Case Kämäräinen – Mystique from the North


Rumpali Tomi Kämäräisen kansainvälisen Case Kämäräinen -kvartetin edellinen levy Joyride sai sattuman kautta omalaatuisen ilmeen kun studiossa oli odotusten vastaisesti vain sähköpiano. Uudella Varsovassa äänitetyllä levyllä Mystique from the North Case Kämäräinen tuntuu ottavan vahinkoa takaisin. Eclipse Musicin julkaisemalla levyllä yhtye esittää modernia tyylipuhdasta jazzia ja kansikuvaa myöten levy huokuu jonkunlaista “asiallisuutta” – jo kolmannen levynsä julkaiseva yhtye tuntuu haluavan osoittaa olevansa kypsä ja kokenut jazzyhtye.

Kokoonpano on ennallaan – saksofonessa Marek Konarski, pianossa Grzegorz Tarwid ja bassossa Petter Asbjørnsen. Levyn ja avausraidan nimi lupailee pohjoista mystiikkaa, mutta mitään kovin eksoottista tai leimallisesti juuri “pohjoista” ei sinänsä ole tarjolla – lopputulos tuntuu modernilta ammattimiesten tekemältä jazzilta, mutta ehkä juuriaan ja ympäristöään ei taiteilija koskaan saa teoksistaan karistettua

Pohjoinen henki saattaa kuulua sävellysten kiireettömissä melodioissa. Kämäräisen strategia sävellyksiin on olltu rumpalina lähteä kehittämään kappaleita rumpugrooveista ja pääsoittimena sävellysten melodiaa ja harmoniaa luodessa on ollut vibrafoni – jota siis levyllä ei kuulla. Saksofonin soittamina melodialinjat kuulostavat harkituilta ja pohtivilta, soittajille jää aikaa ja tilaa. Levyn hienoimpia hetkiä saadaan kun odotetusta sapluunasta poiketaan – Cabin Feaverissa yhtäkkiä sooloilun lomassa mukaan tulee Clavinet-henkinen sähköinen kosketinsoitin joka ottaa homman haltuun ja lähtee vähän omille raiteilleen mennen lopuksi aivan avaruusulinaksi kun kappaleen sävellettyyn teemaan palataan. Myös Mörkö menee paikoin aivan freeksi ja pysäyttää kuulijan kuuntelemaan tarkkaavaisesti.

Case Kämäräisen haaste lienee se miten ammattitaitoisten jazzyhtyeiden massasta voisi erottua. Siinä mielessä panostus pohjoiseen mystiikkaan on ehkä strategia paikallaan ja levy on parhaimmillaan kun mystiikka tai persoonallisuus arvot ovat tapissa ja lisää sitä puolta olisi vielä kaivannut. Kämäräisen sävellykset jättävät tilaa rohkeillekin sooloiluvalinnoille ja parhaimmillaan bändi näyttää että ideoita löytyy joten rohkeasti vaan pitemmälle mystiikan utuun tutkimaan mitä sieltä löytyy.

Levy tänään 26.8.2022 suoratoistoissa, CD ilmestyy lähiaikoina ja pienen painoksen LP myöhemmin tänä vuonna.

  • Marek Konarski – saksofoni
  • Grzegorz Tarwid – piano
  • Petter Asbjørnsen – basso
  • Tomi Kämäräinen – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *