Savoy JAZZFest 2024: Sasha Berliner, Gretchen Parlato & UMO Helsinki Jazz Orchestra


Lauantain naistenpäivän Savoy JAZZFest -ohjelmistossa oli kaksi eri kokoonpanoa ja ennen illan settejä paneelikeskustelu Savoyn aularavintola Minnessä jossa Jazzliiton toiminnanjohtaja Maria Silvennoinen, UMO Helsinki Jazz Orchestran toiminnanjohtaja Henriika Steidel-Luoto ja Savoy JAZZFestin taiteellinen johtaja Kaisa Mäensivu keskustelivat sukupuolten tasa-arvosta jazzkentällä.

Sasha Berliner

Musiikillisen annin avasi 25 vuotias vibrafonisti Sasha Berliner joka vaikuttaa tällä hetkellä New Yorkissa ja Los Angelesissa. Berliner kvartetissa soittivat tanskalaispianisti Rasmus Sørensen, Olli Hirvosen bändissä Helsingissä viime vuonna nähty basisti Simon Jermyn ja suomalaisille jazzyleisöille jo tutuksi tullut rumpali Joe Peri.

Berliner musiikki edustaa intensiivistä uutta jazzia. On mukava kuulla vibrafonistia joka ei jää suhteellisen hentoäänisen soittimen kahlehtimaksi. Hyvää poljentoa Savoyssa tosin haittasi, että vibrafoni tuntui jäävän paikoin muiden soittimien alle. Tämä oli hieman harmi koska halusin pitää Berlinerin setistä vielä enemmän, nyt se ei aivan huippuluokkaan päässyt kohoamaan vaikka potentiaalia oli.

Ennakkoluulotonta asennetta kuultiin myös sovitusten puolella. Setin loppuun kuultiin melko tunnistamaton tulkinta My Funny Valentinesta jonka spiikissään Berliner esitteli mainiten, että yleensä jättää tämän salaisuudeksi – olisi varmasti jäänyt tunnistamatta ehkä pientä intron viittausta lukuunottamatta.

Jo kaikenlaisia kilpailuja ja nouseva tähti -tunnustuksia voittanut Berliner on vielä tulevaisuuden nimi, jään innolla odottamaan syksyllä ilmestyvää kolmatta levyä.

 • Sasha Berliner – vibrafoni
 • Rasmus Sørensen – koskettimet
 • Simon Jermyn – basso
 • Joe Peri – rummut

Gretchen Parlato & UMO Helsinki Jazz Orchestra

Ei Savoy JAZZFestiä ilman UMO Helsinki Jazz Orchestraa. Tänä vuonna solistiksi oli saatu maineikas laulaja Gretchen Parlato joka oli Grammyissa tänä vuonna ehdolla kolmatta kertaa, voitto jäi tosin nytkin saamatta. Illan ohjelmisto koostui Jim McNeelyn tekemistä sovituksista pääosin Parlaton uran alkupään levyiltä.

Parlaton musiikin keskeinen innoittaja on bossa nova. Tähän tyyliin ominaisen hento laulutapa esittää haasteensa big band -sovituksille joihin McNeely on oivasti vastannut – kertoo paljon niin sovittajan kuin laulajankin ammattitaidosta että kepeä bossa nova henki soi ison orkesterin musiikissa ilman että solisti jää bändin jyräämäksi.

Paikoin tosin tuntui että vähempikin sovitustyö olisi riittänyt, Wayne Shorterin Jujun sovitukseen oli tungettu kaikenlaista kikkailua kun paljon vähmepikin olisi riittänyt kuten Parlaton levytykseltä The Lost and Found levyltä voidaan todeta.

UMOn solistit olivat mainiosti tilanteen tasalla, Mikko Pettisen tyylikäs sordiinotrumpettisoolo Turning Into Bluessa, Tero Saartin flyygelitorvisoolo Winter Windissä ja Sami Leponiemen kaunis balladifonittelu encoressa ihastuttivat. Yleisesti oikean bossa-henkisen tunnelman luomisessa Jere Haakanan kitara erottui edukseen.

Rento perjantai-illan paketti.

 • Gretchen Parlato, laulu

UMO Helsinki Jazz Orchestra joht. Ed Partyka

Vaskisoittimet

 • Teemu Mattsson
 • Timo Paasonen
 • Tero Saarti
 • Mikko Pettinen
 • Leevi Koivunoro
 • Pekka Laukkanen
 • Mikko Mustonen
 • Heikki Tuhkanen

Saksofonit ja puupuhaltimet:

 • Jouni Järvelä
 • Max Zenger
 • Olli Ojajärvi
 • Sami Leponiemi
 • Mikko Mäkinen

Komppi:

 • Kirmo Lintinen – piano
 • Kaisa Mäensivu – basso
 • Jere Haakana – kitara
 • Markus Ketola – rummut

Savoy JAZZFest 2024: Sasha Berliner ja Gretchen Parlato & UMO Helsinki Jazz Orchestra Savoy-teatterissa 8.3.2024


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *