Jazzpossun tammikuun 2024 soittolista


Uusi vuosi, uudet jazzit. Tammikuun teemoina tammikuun odotetuimmat keikkaelämykset, juuri koko ohjelmistonsa ilmoittanut maaliskuun alun Savoy JAZZFest ja tuttuun tapaan mielenkiintoisimmat uudet levyt ja biisit meiltä ja muualta.

Apple Music -versio löytyy täältä

Tammikuun menneitä keikkoja

 • Ambrose Akinmusire – Weighted Corners
 • Verneri Pohjola – Dance in the Morning

Alkuvuoden odotettuja keikkoja olivat Ambrose Akinmusiren Owl Song –setti Savoy-teatterissa ja Verneri Pohjolan kansainvälisen Monkey Mind –bändin keikat G Livelabeissa Helsingissä ja Tampereella. Itse olin kuuntelemassa Akinmusirea ja erityisesti Bill Frisellin kitaratyöskentely hurmasi jälleen kerran.

Savoy JAZZFest 2024

 • Lassy-Eskola – Cross-Atlantic Connection
 • Marius Neset – Happy
 • Gretchen Parlato & Lionel Loueke – The Sun Will Rise Again
 • Sasha Berliner – Jade
 • Shai Maestro – GG
 • Michael Mayo & DJ “D.O.C.”- Going in Circles
 • Kenny Garrett – When the Days Were Different

Toisena vuonnaan Savoy JAZZFestin taiteellisena johtajana Kaisa Mäensivu on koonnut monipuolisen kattauksen. Festivaalin linjaan on kuulunut muihin maamme jazzfestareihin verrattuna poikkeuksellisen paljon amerikkalaisia muusikoita ja tätä linjaa kunnioitetaan nytkin.

Keskiviikkona 6.3. festari alkaa Atlanttin ylittävällä vuoropuhelulla kun viimeistään Five Corners Quintetista suomalaisen jazzin kuumimpaan kärkeen kuuluneet Timo Lassy ja Jukka Eskola kohtaavat New Orleansin skenen muusikkoja (tuubisti Miika Jämsästä puhumattakaan). Hieman festivaalia ennen helmikuun lopulla julkaistava levy on alkuvuoden odotetuimpia ja festarikeikan ajoitus on mitä mainioin.

Torstain keikalla esiintyy Jazzpossun suosikkeihin jo toistakymmentä vuotta lukeutunut norjalaissaksofonisti Marius Neset kvintetteineen. Luvassa ainakin materiaalia vuoden 2022 Happy -levyltä.

Perjantaina 7.3. naistenpäivän ohjelmistossa kuullaan kaksiosaisessa konsertissa ensin nuorta vibrafonisti Sasha Berlineriä ja sitten laulaja Gretchen Parlatoa UMO Helsinki Jazz Orchestran säestämänä.

Festivaalin päätöspäivä lauantai alkaa alkuillasta mielenkiintoisella kohtaamisella. Pianisti Shai Maestro tunnetaan enemmän meditatiivisen rauhallisista otteista kun taasi laulaja Michael Mayo on tehnyt enemmän fuusio/neo-soul henkistä musaa. Tässäpä kontrastia kerrakseen näytebiiseissä Maestron viimeisimmältä LP:ltä ja Mayon uusimmalta sinkulta. Nähtäväksi jää mihin näiden herrojen yhteistyö asettuu.

Festivaalin päättää saksofonisti Kenny Garrettin pari vuotta sitten Porissa nähty Sounds of the Ancestors -kokoonpano. Yleisön niin vahvasti mukaan ottavaa musaa että juroja jazzpuristeja hirvittää luvassa hyväntuuliseksi päätökseksi.

Kotimaiset uutuudet

 • Markus Niittynen with Arttu Huopainen & Tuomas Talvi – Crazeology
 • Kari Antila – Dahill Road
 • Nathan Francis feat. Vladimir Shafranov – Numbers
 • Anni Kiviniemi Trop – Choral
 • Pasilians – Beatrice

Bopcat Recordsin uusin levyjulkaisu on pianisti Markus Niittysen, Arttu Huopaisen ja Tuomas Talven trion EP New Trio. Viime vuoden uusi jazzlevy-yhtiötulokas jatkaa vahvasti jazzlinjalla.

Seuraavaksi Bopcatilta taitaa olla tulossauuden Pasilians -kokoonpanon levy, ensimmäinen sinkku nyt julkaistu. Saksofonisti Sami Leponiemi, pianisti Peter Gyarfas, basisti Nathan Francis ja rumpali Aleksi Heinola ovat tuttuja soittajia Helsingin jameissa viime vuosina roikkuneille.

Kitaristi Kari Antilan Dahill Road ilmestyi fyysisesti viime vuoden puolella, mutta nyt levy löytyy myös suoratoistosta.

Sen sijaan diginä ja CD:nä ensin saatavilla ollut Nathan Francisin kvintettilevy The House That Bobby Built on puolestaan tullut saataville myös LP:nä.

Pianisti Anni Kiviniemen triolevyn materiaalia kuultiin We Jazz -festarikeikalla, nyt myös siis levy saatavilla kaikissa normaaleissa formaateissa.

Ulkomaiset uutuudet

 • Ethan Iverson – ‘Round Midnight
 • Thierry Maillard – 2023-07-27
 • Mary Halvorson – The Gate
 • Joel Ross – bach (God the Father in Eternity)
 • Arve Henriksen & Harmen Fraanje – The Beauty of Sundays
 • Nik Bärtsch & The Ronin Rhythm Clan – Modul 22

Ja sitten kuumimmat ulkomaiset uutuudet – G Livelabeihin helmikuun lopulla keikoille saapuvan pianisti Ethan Iversonin uudella levyllä Technically Acceptable on hieman erikoisuudentavoitteluakin mukana. Ainakin Iversonin mukaan levyltä löytyvät Blue Note -labelin kaikkien aikojen ensimmäinen pianosonaatti ja Theremin-soolo. Rob Schwimmerin hämmentävän paljon ihmisääneltä kuulostava Theremin-soitto ‘Round Midnightilla on kyllä upeaa kuultavaa.

Ranskalaispianisti Thierry Maillardin uudella levyllä erityisesti ilahdutti sähköbasisti Dominique Dipiazzan harvinaisen vahvasti esiintuleva sooloilu paikoin, kuten esimerkiksi tällä avausraidalla.

Tammikuun odotetuimpia julkaisuja oli Mary Halvorsonin Cloudward – ei aivan edellisten levyjen tasoinen pläjäys ensikuuntelulta, mutta tarvii kuunnella vielä lisää.

Uutta Joel Rossia ón tulossa helmikuun 9. Kolme ennakkoraitaa lupaavat aika tuttua Rossia. Tuttuja sävyjä on myös trumpetisti Arve Henriksenin uudella ECM-levyllä, duokumppanina pianisti Harmen Fraanje.

Zen-funkmestari Nik Bärtsch on julkaissut “juhlavuosi” hengessä 2014 tehtyjä äänityksiä Ronin Rhythm Clanin otteista kaksiraitaisen singlen verran – vähän tuttua Bärtschiä enemmän “bändihenkisiä” otteita näillä moduuleilla.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *