We Jazz 2023 – Keskiviikko


Keskiviikon We Jazz -tarjonnassa Timo Lassy ja Niko Kumpuvaara esiintyivät alkuillasta Solo Sokos Hotel Tornista ja sen jälkeen tarjolla oli jo perinteikäs salakeikka josta yleisö ei tiedä etukäteen esiintyjiä tai tapahtumapaikkaa. Itse lähdin uteliaana tietysti salakeikalle.

Salakeikka

Tämän vuoden “luokkaretki” lähti liikkelle Kisahallin parkkipaikalta ja bussi päätyi Pitäjänmäelle Finnvoxin studioille jossa glögi- ja piparihetken päälle Finnvoxin Risto Hemmi kertoi legendaarisen studion historiasta.

Innokkaat arvailijat olisivat ehkä voineet pienellä tuurilla arvatakin tämän vuoden yllätysesiintyjät. Finnvoxin B-studion lavalle nimittäin nuosivat äskettäin We Jazzilla levyn julkaissut Darius Jones, basisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen – triokokoonpano joka esiintyi Suomessa myös tiistaina Hämeenlinnassa Suistoklubilla. Oli mukava yllätys että tämä erikoiskokoonpano nähtiin Helsingissäkin ja vielä mukavampaa että se tapahtui Finnvoxissa ja keikka myös taltioitiin. Saatiin myös pieni callback edellisiin We Jazz -festivaalin erikoisuuksiin – olihan kokoonpano saman henkinen kun 2016 festareilla esiintynyt Logan Richardsonin, Lötjösen ja Mäkysen muodostama Dunstan.

Keikan ehkä parasta antia oli nähdä Lötjösen ja Mäkysen silminnähden nauttivan suunnattomasti tästä tilaisuudesta. Lavalla nähtiin ja kuultiin todellista soittamisen iloa. Jones oli saksofonistina ja säveltäjänä hieman vastavirtaan uiva tapaus. Hieman vinksahtaneet kappaleet olivat ehkä parasta antia. Take the “A” Trainista inspiraationsa ottanut A Train pyöri tuttujen teemojen ympärillä jännittävästi ja “pakollinen” blues-numero, rumpali Gerald Cleaverille omistettu Cleaver Goes West osoitti että tuttuun 12 tahden bluesrakenteeseen voi soitella vähän erilaisempiakin juttuja onnistuneesti.

Jonesin ja Lötjösen sävellyksistä koostuneen setin kolmanneksi kohokohdaksi nousi Lötjösen hieno jousella soitettu soolobasso-osuus marraskuuteemaisessa kappaleessa.

Salakeikka oli kokonaisuutena hauskoja yllätyksiä sisältänyt kokemus johon varmasti palaa uudestaan keikkaäänitteen parissa – on pettymys jos We Jazz ei tätä julkaise.

Darius Jones, Antti Lötjönen ja Teppo Mäkynen We Jazz 2023 -tapahtuman salakeikalla Finnvoxin studioilla 29.12.2023


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *