Ambrose Akinmusire Owl Song Savoy-teatterissa


Trumpetisti Ambrose Akinmusirea voi pitää yhtenä merkittävänä viime aikojen amerikkalaisen jazzin suunnannäyttäjänä – tai ainakin neille leveysasteille Akinmusiren ensimmäiset levyt toivat tuulahduksen jostain uudesta jota on sitten New Yorkin seudulta saatu lisääkin, monet Akinmusiren jälkeen esille nousseet muusikot kuten vibrafonisti Joel Ross ja saksofonisti Immanuel Wilkins tuntuvat tuota samaa DNA:ta kantavan.

Akinmusire ei suinkaan ole jäänyt itse yhden tyylin edustajaksi vaan hän on etsinyt erilaisia suuntia lähes jokaisella uudella levyllä, tosin ei aina yhtä vahvoin lopputuloksin. Erityisen vahva uusi avaus oli viime vuoden lopulla ilmestynyt Owl Song jossa intiimin trion muodostavat Akinmusiren kanssa kitaristi Bill Frisell ja rumpali Herlin Riley. Nyt tätä materiaalia saatiin tuoreeltaan myös Helsinkiin Savoy-teatteriin, ennakkotiedoista poiketen rummuissa Gregory Hutchinson.

Keikka seurasi levyn intiimejä polkuja. Akinmusire tyytyi varsin vähäeleiseen soittoon ja hillityn melodisiin sooloihin. Ehkä suurempaan rooliin nousi Frisell joka pääsi sävelletyjen osien välissä herkuttelemaan loopeilla pieniä äänimaailmoja muodostaen. Frisellin soitossa livenä on aina viehättänyt kokeilunhalu joka näkyy soittajankin kasvoilla onnistumisen hymynä kun juuri oikean nuotin löytäminen onnistuu – tällä kertaa rumpali Hutchinson riemastui muutamaankin otteeseen kommentoimaan Frisellin pienumuotoisia rytmejä.

Ehdottoman hieno ja herkkä kokemus ja mukava että trio saatiin keikalle sisätiloihin, kesän ulkofestareissa olisi musiikki saattanut kadota taivaan tuuliin.

  • Ambrose Akinmusire – trumpetti
  • Bill Frisell – kitara
  • Gregory Hutchinson – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *