Nathan Francis Quintet – The House That Bobby Built


Helsingin jazzelämässä useamman vuoden vaikuttanut basisti Nathan Francis jatkaa kolmannella levyllään The House That Bobby Built. Erityisesti Francis on omistanut levyn Bobby Hutchersonille, John Hicksille ja Ronnie Matthewsille. Bändiin on koottu kovaa perinteisen jazzin osaamista, mielenkiintoisimpana jäsenenä veteraanipianisti Vladimir Shafranov, saksofonissa Manuel Dunkel, Helsingissä opiskelemassa käväissyt ja laajasti jameissa taidoillaan vaikuttanut nuori trumpetisti Vid Šketa ja rummuissa Aleksi Heinola.

Noin 37 minuuttisessa levyssä parasta kokonaisuutena on miten konstailemattomasti ja uskollisesti se edustaa perinteistä svengaavaa bop-jazz perinnettä tuntumatta vanhanaikaiselta tai levytykseltä joka olisi voinut yhtä hyvin jäädä tekemättä.

Yksittäisenä raitana tosin vähän poikkeavampi tapaus erottuu edukseen – nimikappale The House That Bobby Built jolla vierailee marimbassa Mikko Antila on melko alkuperäisen tunnelmalle uskollinen kunnianosoitus Bobby Hutchersonin Montara -kappaleelle joka edustaa hieman huuruista 70-luvun rentoa groovea kuin 60-lukulaisempaa bop-jazzia kuin muu levy.

Shafranov ja Šketa ovat oivia valintoja, Shafranovin pianossa soi vuosikymmenten kokemus ja Šketa ihastuttaa erityisesti kauniilla balladisoitolla Numbers -biisillä, levyn toinen kohokohta. Tällaista kaunista jazzballadia nykyään harvoin levyillä kuulee. Kannata laittaa nimi mieleen, tämän levyn julkaisija Ajabu! nimittäin mainostaa jo tänä vuonna tulevaa ensilevyä First Step.

The House That Bobby Built tuskin tavoittaa uutta yleisöä perinteiselle jazzille, mutta on oiva dokumentti tästä kokoonpanosta ja soittajista.

Francisin ensimmäinen ajabu! julkaisu NFQ jäi mieleen erityisesti hyvän kuuloisesta vinyyliversiosta. The House that Bobby Built ei aiheuttanut aivan samanlaista “onpas hyvän kuuloinen LP”-fiilistä, mutta soundit tekevät kuitenkin musiikille oikeutta. Jazz-LP tyyppien kannattaa ottaa homma haltuun kun pari kuukautta alkuperäisen digijulkaisun jälkeen Suomeen saatua levyä on vielä saatavilla – ainakin Digeliuksen hyllystä vielä viime päivinä vielä bongattu.

  • Nathan Francis – basso
  • Vladimir Shafranov – piano
  • Manuel Dunkel – saksofoni
  • Vid Šketa – trumpetti
  • Aleksi Heinola – rummut
  • +Mikko Antila – marimba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *