Jazzpossun tammikuun 2023 soittolista


Kuukauden lista pursuaa uutta mielenkiintoista musiikkia

Uusia julkaisuja Suomesta

 • Halme Prospekt – Digelius After Dark
 • Valtteri Laurell Nonet – Let Them Call It Jazz
 • Antti Lötjönen Circus/Citadel, Pt. II
 • Aleksi Heinola Quartet – 10 Points
 • Niklas Winter – Piece for Six
 • Tuure Koski – Freedom Jazz Dance
 • Heiskanen Bayatz Baharat – Läpi meren
 • Elias Nieminen Ensemble – Departure

Hepa Halmeen Halme Prospekt on julkaissut juuri jo viidennen levynsä Prospektagon. Levyltä löytyy tuttua pitkäjänteistä jamittelua, mutta ollaan myös uuden ajan äärellä – levy on omistettu edesmenneelle trumpetisti Matti Riikoselle, uutena trumpetistina Proespektissa Eero Savela.

Odotettu Valtteri Laurell Nonetin Tigers Are Better Looking saa viimein julkaisunsa We Jazzilla perjantaina 3.2. Jonkun verran festareilla esitetty sävellyssarja kuulostaa levyllä erinomaiselta – klarinetissa loistaa Antti Sarpila.

Antti Lötjösen Quintet East on parhaillaan Suomen kiertueella tulevan levynsä tiimoilta. Kaksi näytettä julkaistu tulevalta Circus/Citadelilta esimauksi, tässä niistä viimeisin Circus/Citadel, Pt. II.

Rumpali Aleksi Heinolan tuleva kvartettilevy lupailee Blue Note -henkisiä tunnelmia – näyte biisi 10 Points alkaa hyvin Joe Hendersonin Mode for Joen hengessä. Levy tulossa Jazzaggressionilla maaliskuun 17.

Kitaristi Niklas Winterin uusi levy Graduale yhdistelee Winterin omia sävellyksiä ja keskiaikaista musiikkia – levollista tunnelmaa.

Aiokaan XL:ssä vaikuttanut basisti Tuure Koski on palannut levytysrintamalle uudella levyllä joka on myös osa Kosken Sibelius-Akatemian tohtorintutkintoa.

Vahvaa lähi-idän musiikkikulttuurin vaikutetta kuuluu viulisti Lotta-Maria Heiskasen Heiskanen Bayatz Baharat yhtyeen musiikissa, mutta pohjoismainenkin perintö kaikuu Samai Maata -levyllä.

Marraskuun lopulla ensimmäisen levynsä julkaisi Elias Nieminen Ensemble. 17 henkinen ryhmän musiikissa on paikoin melko häpeilemätöntä herkuttelua ja nostatusta – suuren kokoonpanon musiikissa on tekemisen riemua.

Uusia julkaisuja ulkomailta

 • Jaak Sooäär, Ara Yaralyan, Markku Ounaskari – Zula
 • Brad Mehldau – I Am The Walrus
 • Alex Sipiagin – Mel’s Vision
 • Lakecia Benjamin – Trane
 • Cécile McLaurin Salvant – D’un Feu Secret
 • Eyolf Dale – The Wayfarer
 • GoGo Penguin – Glimmerings
 • MATTERS UNKNOWN, Miryam Solomon – Eloquence
 • Jazz is Dead 16 (Phil Ranelin & Wendel Harrison) – Genesis

Helsinkiin jaZZanti-keikalle 6.2. saapuvat kitaristi Jaak Sooäär, basisti Ara Yaralyan ja rumpali Markku Ounaskari. Luvassa on tulevan Zula -levyn musiikkia, yksi näyte julkaistu tähän mennessä.

Pianisti Brad Mehldau on usein kunnostautunut pop/rock-musiikin jazztulkitsijana. Tulevalla levyllä Your Mother Should Know Mehldau tulkitsee The Beatlesia.

Ammattitaitoisen bop jazzin äänenkannattaja Criss Cross Jazz on jatkanut toimintaansa perustaja Gerry Teekensin kuoltua perinteisen linjansa pitäen, joskin julkaisujen määrä taitaa olla vähentynyt. Uusin julkaisu on trumpetisti Alex Sipiaginin Mel’s Vision – kvintetissa mukana Chris Potter, David Kikoski, Matt Brewer ja Johnathan Blake.

Viime vuosien festivaalivierailuistaan suomalaisille varmasti tutummiksi tulleet saksofonisti Lakecia Benjamin ja laulaja Cécile McLorin Salvant ovat julkaisseet tahoillaan uutta musiikkia – Benjaminilta on julkaistu uusi levy Phoenix ja McLorin Salvantilta näytebiisi maaliskuussa tulevalta levyltä Mélusine.

Rennon maaseutuhenkistä tunnelmaa tarjoilee uudella Edition Records -levyllään The Wayfarers. Uusi GoGo Penguin levy puolestaan tulossa huhtikuussa – ensimmäinen näyte Glimmerings liikkuu tutuilla poluilla.

Blue Note jatkaa Lontoon uuden jazzkentän esittelemistä mielenkiintoisella Transmissions from the Total Refreshment Centre -levyllä joka esittelee Lontoon TRC skenessä vaikuttavia yhtyeitä. Tässä ennakkomaistiaisessa äänessä Matters Unknown ja laulaja Miryam Solomon.

Adrian Youngen ja Ali Shaheed Muhammadin Jazz is Dead -sarja on edennyt jo osaan 16. Tuttuun tapaan nuoremman sukupolven tuottajakaksikon mukana matkassa vanhempia jazzhahmoja, tällä kertaa 1970-luvun alussa The Triben perustaneet Phil Ranelin ja Wendell Harrison.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *