Verneri Pohjola Quartetin Monkey Mind Sellosalissa


Verneri Pohjolan uutta kvartettia ei sen kansainvälisen miehityksen takia varmaankaan paljoa Suomessa nähdä, joten mahdollisuudet kannattaa käyttää hyödyksi – sen verran hyvää tavaraa nimittäin on. Tampere Jazz Happeningin levyjulkaisupäivän keikan jälkeen toinen ja viimeinen tilaisuus tänä vuonna Suomessa nähdä Pohjola, pianisti Kit Downes, basisti Jasper Høiby ja rumpali Olavi Louhivuori oli Sellosalissa Espoossa torstaina 23.11.

Kaksisettisessä kuultiin pääosin uuden Monkey Mind -levyn materiaali, mutta hieman levyn kaarta ja materiaalia muokaten. Tuomo Prättälän levyä paikoin maustavat syntetisaattorit ja vierailijat puuttuivat ja soundi oli akustisempi, joskin Pohjola käytti elektroniikkaakin. Levy alkaa kuumeisen hektisellä Party in the Atticilla siitä ennen pitkää mielenrauhan löytäen, mutta kaksisettinen keikka alkoi levollisesti Pohjolan soolotrumpettiosuudella josta lähdettiin sitten laajempaa kokonaisuutta rakentamaan.

Viime vuosien monet sooloesiintymiset kuuluivat soolo-osassa itsevarmuutena. Eri soittotekniikoiden yhdistäminen sujuu aina vain luontevammin, kahden eri äänen tuottaminen trumpetilla tuntui onnistuvan aiempia tämän tekniikan käyttökertoja varmemmin. Monet Monkey Mindin elementit kertovat kehityksestä. Elementit ovat tuttuja edellisiltä kvartettilevyiltä ja kokoonpanoilta, mutta usein niitä yhdistellään luontevammin yhtenäisemmäksi kokonaisuudeksi.

Vaikka Pohjolan kvartetti on edellisistä levyistä täysin uudistunut niin sekin kuulostaa kovasti aiemmilta iteraatioilta – se kertonee jotain Pohjolan sävellysten voimasta. Downes pianossa on tässä kontekstissa melko saman tyyppinen soittaja kuin häntä edeltäneet Tuomo Prättälä ja Aki Rissanen – kuultiin moderneja otteita joissa ei juuri jazzin perinteisiä kuvioita lainailla mutta sooloista ei puutu seikkailullisiakaan käänteitä. Downesin sooloilussa oli samanlaista rohkeutta mitä Rissaselta parhaimmillaan roppakaupoin löytyy.

Basisti Høiby teki livenäkin levyltä tuttua vahvaa työtä. Napakka rytminen soitto ja jäntevä sooloilu toivat vahvaa selkärankaa. Sanomattakin lienee selvä, että Ilmiliekki Quartetin pitkäaikainen soittokumppani Louhivuori on Pohjolan kvartetissakin mies paikallaan. Bändi voisi paperilla olla eri kokoonpanoissa Monkey Mindinkin julkaisseelle Edition Recordsille levyttäneiden soittajien “all-star”-kokoonpano, mutta onneksi käytännössä se on myös erinomaisesti Pohjolan musiikillista visiota yhdessä toteuttava kvartetti.

Jos jotain jäi kaipaamaan niin keikan yleisilme jäi melko pehmeäksi – dramaattisempaa kaarta ja huikeaa katharsista olisi voinut kehitellä, Pohjolan sävellyksissä siihenkin dynamiikkaa löytyisi kyllä ja pitäisi soittajiltakin onnistua.

Pohjolan kvartettia voi kuulla Monkey Mind -tunnelmissa Suomessa seuraavaksi G Livelabeissa Tampereella 26.1. ja Helsingissä 27.1. Bändi oli myös yksi ensimmäisistä julkistetuista kiinnityksistä heinäkuussa järjestettävillä Odysseus-festivaaleilla Helsingin Korjaamolla.

Verneri Pohjola Quartet – Monkey Mind Espoossa Sellosalissa 23.11.2023


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *