We Jazz 2023 – Maanantai


We Jazzin maanantaitapahtumat olivat saksofonisti Jonah Parzen-Johnsonin intiimi kotikonsertti ja loppuunmyyty kahden bändin kokonaisuus Harju 8:ssa.

Harju 8:sta on tullut viime vuosina yksi Helsingin keskeisistä jamipaikoista Alessandro D’Annan isännöimien sunnuntaijamien voimalla – etenkin kesäisin ulos kadunvarteen ja Harjutorillekin levittäytyvät jami-illat ovat tavoittaneet sellaista Helsingin kaupungille levittyvän “jazzutopian” tuntua jota We Jazz -tapahtuma ilmoitti alkuaikoina hakevansa, nyt sisätiloissa oli tosin monille tarjolla ennemmän jykevän pylvään kuin illan esiintyjien näköalaa, mutta musiikki kuului toki mainiosti.

Anni Kiviniemi Trio

Täyden Harju 8:n lauteilla Anni Kiviniemi, Eero Tikkanen ja jossain pylvään takana Joonas Riippa

Viime vuoden We Jazzin aikaan Anni Kiviniemi vaikutti vielä Norjassa, sittemmin tie on vienyt Los Angelesiin. Levystä oli puhetta jo festareilla vuosi sitten, no nyt se on We Jazzilta tulossa tammikuussa ja kiireisimmät saivat jo ensimmäiset kappaleet haltuunsa keikalta. Kiviniemen triossa bassoa soittaa Eero Tikkanen ja Hans Hulbaekmon tilalla tämän marraskuun Helsingin jaZZanti ja We Jazz -keikoilla Joonas Riippa.

Kiviniemen musiikki ei kaihtanut seikkailullisiakaan polkuja ja sooloissa päästiin ties minne, mutta ehkä parhaiten iloiset tanssahtelevat ja melodisemmat kappaleet iskivät parhaiten. Kuulin viime vuonna Korjaamolla triolta vain viimeisen kansanmusiikin suuntaan kumartaneen kappaleen ja tuo aspekti herätti silloin kiinnostuksen ja semmoinen meno oli nytkin setin parasta antia. Vähän Keith Jarrettin hengessä erilaisia vaikutteita yhdistellyt musiikki ei valitettavasti kokonaisuutena noussut osiaan suuremmaksi.

  • Anni Kiviniemi – piano
  • Eero Tikkanen – basso
  • Joonas Riippa – rummut

Eskola/Puolitaival/Seppä/Mäkynen

Harju 8:ssa oli tiivis tunnelma, lavalla näkyvissä Jukka Eskola ja Eero Seppä

Eskola/Puolitaival/Seppä/Mäkynen kvartetin jäsenet lienevät sen sijaan kotimaista jazzia seuraaville kaikki tuttuja nimiä. Bändi vielä etsii itselleen nimeä, yleisön joukosta ehdotettiin mm. Metallicaa.

Trumpetti/saksofoni/basso/rummut -bändit nykyään tuppaavat olemaan Ornette Colemanin varhaisen bändin jälkeläisiä. Siitä traditiosta tämä nelikko oli virkistävänkin kaukana. Jos arveli Jukka Eskolan ja Teppo Mäkysen läsnäolosta että groovea on varmaan luvassa niin ei paljoa erehtynyt – hyvin rullaava ja rytmikäs meininki oli pääosassa, ei oltu kovin kaukana Jukka Eskola Soul Triosta.

Riittävää etäisyyttä tuohon Eskola/Mäkys -bändiin kuitenkin otettiin, Pope Puolitaival toi saksofoneineen melodioihin mukavaa puhallinharmoniaa ja sooloihin toisen hieman erilaisen äänen. Vahva panos bändin soundiin oli myös Eero Sepän sähköbassolla joku pomputteli miellyttävän omaperäisesti.

Eskola/Puolitaival/Seppä/Mäkynen oli samaan aikaan sekä Ricky Tick Records -pohjalta tuttua menoa, että virkistävällä tavalla omaleimainen tarjoten mainioita mahdollisuuksia niin rytmiselle herkuttelulle että räväkällekin solismille.

  • Jukka Eskola – trumpetti
  • Petri “Pope” Puolitaival – saksofoni
  • Eero Seppä – basso
  • Tepp Mäkynen – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *