Jazzpossun syyskuun 2023 soittolista


Apple Music -versio löytyy täältä

Tzadik ja muita suoratoistoihin saapujia

 • Masada – Paran

Kuukauden yllätys oli, että John Zornin Tzadik levy-yhtiö on tuonut ainakin melkein kaikki julkaisunsa suoratoistoihin. Erityisesti siis Zornin laajaan tuotantoon tutustuminen on nyt verrattomasti helpompaa vaikkakin vielä oleellisia puutteitakin suoratoistojen tarjonnassa on – ennen Tzadikin aikaa muiden levy-yhtiöiden julkaisemaa Zorn-kamaa kuten Naked Cityn ja alkuperäisen Masada-kvartetin studioalbumit. Tein myös vanhoista suosikeistani kolmen tunnin Tzadik-soittolistan kiinnostuneille.

 • Halme Prospekt – Dark Star
 • Pharoah Sanders – Harvest Time Live – version 1

Hepa Halmeen Halme Prospektin suoratoistoihin tuontiprojektikin on edennyt. Tässä kuukauden vanhana herkkuna tulkinta Grateful Deadin klassikosta Dark Star.

Pharoah Sandersin India Navigation labelilla 70-luvun lopulla julkaistu Pharoah sai pitkään odotetun uusinta LP-julkaisun hienona boksina jossa bonuslevynä mukana kaksi 70-luvun livetaltiointia Harvest Time -biisistä.

Uutta Suomesta

 • Verneri Pohjola – Avance!
 • Casimir Ekman – Andersböle
 • TRI- – KG Is The Man
 • New 4 – Direction Zero
 • Freezer – Bad Ice Cream
 • Pekka Toivonen Ensemble – Lonkeroviitta
 • Tuomas Paukku Scription -Earthbeat

Vielä saadaan Verneri Pohjolan Monkey Mindia odottaa ensi kuun alkuun, mutta toinen näyte saatiin syyskuussa.

Mielenkiintoinen uusin levy-yhtiö on Aarni Häkkisen ja Tuomas Talven perustama Bopcat Records joka on nyt julkaissut kolme levyä, uusimpana saksofonisti Casimir Ekmanin debyytti Passage ja aiempina julkauina TRI- trion Let Loose ja jo alkuvuodesta ilmestynyt Aarni Häkkinen Jazz Orchestra. Kahta vanhempaa on nyt saatavilla myös LP:nä.

Ensimmäisen näytteen perusteella mukavan napakkaa modernia jazzia tarjoilee Tomi Nikun, Toomas Keski-Säntin, Joonas Tuurin ja Jonne Taavitsaisen muodostama New 4. Levy tulossa Eclipse Musicilta.

Muina uutuuksina ja tulevina julkaisuina noteerattakoon vielä Fredatorin, Max Zengerin ja Mikael Myrskogin muodostaman Freezerin ensilevy, Pekka Toivosen Sketches of Pain ja maistiainen kitaristi Tuomas Paukun Scription -yhtyeen tulevalta.

Ulkomaiset uutuudet

 • Enemy – Manipulate
 • Darius Jones – Damon and Pythias
 • Steve Lehman & Orchestre National de Jazz – Chimera
 • Wolfgang Muthspiel – Amelia
 • Chip Wickham – Seven Worlds
 • Kamaal Williams – Stings
 • Eddie Henderson – Freedom Jazz Dance

Sitten vielä ulkomaisia herkkuja. We Jazzilta kaksi ulkomaisten kokoonpanojen uutta levyä viime vuoden festareilla esiintyneeltä Enemyltä ja Darius Jonesilta.

Saksofonisti Steve Lehman on tehnyt yhteistyötä ranskalaisen Orchestre National de Jazzin kanssa, tässä hieno versio hieman mikrotonaalisesti väreilevästä Chimerasta. Kitaristi Wolfgang Muthspielilla on uudella ECM-levyllä mukana tutut soittokumppanit Scott Colley ja Brian Blade – kaunis versiointi Joni Mitchellin Ameliasta tässä näytteenä.

Chip Wickhamin uudella EP:llä mukana vähän tämmöistä Ricky-Tick Records henkistä tunnelmaa, Yussef Kamaalista tunnetuksi tullut kosketinsoittaja Kamaal Williams on Yussef Dayesin lailla julkaissut uutta musaa. Stings-levyn nimibiisi yllättää perinteisesti svengaavalla alullaan, mutta kyllähän sekin sitten klubijazz biitiksi valahtaa lopuksi.

Loppuun vielä yksi näyte trumpetistilegenda Eddie Hendersonin uudelta levyltä Witness to History. Monia jazzin käänteitä läheltä nähneeltä 82-vuotiaalta irtoaa vielä mainiosti Freedom Jazz Dance.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *