Mirja Mäkelä Trio – So Far, So Me


Laulaja Mirja Mäkelän viides levy So Far, So Me jatkaa määrätietoisesti Mäkelältä tuttua linjaa, levy koostuu lähinnä Mäkelän omista sävellyksistä runollisiin teksteihin Eino Leinosta nykyrunoilijoihin. Lainakappaleena kuullaan Joni Mitchellin Chelsea Morning – Joniahan kuultiin edelliselläkin trio-levyllä My Hidden Joys joten uusi levy tuntuu luontevalta edellisen jatkeelta. Vähän huvittavaa jatkuvuutta saadaan kappaleiden nimissä – edellisellä levyllä kuultiin Irja Askolan sanoin Riisuit minut ja nyt sitten Minut on riisuttu Sanna Karslströmin tekstiin.

Triossa soittavat nyt kitaristi Tuomo Dahlblom ja basisti Juho Kivivuori. Kun trio soittaa kolmistaan on intiimisyys pelin henki. Musiikki on herkkää ja tunteikasta usein melko pelkistetyn oloisesti sovitettuakin – laulajan levylle sopii että laulajan ääni saa olla pääosassa. Mutta paikoin saadaan vähän muutakin, Eino Leinon Kauppasopimus kääntyy hauskasti kansanlaulumaiseksi ja Mikko Hassisen lyömäsoittimet tuovat siihen mukavaa meininkiä. Pehmeää saksofonitaiteilua tuo puolestaan Manuel Dunkel tuohon Minut on riisuttu -biisiin. Odottamaton repäisevä veto saadaan kun molemmat ovat mukana Valkea myrsky -raidalla jossa meininki on yllättäen lähi-itähenkinen – sanaton kvintettikappale nousee yhdeksi runollisen triolevyn kohokohdaksi.

Mäkelä on ilahduttavan monipuolinen säveltäjä – erilaisia folk-sävyjä on edellä mainitusti niin kotimaisesta kansanmusiikista, Joni Mitchellin singer-songwriter folkista kuin lähi-idästäkin ja paljon on jazzahtavaa laulelmaa, haastavaan vocalese-henkiseen akrobatiaan lähtee puolestaan Poncho. Jos ei tietäisi niin ei ehkä arvaisi lähes kaiken materiaalin olevan lähtöisin saman säveltäjän kynästä.

Mirja Mäkelä trio kiertueella:

  • 15.11. Lappeenranta, Ravintola Lamppu klo 20
  • 16.11. Oulu, RioLive klo 19
  • 17.11. Rovaniemi, Porokarin kylätila klo 18
  • 18.11. Tornio, Hotelli Olofin ravintola klo 20
  • 19.11. Vaasa LittFest, Konst O Deli klo 18
  • Mirja Mäkelä – laulu
  • Tuomo Dahlblom – kitara
  • Juho Kivivuori – basso
  • + Manuel Dunkel – saksofonit
  • + Mikko Hassinen – lyömäsoittimet


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *