Jazzpossun marraskuun 2022 soittolista


Kuukauden soittis

Linkit:
Spotify: https://open.spotify.com/playlist/4SIdb1TWTUGjHoWXurQTTX?si=f930e28597cd4439
Apple Music: https://music.apple.com/fi/playlist/jazzpossu-jazz-playlist-11-2022/pl.u-6mo4aVyc4LpmZx

We Jazz 2022

 • Designers – Folk Song
 • Uusi Aika – Henget
 • Lampen – Kerzen
 • Teddy Rok – Flame

Tätä soittolistaa tehdessä We Jazz 2022 -tapahtuma on täydessä käynnissä. Siellä esiintyy myös useita levyrintamalla enemmän tai vähän vähemmän ajankohtaisia esiintyjiä. Designers trion tämän viikon perjantaina ilmestyvä levy on aivan mahtava ja Aki Rissasen, Joachim Florentin ja Will Guthrien muodostama trio on G Livelabissa festarikeikalla 1.12. koko levy suoratoistoissa 2.12.

Uusi Aika ehti jo hillitysti polveilevan metsäläismeditaationsa julkaista, bändi keikalla festareilla perjantain Suvilahden kokonaisuudessa. Lampen duosta oli blogissa aikoinaan juttua kun Karkia Mistika julkaisi heidän levynsä CD:llä, nyt We Jazzilta tullut tuo levy myös LP:nä, samalla keikalla Designersin kanssa festaritorstaissa. Teddy “Teppo Mäkynen” Rokin Atonal Drums koettavissa vuorostaan livenä festarin rikkaassa lauantain Korjaamon kokonaisuudessa, tässä muistin virkistämiseksi aiemmin julkaistun levyn lo-fi instrumental hiphop henkinen helmi.

Livenoteerauksia

 • Muriel Grossmann – Resonance
 • Ant Law – Low Glow

Muriel Grossmann käväisi äskettäin G Livelabissa keikalla ja uusi levykin on. Tässä vaiheessa voi jo todeta että “jälleen kerran takuuvarmaa, mutta yllätyksetöntä Grossmannia”. Heti We Jazzin perään Koko Jazz clubilla mielenkiintoinen ulkomaalaisvieras – kitaristi Ant Law’n uudella levyllä Same Moon In the Same World on nimekkäitä soittajia mukana, rumpali Jeff Ballard ainakin mukana kiertuekokoonpanossa Kokolla.

Uusia ja tulevia

 • Bill Frisell – Lookout for Hope
 • Eero Koivistoinen Quartet – Hear Hear
 • Charles Lloyd, Julian Lage & Zakir Hussain – Kuti
 • Marius Neset – Happy
 • Tyshawn Sorey Trio + Greg Osby – Mob Job I – Live
 • Ezra Collective – Welcome to My World
 • Matthew Halsall – Changing Earth
 • Marek Konarski & Anders Mogensen – The Path of Most Resistance
 • Kristjan Randalu & New Wind Jazz Orchestra – Sisu

Sitten otos kuumimpia uutuuksia. Bill Friselliä kuunneltiin kokonainen pieni sektio kuukausi sitten, mutta uusi levy Four on niin kova että sitä kuunnellaan lisää. Sinänsä aika “perus-Frisell”, kokoonpano soittaa paljon Frisellin vanhoja biisejä, mutta bändi on erittäin kova ja Frisellin levyjä vuodesta ’96 seuranneena voin sanoa, että en ole ollut uudesta Frisell-levystä näin innostunut sitten vuoden 2003 The Intercontinentalsin – erittäin kova uutuuslevy siis.

Eero Koivistoisen uusi kvartettilevy Diversity tuli jo suoratoistoihin ja CD:lle mutta vinyylin ystävät saavat sen nyt hyllyihinsä – tämän kymmenen vuotta toimineen kvartetin paras levy mielestäni.

Charles Lloydin kolmen triolevyn putki saatiin päätökseen. Erinomaisen monipuolisia olivat lopputulokset, joten ehkä tämä projekti ylitti odotukset. Viimeisellä levyllä soittokumppaneina kitaristi Julian Lage ja lyömäsoittaja Zakir Hussain.

Saksofonisti Marius Neset oli yhteen aikaan mielestäni levyrintamalla Eurooppalaisen jazzin aivan kiinnostavimpia nimiä, mutta aika monta vuotta jo todellisesta täysosumasta. Uusi levy Happy on kuitenkin ihan mainiota kuunneltavaa jos ei nyt ihan Birds/Pinball vuosien tasolle taaskaan päästä.

Vähän vapaamman ilmaisun ystäviä voi hyvinkin kiinnostaa Tyshawn Soreyn trion ja Greg Osbyn tripla-CD The Off-Off Broadway Guide to Synergism (Live) Pi Recordingsilta. Vieläkin epäilevästi suoratoistoihin suhtautuva laatumerkki tarjoaa diginä neljän kappaleen näytteen, mutta tosiaan tripla-CD myös tarjolla.

Brittiskenestä tarjolla nyt uusi Ezra Collective odotetun modernein fuusiohenkisin sävyin ja näyte tulevalta Matthew Halsallin levyltä Changing Earth. EP ilmestyy 2.12.

Saksofonisti Marek Konarskin voivat muistajat muistaa noin 10 vuoden takaisilta Sibelius Akatemian opintoajoilta tai sitten Case Kämäräisen riveistä ja rumpali Anders Mogensenia on usein ollut mahdollisuus kuulla Sibis/Koko Jazz Club -akselin hommissa. Nämä tahot ovat yhdistäneet voimansa, levy tulossa ja tässä sen toinen ennakkonäyte.

Virossa vaikuttaa New Wind Jazz Orchestra joka panostaa toiminnassaan yhteistyöhön eri säveltäjien ja muusikoiden kanssa. Uudella levyllä Sisu on yhteistyökumppanina ja säveltäjänä ja sovittajana pianisti Kristjan Randalu, tämän nimibiisin pienyhtyeversion levytyksessä oli muuten mukana rummuissa Markku Ounaskari.

Kauan odotettuja vinyyliuusintoja

 • Alice Coltrane – Ptah, the El Daoud
 • Pharoah Sanders – Colors

Odottajat ovat odottaneet uutta vinyylipainosta Alice Coltranen Ptah, the El Daoudista jo vuosia tai ehkä vuosikymmeniäkin sillä sitä ei ole koskaan julkaisunsa jälkeen ole julkaistu LP:llä uudestaan. No nyt on Verve by Request -sarjassa. Vielä löytyy suomalaisista levykaupoista muutamia, joten spiritual jazz -henkisen musan ystävien kannattaa käyttää tilaisuus hyväksi.

Pharoah Sandersin Karmasta sentään on painos jos toinenkin, mutta nyt tämä äskettäin edesmenneen mestarin The Creator Has a Master Planin voimalla legendaarisin levy saa Acoustic Sounds -sarjassa oikein audiophile-käsittelyn. Ptah, the El Daoudin ohella jokaisen spiritual jazz -kokoelman kulmakivi.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *