SAMtal – Double Exposure


Sid Hillen musiikissa vapaa improvisointi ja hetkessä luominen on yleensä keskeisessä osassa. Tämän omalla tavallaan “nextille levelille” vie uusi levy Double Exposure jossa esiintyy SAMtal nimeä kantava trio – Hille, basisti Antti Lötjönen ja lyömäsoittaja Abdissa Assefa musiikillisesti “kaksoisvalotettuna”. Levyn tekoprosessissa lähtökohtana oli Temppeliaukion kirkossa syksyllä 2021 vapaasti improvisoitu setti jonka päälle trio improvisoi toisen kierroksen improvisointia studiossa kuulokkeista ensimmäistä kuunnellen – tälläkin kertaa tauottomana 51 minuutin jatkuvana improvisaationa.

Tämä konsepti tekee Double Exposuresta yllättävänkin kutkuttavan. Laitoin levyn ensimmäistä kertaa soimaan oheismateriaalia lukematta eikä tämä tekotapa välittynyt musiikista – kaksinkertainen vuoropuhelu trion soittajien välillä ja menneisyyden ja studioäänityshetken triojen välillä ei tee levystä äänten sekamelskaa vaan hienovaraisesti ja tyylitajuisesti lisätty toinen kerros saa ehkä kokonaisuuden tuntumaan jopa harkitummalta. Myös kokonaisuuden jako yhteentoista nimettyyn raitaan tuntuu levyllä luonnolliselta.

Hillen edellinen soololevy Here – Beyond the Infinite oli tehty samaan tyyliin – Temppeliaukion kirkossa improvisoitua settiä jälkiäänityksillä täydentäen. Tämä konsepti tuntuu saavan aivan uutta tuulta siipiensä alle laajennettuna näin trio kokoonpanon kahdeksi improvisaatiokierrokseksi. Levyn musiikki toimii tekotapaa tietämättäkin lempeän vapaasti soljuvana tunnelmamusiikkina, mutta konsepti innostaa kuuntelemaan levyä aivan uusin korvin.

Jälkiäänityksiä, taustanauhoja ja moniraitastudiotekniikkaa on paljon yritetty hyödyntää jazzissa ja improvisoidussa musiikissa, mutta usein varsin valjuin tuloksin – kolme Bill Evansia ei ole merkittävästi yhtä Evansia kiinnostavampi paitsi kuriositeettina ja yleensä jazziin ja improvisoituun musiikkiin olennaisesti liittyvä spontaanius ja hetkessä luominsen tuntu kärsii. Tässä sarjassa Double Exposure on harvinainen onnistuminen joka pistää miettimään onko tällaista konseptia aiemmin levyillä kuultu ja jos ei niin miksi ei.

SAMtalin voi kokea livenä Temppeliaukion kirkossa levynjulkaisukonsertissa 9.9.2022 15-16. 

  • Sid Hille  – piano, sähköpiano, syntetisaattori, theremin, lyömäsoittimet,
  • Antti Lötjönen – basso, balafon, lyömäsoittimet
  • Abdissa Assefa – rummut, lyömäsoittimet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *