Riitta Paakki – Väri


Väri on kolmas levy Riitta Paakin kvartetilta – tenorisaksofonissa Manuel Dunkel, bassossa Antti Lötjönen ja rummuissa Joonas Riippa – ja pianistin kaiken kaikkiaan seitsemäs levy leaderina. 2000-luvulla Paakki on kunnostautunut niin pianistina kuin säveltäjänäkin 60-luvulta ammentavan perinnetietoisen jazzin määrätietoisena tekijänä ja Väri jatkaa odotetuilla linjoilla.

Väri on rento levy. Syyskuussa 2022 äänitetty levy maistuu kesämuistoilta ja leppoisilta päiviltä. Värit ovat suurimmaksi osaksi keveitä pastelleja, mutta rikkaan harmonian ja rytmiikan kautta eivät kuitenkaan liian pehmeää taustamusiikkia.

Omat värinsä tuovat neljä soittajaakin. Paakin kvartetti on tasapainoinen, se on mitä sopivin ympäristö Dunkelin saksofonille ja Lötjönen ja Riippa tuovat vahvan panoksensa. Kaikki pääsevät kvartetissa esiin ja soundi on tasapainoinen.

Rentous on ehkä myös levyn heikkous, se tuntuu pettymykseltä edellisen Flame Jazz Records julkaisun Piste jälkeen jolla oli muutama erityisen onnistunut intensiivisempi raita jotka nostivat tuon levyn massan yläpuolelle.

Väri on vahvimmillaan bebop-henkeä huokuvassa Southwestissa. Melodian kimurantimman rytmin vaihto vapaantuneeseen svengiin ja lopun trading eights soolovuorojen vaihtelu ovat tehokasta jazzilmaisua jossa kvartetti on tällä kertaa parhaimmillaan.

  • Riitta Paakki – piano
  • Manuel Dunkel – saxophone
  • Antti Lötjönen – bass
  • Joonas Riippa – drums

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *