Jazzpossun syyskuun 2022 soittolista


Linkki Spotify-listaan

Apple Music versio

Pharoah Sanders 1940-2022

 • Pharoah Sanders – Healing Song
 • Pharoah Sanders – Ore-Se-Rere (Nigerian Juju HiLife)
 • Piirpauke – Ore Se Rere

Syyskuussa tältä planeetalta lähti yksi kaikkien aikojen suosikkimuusikoista, Pharoah Sanders, joka jätti jälkeensä mahtavan musiikillisen perinnön. Erityisesti vuosien 1966 ja 1973 välillä äänitetyt 11 Impulse! levyä muodostavat yhden nykyään spiritual jazziksi kutsutun tyylin kivijalan ja niiden vaikutus uuteen jazziin on yhä merkittävä Shabaka Hutchingsin kaltaisten saksofonistien ammentaessa tästä perinnöstä.

Noteerattakoon samalla Piirpauken versio Ore-Se-Rerestä, vaikka biisi on nigerialaisen Ebenezer Obeyn sävellys, Piirpauken liveversion tyylistä kuulee, että Pharoahn jäljillä ollaan.

Ajankohtaista ja uutta Suomesta

 • Jean-Marie Machado Majakka – Bolinha
 • Kerkko Koskinen, UMO Helsinki Jazz Orchestra feat. Liunda Fredriksson – Ajaccio
 • Eero Koivistoinen Quartet – Casa de Ferro
 • Martti Vesala Soundpost Quartet – Travelogue
 • Kadi Vija Key Project – Ketunnokka
 • Olli Hirvonen – Vegas
 • Esa Pethman – Like Steel
 • Lampen – Grün und Grau

Erittäin miellyttävää musiikkia soitti jaZZanti-keikalla tällä viikolla pianisti Jean-Marie Machadon Majakka, myös levyyn kannattaa tutustua.

Viime kuussakin kuunneltiin Kerkko Koskisen uutta big band musiikkia, mutta nostetaan esille tässä vielä bonusraita Ajaccio joka saattaa monelta jäädä suoratoistoissa huomaamatta sillä se ei ole mukana Agatha 2 -levyn kappalelistauksessa vaan ainoastaa Promenade -digisinglen lisukkeena.

Eero Koivistoisen kvartetti on julkaissut uutta musiikkia – Diversity-levy on nyt Svart Recordsilta saatavilla. Casa de Ferro lienee blogin lukijoille jo tuttu Timo Lassyn kanssa tehtynä versiona, tässä Koivistoisen oma tulkinta sävellyksestään.

Trumpetisti Martti Vesalan Soundpost Quartet julkaisee marraskuussa uuden levyn, muutama maistiainen jo saatavilla – tässä uusin singlejulkaisu Travelogue.

Toinen näyte tulevalta levyltä on myös Kadi Vija Key Projectin nänniaiheinen Ketunnokka. Extended Powerspots levy ilmestyy 11.11.

11.11. tulossa myös kitaristi Olli Hirvosen uusi levy Kielo. Ennakkobiisi Vegasin americana-hengessä kuuluu Julian Lagen ja Pat Methenyn kaikuja.

We Jazz on kaivanut belgialaisista arkistoista mielenkiintoista musiikkia. Kaksi aiemmin julkaisematonta Esa Pethmanin kansainvälisen bändin kanssa vuonna 1967 äänittämää raitaa löytyy In Belgium 1967 -singleltä.

Kalle Kaliman ja Tatu Rönkön muodostaman Lampenin omaa nimeä kantava levy ilmestyi pari vuotta sitten Karkia Mistikalla. We Jazzilta nyt levy saatavilla myös vinyylimuodossa.

Ulkomaiset uutuudet

 • The Bad Plus – Not Even Close to Far Off
 • GoGo Penguin – Erased by Sunlight
 • Joshua Redman – Disco Ears
 • James Brandon Lewis Quartet – A Lotus Speaks
 • Joe Lovano – Monk’s Mood
 • Julian Lage – Let Every Room Sing
 • Yazz Ahmed – It
 • Michael Wollny – In a Sentimental Mood

The Bad Plus on uudistunut melko rajusti edellisestä levystään. Pitkään pianotriona toiminut kokoonpano on nyt kvartetti – koko ajan mukana olleiden Reid Andersonin ja Dave Kingin kanssa soittavat nyt puhaltaja Chris Speed ja kitaristi Ben Monder ja soundi on varsin erilainen kuin ennen. Uusi levy nyt ulkona Edition Records -merkillä. The Bad Plussin voi nähdä livenä Helsingissä 18.11. G Livelabissa.

Hieman uutta soundia elektroniikan laajemman käytön myötä on myös kokoonpanoltaan äskettäin uudistuneella GoGo Penginilla joskin aika tuttua on meininki uudella singlejulkaisulla Erased by Sunlight.

Joshua Redmanin uudella levyllä LongGone soittaa sama “superkokoonpano” kuin edellisellä RoundAgainilla – pianossa Brad Mehldau, bassossa Christian McBride ja rummuissa Brian Blade. Ei paljoa nimekkäämpää nelikkoa saisi tuosta sukupolvesta koottua.

Saksofonisti James Brandon Lewisin edellinen julkaisu Jesup Wagon nousi  niin Downbeatin kuin Francis Davisin Critic’s Poll kriitikkoäänestyksissä viime vuoden yllättävänkin ylivoimaiseksi suosikkilevyksi. Uusin julkaisu Intaktilla on live-tupla eri kvartetilta – Msm Molecular Systematic Music Live taltioi varsin intensiivistäkin tunnelmaa.

Joe Lovanon hieno balladisoundi ihastutti viime vierailulla Espoon April Jazzeille. Nyt on tarjolla ensimmäistä kertaa LP:nä I’m All For You (Ballad Songbook) Blue Note -julkaisu joka julkaistiin CD:llä 2004.

Julian Lagen uudella levyllä View with a Room on mielenkiintoisinta yhden Lagen innoittajiinkin lukeutuvan Bill Frisellin ja Lagen yhteispeli – kahden kitaran ja kitaristin herkuttelua tarjolla! Frisell Harmony-kokoonpanoineen myös Espoossa Sellosalissa keikalla 28.10.

Kolmantena Blue Note -nostona jatko-osa Blue Note Re:imagined -projektille Blue Note Re:imagined II:lla jälleen nuoret brittimuusikot tulkitsevat Blue Noten katalogin kappaleita. Yazz Ahmed pistää alkuperäisellä julkaisull alle minuutin mittaisen Chick Corean Itin varsin uuteen uskoon.

Lopuksi vielä pianisti Michael Wollnyn uutta triomusiikkia. ACT-levymerkki ei ole tunnettu kovin seikkailullisista julkaisuista, Wollnyn levyillä on usein ACTin katalogissa edukseen erottuvaa luovuuden kipinää.

 


2 responses to “Jazzpossun syyskuun 2022 soittolista”

 1. Olisikohan mahdollista saada suora linkki listasta Spotifyyn, kuten aikaisemmin? Kiitos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *