Mire III – Island Song


Pianisti Joona Toivasen uusin julkaisu esittelee maailmalle Toivasen, basisti Thomas Markussonin ja rumpali Johan Björklundin muodostaman Mire III trion Göteborgista.

Italialaisen CAM Jazzin julkaiseman levyn CD-version kansiteksteissä skotlantilainen jazzkirjoittaja Brian Morton kehoittaa arvostelijoita lopettamaan pianotriojen vertailun Bill Evansiin. Pohjoismaissa on toki eletty jo yli 20 vuotta maailmassa jossa pianotriot tuntuvat aina ensin vertautuvan Esbjörn Svenssonin tekemisiin eikä Jan Johanssonin varjosta ole helppoa päästä eroon, ainakaan kovin kauas.

Suomessa Ruotsissa pitempään asunut Toivanen tunnetaan parhaiten yli 20 vuotta toimineen Joona Toivanen Trion musiikista. Melko lähellä sen modernia pohjoista pianotrioilmettä on Mire III:kin, joskin verrattuna spontaanisti studiossa luotuun Toivasen trion Both Onlyyn on Island Song useammankin piirun lähempänä jazzin perinnettä perinteisiin kaavoihin kuitenkaan lankeamatta. Levyä kuunnellessa useamman kerran mieleen tulivat mm. Aki Rissasen, Joonas Haaviston ja Jussi Fredrikssoninkin pianotriomusiikki.

Toivasen musiikissa päällimmäisenä kerroksena on usein hieman minimalistinen korvia hivelevä lempeys ja pehmeys ja pitkälti samaa herkkua on nytkin tarjolla. Suurin osa musiikista on Toivasen kynästä, Markusson ja Björklund ovat molemmat säveltäneet yhden raidan levyn kahdestatoista. Parhaiten trion musiikki kuitenkin ehkä iskee kun basso ja rummut nousevat esiin aktiivisempina toimijoina kuten esimerkiksi Otsir -kappaleessa jossa hienon kontrastin luovat Toivasen verkkainen pianismi ja voimakkaasti aaltoilevan meren lailla vellova Björklundin rumputyöskentely.

Levyn äänimaailman miellyttävyys lienee myös sen suurin haaste. Island Song kestää kuuntelua, mutta siltä on vaikea nostaa esiin elementtejä tai hetkiä jotka nostaisivat sen muiden kaltaistensa yläpuolelle. Kuitenkin kenelle tahansa Joona Toivanen Trion musiikin ystävälle Mire III:sta uskaltaa lämpimästi suositella.

  • Joona Toivanen – piano
  • Thomas Markusson – basso
  • Johan Björklund – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *