Olli Hirvonen Trio + 4 Kalliosalissa


Olli Hirvosen trio Kalliosalin lavalla

Brooklynistä käsin vaikuttava kitaristi Olli Hirvonen saapui iloksemme neljän kaupungin kiertueelle Suomeen ja Tallinnaan soittamaan viime vuoden lopulla ilmestyneen Kielo-levyn materiaalia ja tulipa samalla tilaisuus ostaa jenkkilabel Ropeadopen julkaiseman levyn vinyylipainos mitä ei ole Härmässä kaupoissa näkynyt ainakaan minun käynneilläni.

Erityisen mielenkiintoinen keikka kiertueella oli Helsingin keikka jossa oli toisessa setissä mukana peräti neljä erikoisvahvistusta. Levyllä Hirvosen triossa soittavat jo New Helsinki -levyltä Hirvosen uraa ja julkaisuja seuranneille tutut vanhat soittokumppanit Marty Kenney bassossa ja Nathan Ellman-Bell rummuissa. Kiertuekokoonpanossa Kenneyn paikalla bassoa soittaa irlantilaissyntyinen myös New Yorkissa vaikuttava Simon Jermyn. Hän ei ollut aiemmin tuttu, mutta CV:stä löytyi mielenkiintoisia yhteistyökuvioita mm. John Zornin bagatellien parissa.

Ensimmäinen setti mentiin tällä triolla Kielon tahtiin. Musiikki oli melko rock-pohjaisen oloista jostain indie rock/post rock akselilta. Melko rento jamittelu toi Kalle Kaliman tekemiset mieleen joskaan Hirvonen ei poikkeile vahvasti blues tai countryherkutteluun vaan musiikki pitää linjansa.

Kitara/rummut/basso -trio on yllättävän haastava jazziin päin kallellaan olevalle musiikille. Monen huippujazzkitaristinkin diskografiasta löytyy usein melko tylsiä levytyksiä. Paikoin Hirvosenkin triomusiikki tuntuu yhtä lisäsolistia kaipaavalta komppaukselta, mutta muutaman raidan hieno dynamiikan nostatus ja Jermyn käytti bassoaan monipuolisesti tuoden sen usein oktaavipedaalilla kitaran äänialaan hoitaen paikoin hieman toisen kitarankin tonttia soinnuin, melodioin ja sooloin.

Toiseen settiin saatiinkin sitten eri tavalla ruutia putkeen kun lavalle saatiin peräti neljä vierasta. Ensimmäiseen biisiin trio vahvistui myös Brooklynissä vaikuttavalla rumpali Sam Ospovatilla ja vibrafonisti Panu Savolaisella ja sitten lavalle saatiin vielä ensin vuoroin Mikko Innanen alttosaksofoneineen ja Kalliosalin isäntä Saku Mattila oboeineen.

Vaikka Hirvosen sävelkielessä olikin samaa henkeä niin suurempi kokoonpano muutti musiikin henkeä merkittävästi – siitä tuli hurjaa myrskyä jossa Innanenkin joutui tekemään parhaansa saadakseen soolonsa kuuluviin. Hieman herkempääkin hetkeä saatiin Mattilan oboelle, komeasti väreillyt kuusihenkisenä esitetty biisi toi kovasti mieleen jotkut Tim Bernen tekemiset.

Jos erikoisvieraat tekivät ennakkoon tästä keikasta normaalia kiinnostavamman ja nostivat odotuksia niin septetti täytti kyllä ainakin omat odotukseni suurella energiallaan – tämmöistä vaan lisää ja levyllekin!

Keikka huipentui toisen setin vahvaan septettijyräykseen
  • Olli Hirvonen – kitara
  • Simon Jermyn – basso
  • Nathan Ellman-Bell – rummut
  • +Mikko Innanen – alttosaksofoni
  • +Saku Mattila – oboe
  • +Panu Savolainen – vibrafoni
  • +Sam Ospovat – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *