We Jazz 2022 – lauantai: Korjaamo


Perjantain tavoin lauantai-iltaan oli We Jazzissa ladattu niin paljon ohjelmaa että läheskään kaikkea ei voinut kuunnella. Vaikka FOMOn vaara on ilmeinen, se on tavallaan myös vapauttavaa, sillä kun kaikkea ei ehdi kuuntelemaan voi saman tien maistella pieniä siivuja mahdollisimman monista jutuista.

Tilo Weber Four Fauns

Illan avasi Korjaamon tiloista suurimmassa, Vaunusalissa, saksalaisrumpali Tilo Weberin uusi kansainvälinen yhtye jossa soittavat Otto Eskelinen, Eero Savela ja norjalaisbasisti Ole Morten Vågan. Bändin musiikki oli suureksi osaksi melko abstraktia ja free henkistä, mutta homma lähti aivan eri tavalla lentoon kun Eskelinen soitti alttosaksofonin sijaan huiluja. Weberin erityisesti Eskelisen huilulle säveltämä sävellys oli erityisen hieno.

 • Tilo Weber – rummut
 • Otto Eskelinen – alttosaksofoni, huilut
 • Eero Savela – trumpetti
 • Ole Morten Vågan – basso

Anni Kiviniemi Trio

Pienemmässä Kulmasalissa esiintyi samaan aikaan Norjassa vaikuttavan pianisti Anni Kiviniemen trio jossa Kiviniemellä on mainiot soittokaverit, bassossa Eero Tikkanen ja rummuissa Hans Hulbækmo jonka jotkut saattavat muistaa viime vuoden We Jazzeilta Atomicin rumpalina.

Ehdin kuulla tältä triolta vain viimeisen kappaleen jossa oli erittäin hauska skandinaavisen kansamusiikin tuntu ja Kiviniemen fraseerauksesta kuului folkhommien taitaminen. Kansanmusiikkivaikutteet nousivatkin ehkä yllättäen yhdeksi lauantain teemaksi. Odotan innolla tulevaa levyä.

 • Anni Kiviniemi – piano
 • Eero Tikkanen – basso
 • Hans Hulbækmo – rummut

Valley of Search

Valley of Search -labeli perustettiin ensin julkaisemaan New Yorkin “loft jazz”-skenessä 70-luvulla vaikuttaneen Alan Braufmanin musiikkia ja kantaa Braufmanin vuonna 1975 julkaistun levyn nimeä.

Sittemmin labeli on julkaissut muutakin musiikkia ja kaikki kolme labelin muusikkoa esiintyivät Korjaamon Vintillä. Ruotsalaisen Tomas Nordmarkin elektroninen fiilistely ja Patricia Brennanin soolovibrafoni eivät tehneet lyhyillä vierailuilla kovin suurta vaikutusta, mutta Braufmanin triosetti jossa tukena olivat suomalaiset huipputekijät Ville Herrala ja Joonas Leppänen iski parhaimmillaan todella kovaa – paikoin saavutettiin todellista free ekstaasia.

 • Tomas Nordmark – elektroniikka
 • Patricia Brennan – vibrafoni
 • Alan Braufman – saksofonit
 • Ville Herrala – basso
 • Joonas Leppänen – rummut

Teddy Rok Atonal Drums

Teppo “Teddy Rok” Mäkysen Atonal Drums -maailma tuli näillä festareilla lihaksi duo-settinä jossa Mäkysen tukena syntetisaattoreissa oli Nikita Rafaelov. Musiikki on aika mukavaa jamittelua ja jumittelua jossa on mukavasti kokeilullisuutta ja seikkailumieltä. Levyllä ja myös keikalla minua eniten viehättää Flame-kappaleessa levyllä ilmenevä instrumentaali hip hop-henkinen meininki. Semmoista mielellään kuuntelisi kokonaisen levyn tai setinkin – toivottavasti Teddy jatkaa tutkimuksiaan siihen suuntaan vielä.

 • Teppo Mäkynen – rummut, sampleri
 • Nikita Rafaelov – synat

Kannaste4

Saksofonisti Jussi Kannaste ei ole selkeänä leaderina vielä julkaissut levyä. Vanhojen muistelijat voivat muistaa Kannasteen esiintymisen leaderina We Jazzeilla 2014 erittäin kovatasoisella bändillä jossa soittivat Harish Raghavan, Nasheet Waits ja Aki “+” Rissanen, mutta siitä teoksesta ei ole äänitettä julkaistu.

Nyt on sitten kuitenkin levyä We Jazzilla tulossa ja Kannaste on koonnut melko mainion kvartetin jossa trumpetissa Tomi Nikku, bassossa Petter Eldh ja rummuissa Joonas Riippa.

Erityisesti oli ilo kuulla Tomi Nikkua joka oli hyvässä vedossa, mutta ehkä bändin meininki tarvii tutkia vielä levyltä sillä tämänkin setin kuuntelu jäi osittaiseksi siivuksi.

 • Jussi Kannaste – saksofoni
 • Tomi Nikku – trumpetti
 • Petter Eldh – basso
 • Joonas Riippa – rummut

Marthe Lea Band

Illan iloisin yllätys oli norjalainen Marthe Lea Band jonka setistä ehdin nähdä lopun. Bändilllä oli todella hyvä ja mukaansatempaava kansanmusiikkipohjainen meininki josta hohkasi musiikin tekemisen ilo. En ollut etukäteen bändin levyä kuullut ja We Jazzin esittelymateriaalikin oli niukkasanainen, mutta Marthe Lea kyllä pelimanneineen voitti minut puolelleen ja Asura LP oli pakko-ostos levytiskiltä.

 • Marthe Lea – tenorisaksofoni & huilu
 • Andreas Hoem Røysum – klarinetti & bassoklarinetti
 • Hans P. Kjorstad – viulu & huilu
 • Egil Kalman – basso & synat
 • Hans Hulbækmo – rummut & lyömäsoittimet

FIRE!

Viimeisenä Vaunusalin lavalle nousi puolen yön lähestyessä yksi pohjoismaisen free jazzin keskeisiä kokoonpanoja – FIRE! – jossa pääosassa on free jazz voimapuhalluksen kärkinimi Mats Gustafssonin väkivahva puhkuminen. Uusimmilla levyillään tämä triomuoto (sama ydin löytyy myös isommasta Fire! Orchestra kokoonpanosta) on ollut yllättävänkin rento paikoin, mutta Korjaamolla saatiin sen ajan kun settiä kuuntelin väkivahvaa puhkumista ja freetä hieman rock-asenteella.

 • Mats Gustafsson – saksofonit
 • Johan Berthling – basso
 • Andreas Werliin – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *