Martti Vesala Soundpost Quintet – Landmarks


Trumpetisti Martti Vesalan Soundpost Quintet on pikkuhiljaa todistanut olevansa konsistentisti maamme luotettavimpia jazzkokoonpanoja. Kuuden vuoden sisään kolmas levy Landmarks on vahva näyttö siitä miten moderni ote ja jazzin perinteet ja esikuvat saadaan kuulumaan samassa paketissa.

Uusi levy alkaa moderneissa, akustisissa tunnelmissa Wild Eyes -sävellyksellä joka tuo mieleen Verneri Pohjolan musiikin – kumpaakaan tekijää tässä halveksumatta. Levy ei kuitenkaan jatka tästä odotettuja polkuja vaan Vesalalla on ensimmäisen raidan perusteella ennakkokäsityksensä muodostaneille yllätyksiä tulossa.

Uusi vaihde lähtee silmään kolmosraidalla Travelogue pianisti Joonas Haaviston vaihtaessa Rhodes-sähköpianoon. Ville Pynssin rumputyöskentelyn kanssa se alkaa luoda vaikutelmaa Miles Davisin 60-luvun lopun musiikista kun sähkösoittimet alkoivat tehdä tuloaan ja tunnelma vahvistuu enitsestään Magenta Drivessa sähköpianon soidessa hieman särjetysti ja saavuttaa huippunsa Trial By Firellä jossa ollaan jo 70-luvun alun myrskyisissä fuusiotunnelmissa joka haastaa saksofonisti Pope Puolitaipaleen panemaan soolossa parastaan.

Viimeiseksi kolmeksi raidaksi palataan sitten moderneihin akustisen melodisiin tunnelmiin. Lopetusraita Closer to the Surface on kuin allekirjoitus joka todistaa, että jazzia ollaan soittamassa, mukavasti svengaava rytmi ja pitemmät soolomahdollisuudet sekä basisti Juho Kivivuorelle että rumpali Ville Pynssille tuovat raitaan jazzklubijamien kaltaista tunnelmaa.

Kokonaisuutena Landmarks on vahva levy jonka monipuolinen materiaali kertoo kokemuksesta jazzin soittamisessa, mutta myös vahvasta omasta näkemyksestä jossa eri elementit yhdistyvät hyväksi kokonaisuudeksi.

  • Martti Vesala, trumpetti ja flyygelitorvi
  • Petri Puolitaival, saksofonit, huilut ja bassoklarinetti
  • Joonas Haavisto, piano ja Rhodes
  • Juho Kivivuori, basso
  • Ville Pynssi, rummut ja perkussiot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *