Jazzpossun helmikuun 2024 soittolista


Tuntuu olevan ruuhka-aika mielenkiintoisissa keikoissa ja uusissa julkaisuissa. Uutta musiikkia ja keikoilla käyneitä ja festareille tulossa olevia muusikoita löytyi helposti kahden tunnin soittolistan täytteiksi ja varmaan jotain unohtuikin.

Apple Music -soittis löytyy täältä

Ethan Iverson ja Mathias Eick vierailivat

 • Ethan Iverson – It’s Fine to Decline
 • The Bad Plus Flim
 • The Bad Plus – In Stitches
 • Mathias Eick – For My Grandmothers

Tällä viikolla alkuviikosta pianisti Ethan Iverson kävi trioineen Helsingin ja Tampereen G Livelabeissa soittamassa standardipitoista ohjelmistoa. Iversonin vierailu innosti myös kuuntelemaan vanhempia The Bad Plus -levyjä joista yhteyksistä pianisti tuli ensin tutuksi. Tässä kaksi minulle keskeistä +-biisiä: Aphex Twin tulkinta Flim läpimurtolevyltä These Are the Vistas ja In Stitches vuoden 2012 julkaisulta Made Possible joka saattaa tällä hetkellä olla The Bad Plus diskografiasta suosikkini.

Norjalaistrumpetisti Mathias Eick puolestaan vieraili Sointi Jazz Orchestran solistina Savonlinnassa ja Espoossa. Ohjelmisto rakentui pitkälti Eickin Ravensburg -levyn materiaalin varaan josta Rasmus Soini oli tehnyt hienoja big band sovituksia joita soitettiin G Livelab -keikoilla pari vuotta sitten ja nyt siis “toisena kierroksena”.

Savoy JAZZFest ensi viikolla ja April Jazzkin lähestyy

 • Lassy-Eskola – King Cake
 • Eve Risser Red Desert Orchestra – So (Horse in Bambara)
 • Immanuel Wilkins – Grace and Mercy
 • Peter Evans Being & Becoming – Ars Memoria
 • Alexander Hawkins Trio – If Nature Were a Bank, They Would Have Saved It Already
 • James Brandon Lewis Quartet – Transfiguration

Savoy JAZZFest teknisesti alkoi jo karkauspäivänä Minna Hätisen valokuvanäyttelyllä Savoy teatterin aulassa. Musiikillinen anti alkaa keskiviikkona 6.3. ja ensimmäisen illan bändinä on Timo Lassyn ja Jukka Eskolan Nordic Stew jossa Five Corners Quintetissa yhden ajanjakson suomalaista jazzkenttää vahvasti määrittäneet soittajat lähtivät New Orleansiin levyn tekoon. Paikallisten muusikoiden kanssa tehty levy on nyt ilmestynyt ja New Orleansin muusikoita saadaan myös festareille – pitempää elinkaarta musiikille livenä Suomen lavoilla on kuulemma luvassa suomalaisvoimin.

Espoon April Jazzien ohjelmistoon ilmestyi ensimmäisten ilmoitusten jälkeen paljon mielenkiintoisia artisteja. Nouseva saksofonitähti Immanuel Wilkins tulee Espoo Big Bandin solistiksi, trumpetisti Peter Evans saapuu mielenkiintoisen Being & Becoming yhtyeen kanssa jonka levy ilmestyi viime vuonna, Evansin tavoin vapaampaan ilmaisuun kallistuu pianisti Alexander Hawkinsin trio.

Aivan uusi julkaisu on James Brandon Lewis Quartetin Transfiguration. Intensiivistä akustista kvartettimusaa tarjolla tältä monien kokoonpanojen saksofonistilta josta on muodostumassa yksi jazzkriitikoiden kestosuosikeista tämän ajanhetken “vuoden parhaat levyt”-tyyppisissä konteksteissa ainakin.

Uutuuslevyjä

 • Pasilians – Pious Monk
 • Vid Sketa – Mr Don
 • Vijay Iyer – Overjoyed
 • Alice Coltrane – Shiva-Loka (Live)
 • Joel Ross – evidence
 • Fire! – Work Song for a Scattered Past
 • Julian Lage – Omission
 • Charles Lloyd – Booker’s Garden
 • Yussef Dayes – Istanbul
 • Jacob Collier – Wherever I Go

Viime vuosina Helsingin jameissa ja ruohonjuuritason jazzmaailmassa viihtyneille on tarjolla muutama miellyttävä uutuuslevy. Pasiliansin muodostavat Sami Leponiemi, Peter Gyarfas, Nathan Francis ja Aleksi Heinola ja syksyllä Helsingistä Pariisiin siirtyneen trumpetisti Vid Sketan ensilevyllä First Step kuullaan myös Leponiemeä, Francista ja Heinolaa ja heidän lisäkseen bändissä pianossa Mikael Jakobsson.

Tähän mennessä oma suosikkilevyni tältä vuodelta on Vijay Iyerin uusi triolevy Compassion, erityisesti yllättävän väkevä tulkinta Stevie Wonderin Overjoyedista teki vaikutuksen.

Kiinnostus Alice Coltranen musiikkiin tuntuu vieläkin vain kasvavan. Tulossa on ensijulkaisuun livetaltiointi Carnegie Hallista vuodelta 1971 – mukana mm. Pharoah Sanders ja Archie Shepp. Tässä ensimmäinen näyte Shiva-Loka.

Vibrafonisti Joel Rossin uusin levy nublues ei ole ehkä vielä iskenyt yhtä kovaa kun aiemmat, vaatii ehkä hieman sulattelua. Tässä näytteeksi erittäin hieno Thelonious Monk -tulkinta evidence.

Mats Gustafssonin Fire! -trio pörisee tuttuun tapaan uudella levyllä Testament. Vähän vankempaa jyystöä jälleen luvassa kuin edellisellä, yllättävän ‘kepeällä’ Defeatilla.

Kitaristi Julian Lagen uudella Blue Note -levyllä Speak to Me kuullaan vähän erilaisia tunnelmia kun Lage kepittelee akustisesti ja sähköisesti – mutkaton sujuvuus yhdistää levyn mukavaksi kuuntelukokemukseksi. Erityisesti ensikuulemalla diggailin country/folk henkisiä akustisia biisejä.

Charles Lloyd jaksaa aina vaan, uusi tuplalevy The Sky Will Still Be There Tomorrow tulossa Blue Notelta 15.3. Huippubändissä mukana Jason Moran, Larry Grenadier ja Brian Blade.

Brittijazzin uuden aallon rumpalisuuruus Yussef Dayes on julkaissut livelevyn – Live from Malibulla tarjolla jo tutuksi tulleeseen henkeen fuusionakuttelua.

Jo muutama vuosi on näkynyt merkkejä siitä, että jazzin ympäristöstä suurimpaan kansansuosioon nousevat muusikot ovat suosittuja eri someissa, ja usein enemmän siellä kuin paatuneiden jazzdiggarien keskuudessa. Nyt tämä on selvästi alkanut näkyä Helsingin keikkarintamalla, viime vuonna hyvin yleisöä houkutteli tubettaja Adam Neelyn Sungazer ja tänä vuonna ensin huhtikuulle Snarky Puppy myi yhden keikan loppuun Kultsalle niin ripeästi että lisättiin toinen ja samoin kävi harmonian ihmelapsi Jacob Collierin heinäkuun soolokeikalle Musiikkitalolla – 23.7. keikka siis loppuunmyyty, mutta 24.7. on vielä tilaa tätä kirjoitettaessa. Tässä näyte maaliskuun alussa ilmestyneeltä Djesse Vol. 4 -levyltä.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *