Jazzpossun elokuun 2023 soittolista


Apple Music-versio löytyy täältä: https://music.apple.com/fi/playlist/jazzpossu-jazz-playlist-8-2023/pl.u-PDb40J4uJRXAkj

Kesän festarikausi on vielä vahvasti menossa, mutta hiljaisempien kuukausien jälkeen tuntuu taas tulevan enemmän uusia levyjä jazzrintamalla. Tässä noin 100 minuuttia uutta mainiota musiikkia uusilta ja lähitulevaisuudessa tulevilta levyiltä.

 • Verneri Pohjola – Of Our Children
 • Panu Savolainen & JPP – Kohti Pispalaa
 • VIRTA – Sola
 • Oiro Pena – Joona’s Abs
 • ENEMY – Hollywood Bypass
 • Bushman’s Revenge – Hollowed by thy Fame
 • Helge Lien Trio & Tore Brunborg – Adam
 • Kahil El’Zabar’s Ethnic Heritage Ensemble – Don Cherry
 • Codona – Mumakata (Live)
 • Yussef Dayes feat. Bahia Dayes – The Light
 • Matthew Halsall – Mountains, Trees and Seas
 • Matana Roberts – we said/ different rings / unbeknownst
 • Jaimie Branch – borealis dancing
 • Joshua Redman & Gabrielle Cavassa – Streets of Philadelphia
 • Johnathan Black -Muna & Johna’s Playtime
 • Darcy James Argue’s Secret Society – Last Waltz for Levon

Verneri Pohjola on ollut vahvasti esillä viime aikoina Kaija Saariahon viimeiseksi teokseksi jääneen HUSHin solistina, mutta jazzväki luonnollisesti odottaa innolla myös tulevaa kvartettilevyä Monkey Mind. Bändin kokoonpano on vahvasti uusiutunut ja kansainvälistynyt – mukana Kit Downes, Jasper Høiby ja Olavi Louhivuori – mutta ensimmäinen näyte Of Our Children todistaa, että erittäin vahvasti Bullhorn -levyn tyylistä materiaalia on tulossa.

Panu Savolaisen ja pelimannipoppoo JPPn yhteistyöstä on saatu jo nauttia aiemmin keikoilla, mutta nyt on levy tulossa. Erittäin hieno biisi ja tulkinta on yhtenä kahdesta ennakkonäytteenä julkaistu Timo Alakotilan sävellys Kohti Pispalaa.

VIRTA -trio palaa kehiin uudella levyllä. Kesän ainoa keikka oli Odysseus-festareilla, mutta varmasti muitakin tilaisuuksia on tulossa. Lokakuun alussa julkaistavalta Horros-levyltä on nyt julkaistu kolme näytettä. Tässä niistä viimeisin, tummanpuhuva Sola.

Kulttisuosikki Oiro Pena on myös julkaissut musiikkia elokuussa. Uuden Puna -levyn on julkaissut kanadalainen We Are Busy Bodies.

We Jazzin syyskuun julkaisuihin kuuluu Kit Downesin, Petter Eldhin ja James Maddrenin muodostaman ENEMY-trion uutuus The Betrayal. Uutta materiaalia taidettiin kuulla livenä jo viime vuoden We Jazz -festareilla. Ensimmäinen näyte Hollywood Bypass tässä iloksenne.

Uusia pohjoismaisia tunnelmia edustavat tässä kuussa rockrymistelijät Bushman’s Revenge ja kuulaan rauhallinen Helge Lien Trio jota uudella Adam-levyllä täydentää saksofonisti Tore Brunborg.

Viime vuosien spiritual jazz -buumin myötä uutta nostetta ja kiinnostusta nuorempien jazzin kuuntelijoiden keskuudessa tuntuu saaneen Don Cherry. Lyömäsoittaja Kahil El’Zabarilta ja hänen johtamaltaan Ethnic Heritage Ensembleltään on äskettäin ilmestynyt tribuuttilevy Spirit Gatherer: Tribute to Don Cherry ja ainakin suoratoistoihin on tupsahtanut Codona kokoonpanon livetaltiointi vuodelta 1982.

Rumpali Yussef Dayesin Black Classical Music saattaa tätä vauhtia ilmestyä kokonaan raita kerrallaan. The Light on jo viides ennakkobiisi Gilles Petersonin Brownswood Recordings labelilla tulevalta levyltä. Toinen paljon odotettu brittijulkaisu on Matthew Halsallin An Ever Changing View – tulossa ensi perjantaina.

G Livelabissa soolokeikalla pistäytyi uuden amerikkalaisen avant-garden näkyvä hahmo Matana Roberts. Coin Coin -levysarjan viides levy kohta ilmestymässä.

Varsin nuorena edesmenneen Jaimie Branchin lähes valmiiksi ennen kuolemaansa tehty Fly or Dir Fly or Die Fly or Die ((world war)) on nyt viimeistelty trumpetistin muistolle perheen ja yhteistyökumppanien toimesta.

Blue Noten tulevista levyistä noteerattakoon Joshua Redmanin Where Are We jossa kolmen ennakkobiisin perusteella kupletin juonena tuntuu olevan se, että kaikkien kappaleiden nimissä esiintyy joku Yhdysvaltain kaupunki. Springsteen-versiointi Streets of Philadelphia näistä viimeisin. Uusin Blue Note julkaisu on puolestaan rumpali Johnathan Blaken Passage. Levyn bändissä mukana Joel Ross ja Immanuel Wilkins ja erittäin vahvasti tyylillisesti paikoin ollaan kyseisten herrojen levyjen tunnelmissa, mutta mikäpä siinä – yksi tämän hetken amerikkalaisen jazzin mielestäni verevimmistä tyylisuunnista.

Ja loppuun vielä näyte big band -säveltäjä/johtaja Darcy James Arguen uutta musiikkia Darcy James Argue’s Secret Societyn tulkitsemana – Levon Helmille omistettu Last Waltz for Levon.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *