Jazzpossun maaliskuun 2023 soittolista


Kuukauden soittikselta löytyy taas ajankohtaisin jazz

Apple Music -versio täällä

Digelius on kuollut – kauan eläköön Digelius

 • Halme Prospekt – Digelius After Dark
 • Plop – Emu
 • Alex Jønsson – Emu

Tätä kirjoittaessa perjantaina 31.3. jazzlevykauppojen ja kulttuurin jatkuvuuden ystävät saivat mukavia uutisia aikakausien muuttumisen melankolian keskelle. Juuri kun perinteinen Digelius -levykauppa Viiskulmassa on lopettamassa toimintaansa niin We Jazz ilmoitti hankkineensa käyttöoikeuden Digelius -liikenimeen ja We Jazz -levykauppa Eurantiellä lopettaa toimintansa ja uusi Digelius aloittaa toimintansa Hämeentiellä 5.4.2023.

En ole varmastikaan läheskään ainoa jazzlevyjen ystävä joka oppi “hyvinvarustellun” jazzlevykaupan ja asiantuntevan henkilökunnan arvon juuri Digeliuksen kautta ja on viime vuosina siirtynyt enemmän We Jazzin kanta-asiakkaaksi, joten syvällä jazz-LP-intoilijan rintaäänellä olen valmis julistamaan että juuri oikea manttelinperijä todelliselle skenen klassikkobrändille löytyi.

Tämän aikakauden muutoksen kunniaksi tässä kolme Digeliuksen sieluna pitkään toimineelle Ilkka “Emu” Lehtiselle omistettua biisiä – kaikki ahkerille blogin seuraajille varmasti jo tuttuja.

Kuulin myös Hepa Halmeelta mukavia uutisia, että Halme Prospektin vanha tuotanto on tulossa suoratoistoihin huhtikuun alusta alkaen kevään mittaan – ensi kuussa siis uskallan luvata että pieni Halme Prospekt -katsaus on tulossa soittolistalle!

We Jazzin levyjulkaisuja

 • Lukas Traxel – Die Wahrscheinlichkeit
 • Tilo Weber – In Epitaxy

We Jazz tekee tunnetusti Matti Niveksen johdolla muutenkin arvokasta työtä jazzkulttuurin ja muunkin hieman marginaalissa elävän musiikkikulttuurin eteen. Panostus kansainväliseen näkyvyyteen alkaa selvästi kantaa hedelmää, ahkeran mainostuksen ja verkostoitumisen hedelmät näkyvät selvästi We Jazzin levyjulkaisujen ja lehden kasvavassa näkyvyydessä kansainvälisessä mediassa.

Samalla kasvaa kansainvälisten artistien kaartikin, tässä uutuuksia. Basisti Lukas Traxelin ensilevy One-Eyed Daruma ilmestyi maaliskuussa, Tilo Weberin Tesserrae tulee 21.4. – tässä näyteraita tulevalta levyltä.

Kotimaisia julkaisuja

 • Teemu Viinikainen – Tea in the Sahara
 • Riitta Paakki – Southwest
 • North of Kallio Ensemble – Kallio
 • Aili Ikonen – Miehen Kylkiluu

Kitaristi Teemu Viinikaisen intiimi soololevy Songs of Silence on nyt saatavilla kaikissa formaateissa, myös LP:nä. Komeasti kukkaan puhkeaa The Police -tulkinta Tea in the Sahara – mukavaa Bill Frisell tunnelmaa mielestäni tässä.

Pianisti Riitta Paakin tulevalta kvartettilevyltä on julkaistu pari raitaa jo, tässä uusin Southwest – ennakko-odotusten mukaista hyvää jazzmeininkiä.

Monista yhteyksistä tunnettuja tekijöitä yhdistää North of Kallio -ensemble – tässäpä iloksenne yksi näyte jossa vierailee trumpettisolistina Jukka Eskola.

Aili Ikosen uudella levyllä Helposti palavaa on mukavan terävääkin materiaalia. Tässä naiseuden ajan kuvaa kappaleessa Miehen kylkiluu.

Ulkomaisia julkaisuja

 • Cécile McLorin Salvant – La route enchantée
 • Mammal Hands – Sleeping Bear
 • Julian Lage – The Layers
 • Ben Wendel feat. Bill Frisell – Throughout
 • Jakob Bro & Joe Lovano – Sound Creation
 • The Necks – Bloodstream
 • London Brew – London Brew Pt 2 – Trainlines

Sitten ulkomaisia uutuuksia – laulaja Cécile McLorin Salvantin uusi levy on kokonaan ranskankielinen, ei ehkä yhtä kovaa iskenyt kun viime vuoden Ghost Song mutta vaatii lisäkuuntelua.

Manchesterin mainio Mammal Hands on uudella Gondwana Records -julkaisullaan tutun lempeissä tunnelmissa – hyvältä kuulostaa.

Kitaristi Bill Frisell tuntuu näkyvän ja kuuluvan kaikkialla nyt 72 vuotiaana enemmän kun koskaan noin 25 fanitusvuodteni aikana. Häntä kuullaan Julian Lagen uudella levyllä The Layers, saksofonisti Ben Wendelin EP:llä ja viime vuoden lopulla ilmestyneellä Paul Motian -tribuutilla Jakob Bro asettuu selkeästi Frisellin rooliin Motianin ja Frisellin kanssa paljon levyttäneen Joe Lovanon kanssa.

Sitten loppuun kaksi pitkää riipaisua. The Necksin uudella levyllä on neljä parinkymmenen minuutin riipaisua – tämän trion mittapuulla siis lyhyitä kappaleita. Mielenkiintoinen tämän päivän uutuus on London Brew – nykyhetken Lontoon skenen tekijät eilen 53 v. täyttäneen Miles Davisin Bitches Brewn hengessä jamittelemassa. Mukana mm. Shabaka Hutchings, Nubya Garcia, Theon Cross ja Tom Skinner.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *