Sointi Jazz Orchestra, Anders Jormin ja Anni Elif G Livelabissa


Sointi Jazz Orchestra lähestyy Rasmus Soinin ohjauksessa kymmenen vuoden virstanpylvästä. Tätä kirjoittaessa seuraavana keikkana häämöttää Korjaamolla 10-vuotisjuhlakeikka 1.11.

Yhdeksäs toimintavuosi päättyi mitä mainioimmin Helsingin G Livelabissa torstaina 21.9. kun solisteiksi oli saatu basistilegenda Anders Jormin ja laulaja-sellisti Anni Elif ja ohjelmistossa oli Jorminin musiikkia, suurimmaksi osaksi Bohuslän Big Bandin kanssa ja Lena Willemarkin laulamana levytettyä materiaalia Poems for Orchestra -levyltä mutta vähän muutakin.

Sointi Jazz Orchestran on erityisesti Rasmus Soinin sävellysten kautta edustanut Suomessa Maria Schneider -henkistä uutta big band musiikkia jossa ison kokoonpanon äänellisiä mahdollisuuksia ja erityisesti eri puhaltimia käytetään laajasti ja musiikillisia vaikutteita haetaan paljon muualtakin kuin big band jazzin kaanonista. Samanlaista henkeä oli nyt myös Jorminin musiikissa ja se sopi materiaalina mainiosti Soinnille.

Materiaali oli luonto- ja maasetutuinspiraatioineen hengeltään lähes stereotyyppisen “ECM pohjoismaalaista” – teemoissa mm. metsämökkejä, merta ja majakka. Aina ei kuitenkaan tarvitse tavoitella jotain erikoista tai välttää odotuksia. Kauniin melodinen musiikki nimittäin tuntui juuri sopivalta Helsingin alkusyksyn iltaan.

Jormin vakuutti basistina. Hänen soittonsa oli herkkää ja melodista mutta myös voimakasta nousten aina tarpeen tullen esiin big bandin keskeltä. Soolohetkissä tavoitettiin paikoin maagista tunnelmaa, erityisesti mieleen jäivät Jorminin ja trumpetisti Kalevi Louhivuoren vuoropuhelu ja rumpali Mika Kallion gongihetki.

Olen itse kuullut Anni Elifin laulua pääosin Elifantreen kontekstissa jossa hän laulaa erittäin persoonallisella ja tunnistettavalla tyylillä. Olikin erittäin mukava kuulla häntä vaihteeksi hieman perinteisemmässä laulusolistin roolissa ja saatiinpa hieman maistella seikkailullisempaakin äänenkäyttöä. Anni Elif tuntui laulusolistiksi ehdottoman oikealta valinnalta.

Jorminin melodinen lähestyminen basson soittoon oli vakuuttavaa
  • Sointi Jazz Orchestra joht. Rasmus Soini
  • Solisteina:
  • Anders Jormin – basso ja sävellykset
  • Anni Elif – sello ja laulu

Sointi Jazz Orchestra “Songs and Elegiessolisteina Anders Jormin ja Anni Elif G Livelabissa 21.9.2023


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *