Aili Ikonen – Helposti palavaa


Aili Ikonen on tehnyt jo vakuuttavan sarjan singer-songwriter -henkisiä levyjä omin sanoin ja sävelin ja uusimpana tähän sarjaan liittyy Helposti palavaa jolla kuullaan 10 laulua jotka Ikonen on sanoittanut ja säveltänyt, kahdessa toisena säveltäjänä kappaleet sovittanut basisti Mikko Pellinen.

Bändi on sama kun jo Tribute to Ella -levyllä 10 vuotta sitten – trumpetissa Janne Toivonen, saksofoneissa William Suvanne, pianossa Tuomas J. Turunen, bassossa Pellinen ja rummuissa Mikko Arlin. Bändi olisi kyvykäs soittamaan jazziakin, mutta laulaja ja laulut ovat pääosassa, vähän ehkä Joni Mitchell -henkisessä tasapainossa kyvykkäiden muusikoiden kanssa. Soitinsoolorintamalla yllättäen Ikonen tarjoilee itse hienoimman hetken viululla kun Häälaulu vaihtaa lauletun osuuden päälle kauniiksi kansanmusiikiksi.

Ikosen laulut tuntuvat tulevan väkevimmiksi ja terävimmiksi joka julkaisulla. Voimakasta tunnelmaa tarjoilevat mm. Juosta jossa vierailee Seela Sella ja Kauniisti kadoksissa. Sanoittajana Ikonen on parhaimmillaan naisen asemaa ja naiseutta käsitellessään, taustaltaan pelkistetyn elektroninen Miehen kylkiluu ja Peilikuva tuntuvat tarkkanäköisiltä.

Ajassa jossa jazzlaulu ja jazzlaulajat joutuvat usein etsimään paikkaansa, Ikonen tuntuu omansa löytäneen. Helposti palavaa on ehkä hänen paras levynsä. Erityiseksi vahvuudeksi nousee kelpo joukko erottuvia ja mieleenjääviä biisejä joissa on “jotain erikoista” ja näiden varaan rakentuu persoonallisen tuntuinen levy.

Aili Ikonen esiintyy April Jazzeilla tiistaina 25.4. Levy nyt kaupoissa ja suoratoistoissa.

 • Aili Ikonen, laulu, viulu
 • Janne Toivonen, trumpetti, flyygelitorvi, 
 • William Suvanne, saksofonit
 • Tuomas J. Turunen, piano, 
 • Mikko Pellinen, basso, basso, urut, harmooni ym, 
 • Mikko Arlin, rummut
 • + Seela Sella, puhe, 
 • +Tuuli Ikonen
 • +Heini Ikonen, laulu  
 • +Jussi Chydenius, laulu
 • +Salla Hakkola, harppu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *