Sointi Jazz Orchestra kantaesitti uutta big band musiikkia


Rasmus Soinin johtama Sointi Jazz Orchestra on toiminut jo kymmenen vuotta. Monipuolinen nuorten muusikoiden big band on jatkuvasti laajentanut toimintansa muotoja ja tänäkin vuonna kevätkaudella toiminta on ollut monipuolista. VILDÁ duon kanssa tehtyjen keikkojen ja Sid Hillen musiikin tulkitsemisen jälkeen kevätkauden päätöksenä Malmitalolla saatiin nauttia kahdesta kantaesityksestä Uuden musiikin illassa.

Ensimmäisessä setissä kuultiin pitkään orkesterissa pianoa soittaneen Aleksis Liukon uusi moniosainen sarja A Walk in the Park joka haki inspiraationsa Haukiveden mökkimaisemista. Sarjan osissa kuljettiin veneellä, tanssittiin metsässä eläinten kanssa jotka osoittautuivat vihamielisiksi ja rankkojen seikkailujen päätteeksi päästiin takaisin kotipihaan. Liukon musiikki oli miellyttävää ja menevää. Pitkään noin 45 minuutin teokseen Liukko oli saanut riittävästi vaihtelua, vaikka repäisevin irtiotto sähköpianolla ja rumpukonebiitillä olikin ehkä hieman korni. Kunnianhimoinen kuusiosainen kantoi kuitenkin setin loppuun asti yleisön Haukiveden seudun seikkailujen loppuun asti.

Tero Hyväluoman tenhoava viulu oli pääosassa Teemu Eerolan Uria II -teoksessa

Toiseen settiin saatiin vahvasti kansanmusiikkihenkinen ote kun Sointi kantaesitti Teemu Eerolan uuden teoksen Uria II jossa solistina toimi viulisti Tero Hyväluoma. Teos on vähintäänkin henkistä jatkoa Uria -teokselle jonka SJO kantaesitti Hyväluoma solistina muutamia vuosia siten ja tämä vanhempikin teos kuultiin konsertin pääteekksi.

Hyväluoman taitava viulu toi välittömästi oman ilmeen sävellykselle. Vaikka big band -musiikilla on omat hienot perinteensä on aina mukava kuulla kun joku tuo kehiin erilaisen musiikillisen lähtökohdan. Haasteeksi jäi viulun ja suuren orkesterin yhteispeli, ihan joka kohdassa akustiikka ei toiminut ja käytännössä jatkuvasti melodisena johtajana äänessä ollut viulu oli vaarassa jäädä muiden soittimien alle, mutta ei se juuri päässyt tunnelmaa haittaamaan.

Kahta teosta vertaillessa saattoi kuulla kehitystä big bandille säveltämisessä. Muutaman kerran saatiin hieman maagista tunnelmaa kun viulu soi upeasti yhteen big bandin eturivin huilun kanssa, eri soittimien äänivärien kimallusta ja vuoropuhelua olisi mielellään kuullut enemmänkin, vaikka Hyväluoman viulu oli kiistatta molempien Uria-teosten sielu niin valokeilan olisi voinut hyvin välillä hetkeksi siirtää muuallekin että big bandin monet lisävärit olisivat päässeet tuomaan lisää loistoa.

Liukon pidemmän teoksen jälkeen Eerolan tenhoavat puolta lyhyemmät kudelmat tuntuivat makealta jälkiruoalta.

Sointi Jazz Orchestra joht. Rasmus Soini Malmitalolla 16.5.2023. Viulusolistina Tero Hyväluoma.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *