Aki Rissanen Hyperreal Tapiolassa


Aki Rissasen uusi kokoonpano Hyperreal on suorastaan hypermielenkiintoinen. Se tavallaan yhdistää kaksi aiemmin toiminutta duoa – Rissanen ja trumpetisti Verneri Pohjola ovat soittaneet usein duona ja rumpali Robert Ikizin kanssa Rissasen muodostama IKIZAKI -duo on levyttänytkin ja nyt nämä kolme yhdistävät voimansa Aki Rissanen Hyperrealissa joka on tällä viikolla kiertänyt Suomea neljän keikan kiertueella ja viikko päättyy kuulemma studiosessioihin joten levyä on luvassa.

Molemmat duot ovat hyödyntäneet elektroniikkaa ja elektroniikan ja elektronisen musiikin vaikutteiden hyödyntäminen ovat Hyperrealissakin keskeisessä osassa – sähköpiano ja syntetisaattorit ovat Rissasen keskeiset työvälineet ja Pohjolakin käyttää sähköisiä tehosteita soolosettiensä tapaan. Oikeastaan ehkä Hyperrealin keskeistä sisältöä on eri elementtien ja vuosikymmenten vaikutteiden saumaton sulautuminen yhdeksi näkemykseksi. Sähköinen ja akustinen kohtaavat luontevasti ja tyylillisesti musiikista voi kuulla kaikuja 70-luvun sähköpianogrooveista moderniin elektroniseen musiikkiin.

Materiaali on sävellettyä, mutta ainakin tuntuu siltä että sävellyksistä ollaan valmiita lähtemään kauaskin. Parhaiten uuden yhtyeen hengen ehkä aisti sen tulkitessa Rissasen aiemmin levytettyjä sävellyksiä. Divided Horizon soololevyltä Stream Lines ja Cold Code saivat nyt aivan uuden ilmeen. Näistä kaksisettisen keikan toisen setin päättänyt Cold Code antoi myös vahvan lupauksen trion potentiaalista sen kasvaessa loppuhuipennuksessa suorastaan huikeaksi.

Niin mukava kun oli kuulla jälleen Pohjolan trumpettia ja Rissasen sähköpianopuolta niin ehkä vaikuttavin soittajista oli kuitenkin rumpali Ikiz joka soitti hillityllä volyymillä mutta rikkaasti ja vaihtelevasti. Hän loi pohjan Hyperrealille olla liikkeissään ketterä ja ilmeikäs, mutta myös kykenevä yllätyksiin ja dynamiikkaan.

Innolla jään odottamaan sunnuntain studiosessioiden tuloksia!

Noin kaksituntiseen keikkaan mahtui monenlaista tunnelmaa
  • Aki Rissanen – koskettimet
  • Verneri Pohjola – trumpetti
  • Robert Ikiz – rummut

Aki Rissanen Hyperreal Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa 24.3.2023


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *