UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Thad Jones 100 Vuotalossa


UMO Helsinki Jazz Orchestran toimenkuvaan kuuluu kaikenlaista. Ehkä vähemmälle huomiolle jää UMOn rooli big band -musiikin klassikoiden ja perinteiden vaalijana ja big band -klassikkomateriaalia elossa pitävänä esittäjänä. Tätä sarjaa edustavat tämän syksyn Thad Jones 100 -keikat eilen Helsingissä Vuotalossa ja tänään 27.10. Lappeenrannassa joissa UMO herättää eloon kornetisti/trumpetisti/säveltäjä Thad Jonesin musiikin Antti Rissasen johdolla solistina Jukka Eskola.

Väliaikoineen noin kaksituntiseen keikkaan oli saatu mukavasti mahtumaan Jonesin eritoten The Thad Jones/Mel Lewis Orchestralle sävellettyjä klassikoita. Keikalla kuultiin 13 Jonesin omaa sävellystä ja alkuun Jonesin sovitus Jerome Richardssonin Groove Merchantista.

Thad Jones ja Mel Lewis orkestereineen innoittivat vähintään yhden sukupolven big band -muusikoita ja Jones ja Lewis kävivät Suomessakin levyttämässä UMOn kanssa, joten henkisesti oltiin UMOn alkujuurilla ja todellisen kivijalkaohjelmiston esittämisen mieluisuus kuului rentona ja hyväntuulisena soittona. Hyvää positiivista ilmapiiriä vahvisti Rissasen rento esiintyminen heittäytyvänä kapellimestarina ja keikan puhemiehenä. Tunnetusti armoitettu big bandienkin solisti Eskola ei ehkä noussut niin valovoimaiseksi tähdeksi kuin jossain toisessa konsertissa, mutta Jonesin musiikkihan tässä pääosassa olikin. Oli hienoa, että Jonesin kunniaksi Eskola soitti tutun trumpetin sijaan Jonesin tavoin pehmeämpiäänistä Constellationin ns. “long cornet”tia. Sooloja riitti paljon UMOn sektioihinkin, erityisesti Jouni Järvelä nousi esiin onnistunein sooloin useamman kerran.

Materiaalissa ei jääty tuleen makaamaan vaan keikka eteni mukavan vauhdikkaasti ja siihen oli valittu mukavassa tasapainossa paljon menevämpiä biisejä ja klassikkoslovareita. Toisen setin loppuun oli kasattu mainio huipennus – ensin erittäin kovatempoiset menopalat Fingers ja Cherry Juice ja meneväksi funkahtavaksi lopuksi Greetings and Salutations jossa Antti Lötjönen pääsi vaihteeksi sähköbasson varteen. Sähköbassolle löytyi käyttöä vielä encoreksi jätetyssä todellisessä helmessä Us jonka tahdissa ilta päättyi upeasti.

Saksofonisektio solihommissa

Thad Jones 100 – UMO Helsinki Jazz Orchestra joht. Antti Rissanen solistina Jukka Eskola Vuotalossa 26.10.2023


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *