Jazzpossun lokakuun 2023 soittolista


Lokakuussa ilmestyi poikkeuksellisen paljon uutta suomalaista jazzia

Apple Music -versio löytyy täältä.

Uutta musiikkia Suomesta ja suomalaisilta

 • Ida Alanen Trio – Yö Kaivupuistossa
 • Tuomo Uusitalo Trio – Kissa
 • Innanen, Pasborg, Piromalli – Roy’s Message
 • Laurell & Sun Dog – Dugong Dreams
 • Stance Brothers – Again
 • Jouni Järvelä, Lenny Pickett, Pepa Päivinen, Jonatan Sarikoski – 80’s Pop for L.P.
 • Josefiina Vannesluoma & Mortal Lease – Shall I Not Know?
 • Panu Savolainen & JPP – Indiana
 • Ville Tomminen – Mosaic
 • Tuomas Paukku Scription – Equantum
 • Kari Antila – For Toninho
 • Olli Virtanen Group – Yellow Light, Go!
 • Verneri Pohjola – Bebe
 • VIRTA – Karhu

Tässä kuussa saatiin poikkeuksellisen paljon uutta kotimaista musiikkia nautittavaksi, joten nyt mennään uuden musiikin katsaus pitkälti kotimaisin voimin.

Alkuun muutama pianotrio, erittäin hyvä moderni meininki on Ida Alasen triolla. Bassossa monille Helsingissä ehkä Teurastamon jami-illoista tuttu Jonathan Bäckström ja rummuissa Benjamin Nylund, julkaisijana norjalainen AMP. Jameista on varmasti myös monille tutuksi tullut Tuomo Uusitalo Trio jonka muodostavat Uusitalo, Juuso Rinta ja Roope Kantonen toimivat kohta 60. jami-illan rajapyykin saavuttavien Sörkän Ruusun jamien vakio housebändinä.

Toisen levynsä portugalilaisella Clean Feedillä ovat julkaisseet Mikko Innanen, urkuri Cedric Piromalli ja Innasen kanssa pitkään silloin tällöin työskennellyt rumpali Stefan Pasborg. Hieman vinksahtanutta luovuutta jälleen tarjolla.

Laurell & Sun Dog ovat Valtteri Laurell ja rumpali Eeti Nieminen. Kaksikon jammailuista syntyneellä Mingling With… levyllä mukana paikoin myös Mikko Innanen, Janne Toivonen, Heikki Tuhkanen ja Eero Tikkanen.

We Jazzilta on tulossa uusi Stance Brothers -levy piakkoin. Teppo Mäkysen otteissa vaikuttaa olevan vähemmän retroilu tunnetta kuin silloin joskus Kind Soul -levyn aikoihin, mutta on tuttuakin henkeä.

Jouni Järvelän Jouni’s Pipe Dream -levyllä herkutellaan kolmen puhaltajan yhteispelillä, Järvelän seurana Tower of Power -mies Lenny Pickett ja Pepa Päivinen ja rummuissa biitit saksofonisti/klarinetisteille tarjoilee Jonatan Sarikoski.

Laulaja Josefiina Vannesluoman leaderidebyytti rakentuu Edith Whartonin sonettien ympärille ja melko onnistuneen synteesin runollista ilmaisua ja perinteisempää ja modernimpaa jazzia Vannesluoma Mortal Lease nimeä kantavan kokoonpanon kanssa onnistuukin luomaan.

Vibrafonisti Panu Savolaisen ja pelimannipoppoo JPP:n yhteislevy ilakoi eri tyylilajeilla. Nämä soittajat kohtasivat myös Charlie Parker 100 -projektin puitteissa, muutama raita niitä tuulahduksiakin kuullaan, tässä näytteenä vanha standardi Indiana jonka sointuihin Parker (tai Miles Davis jos Milesia on uskominen) sävelsi myöhemmin Donna Leen.

Sitten kitaristeja – uusi tulokas perinteisen jazzhengen ulkopuolelta on Ville Tomminen, vahvan toisen levyn on julkaissut Tuomas Paukku Scription -kokoonpanonsa kera ja pitempään kuvioissa mukana on ollut Kari Antila.

Äskettäin blogin soittolistoilla esillä ollut uusi jazzlevy-yhtiötulokas Bopcat Records jatkaa nuorten lupaavien jazzmuusikoiden levyjen julkaisua – uusin levy labelilla on Olli Virtanen Groupin Yellow Light, Go! Nuoren vibrafonistin bändissä mukana Markus Eerman, Vid Šketa, Risto Kauppinen, Aarni Häkkinen, Tuomo Purhonen ja Kasper Halttunen.

Suomalaisten uutuuksien lopuksi vielä kaksi odotettua – Verneri Pohjolan Monkey Mind ilmestyy 4.11., ennakot lupaavat hyvin Bullhorn -kaltaista meininkiä ja VIRRAN edellisestä ehti kulua seitsemän vuotta, Horros nyt saatavilla.

 • Mike Reed – A Low Frequency Nightmare
 • Moses Yoofee Trio – AT EASE
 • Marius Neset & London Sinfonietta – Lava (live)
 • Erik Truffaz – Requiem pour un con

Muutama ulkomainen lopuksi – uusin We Jazzin julkaisu on yhteistuotantoa Astral Spiritsin kanssa. Rumpali Mike Reedin The Separatist Party -levyllä kuullaan Chicagon alueen muusikoita ja henkeä.

Mielenkiintoinen uusi tuttavuus minulle oli saksalainen Moses Yoofee Trio, erityisesti rumpali Noah Fürbringerin sähäkkä työskentely noin muuten yleisilmeeltään down tempo fiilistelyhenkisellä AT EAST -raidalla innosti kuuntelemaan.

Norjalaissaksofonisti Marius Neset on uusimmallaan Geyser taltioitu sinfonisissa tunnelmissa London Sinfoniettan kanssa Lontoossa BBC:n Proms -konserteissa – tuttua nopeatempoista sähäkkyyttä löytyy isonkin kokoonpanon kanssa tehdystä materiaalista.

Acid jazz/nu jazz aikojen nimimies Erik Truffaz on puolestaan aktivoitunut tänä vuonna kahden Blue Note -julkaisun verran – molemmissa on teemana elokuvat ja elokuvamusiikki. Serge Gainsbourg -diggarit saattavat hyvinkin tietää Requiem pour un con -biisin La Pacha -elokuvan soundtrackilta, joskin tästä versiosta ei ehkä alkuperäinen tulisi mieleen jos ei näkisi nimeä.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *