Joel Rossin veroinen uuden jazzin tekijä.

Poriin on tulossa Charles Lloyd jota ei ikä paljoa paina. Tänä vuonna ilmestyy kolme trio-levyä eri trioilta. Ensimmäisessä mukana Lloydin kanssa Poriin tuleva Bill Frisell ja basisti Thomas Morgan.

Blogin lukijoille ehkä tuli viulisti Adam Baldych tutuksi tai ainakin tutummaksi soittaessaan Elena Mindrun levyllä ja kiertueella. Nyt tarjolla uutta musiikkia Baldychin omalta kvartetilta vahvistettuna toisella viulistilla – mukana klassisella puolella kunnostautunut Agata Szymczewska.

Kitaristi Julian Lagen seuraava levy julkaistaan syyskuussa, Bill Frisell mukana tälläkin Blue Note-julkaisulla Lloydin triolevyn tapaan ensimmäisen näyteraidan vierailijana.

Tällä kertaa kuukauden tarjonnan perinteisimmät jazzit säästettiin viimeiseksi – pianisti Carl Wintheriltä ja trumpetisti Tom Harrellilta saadaan ehtaa, svengaavaa jazzia. Harrellin uusin levy Oak Tree tulossa kokonaisuudessaan parin viikon päästä 15.7.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *