Jazzpossun maaliskuun 2024 soittolista


Mielenkiintoista jazzlevyä pukkaa nyt ulos tiukkaa tahtia. Kuukauden soittolista venyi melkein kolmetuntiseksi kun rupesin uusilta tsekkailuilta levyiltä ja tulevilta maistiaisilta listaa koostamaan, mutta ehtiihän pääsiäisen pyhinä kuunnella vaikka jazzia.

Apple Music -versio löytyy täältä.

 • Peela – Bittersweet Kiss
 • Kaira – Weight of Scales
 • Joonas Tuuri – Bem-Te-Vi
 • Jonathan Bäckström Quartet – Street Dog
 • New Borders – Trembling
 • Antero Mentu – Unia II

Kotimaisten uutuuksien kavalkadin saa kunnian aloittaa fuusioyhtye Peela joka on jazzjamien ja keikkojen yleisökeskustelujen perusteella löytänyt tiensä suomalaisten fuusiofanien sydämiin. Kasari/ysäri henkinen fuusio on tehnyt selvästi uutta tulemista kansainvälisestikin ja Peela on tämän uuden fuusioaallon merkittävä tekijä näillä leveysasteilla. Tässä uudelta levyltä näytteenä ilahduttavan häikäilemättömästi Pat Metheny -tyylinen Bittersweet Kiss. Kitaristi Johannes Granrothilla on homma hallussa.

Lauri Kairan ja Markus Niittysen sävellyksiä soittava Kaira nousee toimintaan uuden levyn saatemateriaalin mukaan kerran vuosikymmenessä. Vuonna 2017 julkaistua ensimmäistä levyä seuraa nyt vajaa puolituntinen EP. Modernisti svengaavaa jazzjazzia esittää kova kokoonpano: Timo Lassy, Kalevi Louhivuori, Kasperi Sarikoski, Markus Niittynen, Heikko Remmel, Jussi Lehtonen, Abdissa Assefa

Basisti Joonas Tuurin tulevalla kvartettilevyllä on uusia tuulia, joskin ehkä Tuurin keikkoja viime vuosina kuulleille jo tuttujakin. Bem-Te-Vi ennakkosinkulla Tuuri sähköbasson varressa ja meiningissä aurinkoisen brasilialainen sävy.

Basisti Jonathan Bäckström on ehkä pääkaupunkiseudun jazztapahtumia koluaville tullut tutuimmaksi yhtenä kesäisten Teurastamon jazz ja jami-iltojen puuhamiehistä. Kvartettilevyä on We Jazz labelilla nyt tulossa (saksofonissa Adele Sauros, alttosaksofonissa Marcus Wärnheim ja rummuissa Benjamin Nylund). Ensimmäinen näytebiisi Street Dog tarjoilee odottamaani vapaampaa väkevää free vääntöä.

Odotetusti vielä vapaampaa vääntöä tarjoilee monikansallinen New Borders. Levy ilmestyi viimevuoden lopulla, mutta pääsi kuunteluuni vasta äskettäin kun sain kosketinsoittaja Antti Lähdesmäeltä käsiini North -levyn vinyylipainoksen. Mielenkiintoisia äänimaisemia tarjolla.

Lempeämpiin mutta hieman mystisiin tunnelmiin meidät jättää kotimaisen osaston viimeinen raita. Kielisoittaja Antero Mentun toinen levy Näin unta kaukaisesta maasta ilmestyy muutaman viikon päästä huhtikuussa.

 • Bill Frisell & Umbria Jazz Orchestra – Strange Meeting
 • Kamasi Washington – Prologue
 • Shabaka feat. Floating Points, Laraaji & Andre 3000 – I’ll Do Whatever You Want
 • Joe Armon-´Jones feat. Nubya Garcia – Nubya’s Side of Town
 • Christian McBride & Edgar Meyer – Barnyard Disturbance
 • Oren Ambarchi, Johan Berthling, Andreas Werliin – tre
 • Melissa Aldana – Ritual
 • Charles Lloyd – Defiant, Tender Warrior
 • Chris Potter – Dream of Home
 • One for All – Oscar Winner
 • Dave Douglas – Seven Years Ago
 • Kjetil Mulelid – Waiting Song
 • Trio HLK – Stellar
 • Alan Braufman – Edge of Time
 • Amirtha Kidambi & Elder Ones – Third Space
 • Sunny Five – Craw
 • Alice Coltrane – Africa – Live

Kitaristi Bill Frisell jatkaa tuotteliasta kauttaan. Uuden tuplalevyn teemana suuremmille orkestereille ja Frisellin triolle Michael Gibbsin tekemät sovitukset. Tässä näytteenä 11-henkisen Umbria Jazz Orchestran kanssa soitettu Strange Meeting jonka Frisell on levyttänyt uransa aikana monesti eri kokoonpanojen kanssa.

En osaa sanoa onko Kamasi Washingtonin seuraavaa levyä innolla odoteltu vai onko muutaman vuoden jazzin supertähtenä paistatellut saksofonisti jo ehtinyt monilta unohtumaan. Uutta levyä on kuitenkin toukokuussa tulossa. Levyn mitaksi riittää tällä kertaa tupla-CD/LP mutta ainakin ensimmäinen biisi Prologue lupailee että mahtipontisuutta on poljennossa.

Shabaka ei vaikuta erityisesti julkisuuden ja rahan perään laskelmoivalta tyypiltä, mutta tulevan soololevyn näytebiisi I’ll Do Whatever You Want on hyvinkin viime aikoina jazzin ympärillä laajempia yleisöjä tavoittaneita elementtejä yhteen keräävä huiluambient hetkonen – mukana Pharoah Sandersin kanssa pankin räjäyttänyt Floating Points ja huiluambientista hetkeksi musaskenettäjiä ja journalisteja mielenkiintoiseksi tehneestä Outkastista tunnetuksi tullut André 3000.

Nubya Garcian levyjen ja Ezra Collectiven kosketinsoittajana tunnettu Joe Armon-Jones kunnioittaa uudella sinkullaan dub-kulttuuria. B-puolen horn cutissa Nubya’s Side of Town laulun paikalla soi Garcian saksofoni.

April Jazzeille Espoo Big Bandin vieraaksi tuleva Christian McBride on julkaissut Edgar Meyerin kanssa mielenkiintoisen duobassolevyn But Who’s Gonna Play the Melody. Kaksikko on hieman perinteisemmällä asenteella liikenteellä kuin täällä meilläpäin Lötjönen & Herrala – paikoin pilke silmäkulmassakin kuten tässä biisissä Barnyard Disturbance.

Johan Berthling ja Andreas Werliin ovat ehkä parhaiten tunnettuja Mats Gustafssonin soittokavereina Fire!ssä. Tulossa on toinen levy triona kitaristi/multi-instrumentalisti Oren Ambarchin kanssa. Näytebiisi tre ihastuttaa erityisesti Ambarchin varsin omaperäisen kitaroinnin kautta.

Blue Noten uutuuksissa Melissa Aldanan tuleva levy vaikuttaa varsin vaisulta kolmen näytteen perusteella, mutta odotellaan vielä koko levyä ennen varsinaista tuomiota. Charles Lloyd sen sijaan jaksaa yhtä – uudella puolentoista tunnin tuplalevyllä on hieno bändi, Jason Moran, Larry Grenadier ja Brian Blade.

Blade on mukana myös saksofonisti Chris Potterin uudella Eagle’s Point -levyllä jossa samoin kunnon all-star kokoonpano – bassossa äskettäin Suomessa vieraillut John Patitucci ja pianossa Brad Mehldau.

Perinteistä New Yorkin jazzklubien bop jazzia on keskittynyt julkaisemaan Smoke Sessions Records, sitä on tarjolla uudellakin levyllä Big George jossa One For All sekstetti saa kolmelle raidalle vieraaksi saksofonisti George Colemanin.

Trumpetisti Dave Douglasin tulevalla levyllä on erityisen mielenkiintoista että saksofonissa kuullaan moniin asioihin (mm. April Jazzeille) ehtivää James Brandon Lewista.

Pianisti Kjetil Mulelid kävi Helsingissä konsertoimassa We Jazz 2020 -tapahtuman yhteydessä pidetyssä Nordic Jazz Comets showcasessa. Uudella levyllä Agoja on merkittävää raidasta toiseen vaihtuvien vierailijoiden joukko. Mukana myös äskettäin Savoy JAZZFesteillä vieraillut vibrafonisti Sasha Berliner tässä Waiting Songilla.

Skotlantilaisyhtye Trio HLK lienee joillekin lukijoille tuttu vierailusta April Jazzeilla 2019. Tuolloinkin mukana ollut lyömäsoittaja Evelyn Glennie on mukana myös uudella levyllä Anthropometricks. Tässä mielenkiintoisen dynaaminen raita Stellar.

70-luvun loft jazz -meiningeissä vaikuttanut Alan Braufman on puolestaan ehkä blogin lukijoille tuttu We Jazz -vierailusta. Tulevan levyn näytebiisissä mukana samoilla We Jazzeilla Braufmanin Valley of Search -labelin pienessä koostekokonaisuudessa esiintynyt vibrafonisti Patricia Brennan ja moniin asioihin ehtivä James Brandon Lewis.

En tiedä vielä juuri mitään We Jazzin uusimman julkaisun New Monuments tekijästä eli aktivisti-taiteilija Amirtha Kidambista. Tilanne vaatii syvempää tutustumista.

Sunny Five -bändin muodostavat Tim Berne, David Torn, Ches Smith, Devin Hoff ja Marc Ducret. Intakt Recordsin jlukaisemalla uudella levyllä Candid on tarjolla odotetun korvia haastavaa kamaa.

Ja päätteeksi todellinen helmi. Tämän vuoden arkistojulkaisujen kärkeä on Alice Coltranen livetaltiointi Carnegie Hallista vuodelta 1971. Hieman Journey in Satchidanandan julkaisun jälkeen taltioidulla keikalla bändissä mm. Pharoah Sanders, Archie Shepp ja Cecil McBee. Erityisesti 28 minuuttinen versio John Coltranen Africasta on väkivahvaa myllytystä.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *