Jazzpossun toukokuun 2023 soittolista


Apple Music -versio löytyy täältä.

Jazzkevät on uusia julkaisuja pullollaan. Parituntiseen löytyi toukokuulta helposti uutta kuunneltavaa, erityisesti kotimaisilta artisteilta on saatavilla paljon uutta musaa.

Suomalaista musiikkia

 • Halme Prospekt – Out of Town
 • Tenors of Kalma – Three Minutes in Salo
 • Janne Huttunen – Gotta Walk this Way
 • Soft Power – Riff
 • Iiro Rantala – Sibelius in Venice
 • Njet Njet 9 – Pöllö
 • Ultralum – Cassiopeia
 • Salesvuo Syncopation – Villejä lupiineja
 • Selma Savolainen – Fear of the Empty

Hepa Halmeen projekti tuoda kaikki Halme Prospektin levyt suoratoistoihin jatkuu. Nyt tämän taipaleen alkuvaiheille pääsee Halmeen omissa nimissä julkaistun Prospektor -levyn myötä. Tämän levyn jälkeisestä keikkabändistä muodostui sitten nykyäänkin toimiva Halme Prospekt.

Jimi Tenorin, Kalle Kaliman ja Joonas Riipan Tenors of Kalmasta ei ole hirveästi kuultu ensimmäisen levyn ja sitä seuranneen keikkojen jälkeen. Nyt trio on aktivoitunut uudella materiaalilla, Three Minutes in Salo ilmestyi saksalaisen Enjan Yellowbird -labelilla jo huhtikuun alussa.

Saksofonisti/tuottaja/säveltäjä Janne Huttunen palaa jazzapajille toisella levyllään Two Shadows of You. Mukana on nimekäs bändi – Henri Mäntylä, Ville Herrala, Jaska Lukkarinen, Jukka Eskola, Jay Kortehisto ja Abdissa Assefa.

Soft Power tiedetään ehkä parhaiten bändinä jossa Oiro Pena aka Pentti Oironen aka Antti Vauhkonen myös soittaa. Tallinnasta käsin toimivan RR Gemsin julkaisema kolmas Soft Power -levy Raw Bites ei ole niin freetä kuin tuosta yhteydestä ja Arsi Kevan kansitaiteesta voisi arvata, mutta ihan riittävästi vapausasteita on tämänkin bändin letkeässä jammailussa.

Iiro Rantalan uusin julkaisu Veneziana leikittelee eri säveltäjien vaikutteilla suorastaan ärsyttävän kepeässä kamariorkesterihengessä.

Sitten sarja Eclipse Musicin uutuuksia. Tulevalta Njet Njet 9 -levyltä on julkaistu ensimmäinen single Pöllö. Kahden kitaristin, Aki Haaralan ja Riku Karvosen, ideoista on rakennettu Ultralum -nimisen kollektiivin levy yksi soittaja kerrallaan. Vähän itselle tuli Mike Oldfield-henkinen studiossa rakentelu levystä mieleen. Solisteina vierailevat mm. Timo Lassy, Mika Mylläri ja Sakari Kukko. Salesvuo Syncopationin muodostavat rumpali Tomi Salesvuo, puhaltaja Pope Puolitaival ja urkuri/kosketinsoittaja Mikko Helevä. Erityistä mielenkiintoa herättävät rockhittitulkinnat Villejä lupiineja ja Tahroja paperilla.

Ja kotimaisen osuuden loppuun yksi näyte laulaja Selma Savolaisen soolodebyytiltä Horror Vacui. Levyllä soittaa erittäin kova sekstetti, Savolaisen kanssa musisoivat Max Zenger, Tomi Nikku, Toomas Keski-Säntti, Eero Tikkanen ja Okko Saastamoinen.

Ulkomaisia uutuuksia

 • Natural Information Society – Moontide Chorus
 • Michael Formanek Elusion Quarte – Bury the Lede
 • Brian Blade & the Fellowship Band – Until We Meet Again
 • Stemeseder Lillinger – Cycle III
 • Sex Mob – King Tang
 • Terrace Martin – Snooze
 • Adrian Younge & Tony Allen – No Beginning
 • Paolo Fresu & Omar Sosa – Yuca y Magnoca
 • Orrin Evans – Weezy
 • George Coleman – Four

Ulkomailta on saatu lähiaikoina muutamia vuoden huippulevyjä. Chicagosta lähtöisin olevan Natural Information Societyn uusi levy Since Time is Gravity jatkaa tutuilla hypnoottisen minimalistisilla poluilla. Don Cherryn musiikkikulttuureja yhdistävän ilmaisun moderneja kaikuja.

Basisti Michael Formanekin Elusion Quartetin uusi Intakt-julkaisu As Things Do on noussut toukokuun aikana aivan ehdottomaan kärkeen vuoden julkaisuissa omaan makuuni. Vahvaa vääntöä ja kehittynyttä ilmaisua – hallittua mutta vapaata.

Ennakkonäyte Brian Bladen Fellowship Bandin tulevalta levyltä osoittaa että tuttua lempeän melodista henkeä on taas luvassa. Jotain uutta väreilyä edelliseen levyyn verrattuna tuntuu tuovan kitaristi Kurt Rosenwinkelin paluu bändiin.

Kikkailevan näpertelyn ystäville kimuranttia kuunneltavaa tarjoavat Elias Stemeseder ja Christian Lillinger – molemmat varmasti suomalaisille aktiivisille jazzin seuraajille jo tuttuja nimiä. Stemesederiä on äskettäin kuultu We Jazzin julkaisemalla Tilo Weberin levyllä ja vähän samanlaista äänimaailmaa Stemeseder luo Umbrallakin mutta vielä vapaammasta paketista on kysymys.

Kun aloin kiinnostua enemmän uudesta jazzista 90-luvun lopulla niin seurasin aktiivisesti New Yorkin ns. downtown scenen tapahtumia ja kaikkea John Zorniin liittyvää. Muistan nähneeni tuolloin ensimmäisen levynsä julkaisseen Sex Mobin Pori Jazzeilla 1998 Knitting Factory -brändätyssä kokonaisuudessa melko myöhään yöllä. Steven Bernsteinin, Briggan Kraussin, Tony Scheriin ja Kenny Wollesenin muodostama bändi aktivoituu enemmän tai vähemmän säännöllisesti, uusi The Hard Way on jo kymmenes levy.

Kendrick Lamarin To Pimp a Butterflyn jälkeen tuottaja/saksofonisti Terrace Martinista aina välillä odotetaan uuden R&B/hiphop fuusiojazzin uutta supertähteä, mutta ehkä vähän kädenlämpöiseksi on toiminta ainakin minun makuuni vielä jäänyt. Uuden levyn ennakkosinkku Snooze versio SZA:n viime vuoden satojen miljoonien hittibiisiä, mutta aika mietoa kutumusiikkia tuntuisi olevan tarjolla tällä kertaa.

Tony Allenin kuolemasta on jo kolme vuotta, mutta ennen julkaisematonta materiaalia on löytynyt Jazz is Dead -sarjan julkaisulle 18 – tosin musiikkia ei ole alunperin tehty JID-sessioksi vaan äänitykset tehtiin jo muutama vuosi ennen tämän sarjan alkua ja JID-kaksikosta mukana tässä vain tuottaja Adrian Younge.

Tampere Jazz Happeningissa 2015 vierailleet Paolo Fresu ja Omar Sosa ovat julkaisseet uutta musiikkia. Varsin hauskoja musiikkikulttuurien kohtaamisia on tarjolla uutuudella Food.

Lopuksi vielä perinteisemmän jazzin pariin New Yorkin jazzklubeihin liittyvän julkaisutoiminnan kautta. Pianisti Orrin Evansin uuden levyn julkaisee Smoke Jazz Clubiin linkittyvä Smoke Sessions Records ja veteraanisaksofonisti George Colemanin viimevuotista keikkakuntoa kuullaan Cellar Liven Smalls Living Masters -sarjassa joka on äänitetty pienellä muusikoiden suosiossa olevalla Smalls Jazz Clubilla.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *