Jazzpossun huhtikuun 2024 soittolista


Huhtikuun aikana saatiin muutamia vuoden odotetuimpia levyjä ja herkullisia maistipaloja tulevilta levyiltä. Pidemmättä puheitta asiaan!

Apple Music -versio löytyy täältä

Kotimaiset uutuudet

 • Simon Zion & Ville Luukkonen Trio – Still Crazy After All These Years
 • Iiro Rantala HEL Trio – Tough Stuff
 • Olli Ahvenlahti – For Dizzy and Lionel
 • Arto Ikävalko Trio – Plastic Ocean / Lovesong

Suomalaissyntyinen, mutta Ruotsissa pitkään asunut ja paikallisessa Idolsissa menestynyt laulaja Simon Zion kävi äskettäin keikkailemassa Suomessa Ville Luukkonen Trion kanssa ja nyt julkaisun on saanut myös porukan balladilevy The Ballad Session. Perinteisemmän jazzohjelmiston lisäksi levyltä löytyy hieno versio Paul Simonin Still Crazy After All These Yearsista jossa saksofonisoolon soittaa Ukko Heinonen.

Suomessa keikkaili myös Iiro Rantalan uusi HEL Trio jossa mukana Conor Chaplin ja Suomessa lähiaikoina myös April Jazzeilla RKDIA -duossa ja Savoy JAZZFesteillä Marius Nesetin bändissä nähty kova rumpali Anton Eger.

Olli Ahvenlahti palaa uudella Mirror, Mirror -levyllä 70-luvun fuusiolevyjensä tunnelmiin, uudessa kvintetissä solistista voimaa tuovat tässä näytteessä saksofonisti Joonatan Rautio ja trumpetisti Jukka Eskola.

Melko ennakkoluulotonta tykittelyä pursuaa Arto Ikävalko Trion biisi Plastic Ocean / Lovesong joka oli viimeinen ennakkonäyte nyt jo julkaistulta Changing Priors -levyltä. Jälleen mainiota nuorta kotimaista jazzia Bopcat Recordsilta.

Ulkomaiset uutuudet

 • Oren Ambarchi, Johan Berthling, Andreas Werliinen
 • Shabaka – As the Planets and Stars Collapse
 • Amanda Whiting feat. Chip Wickham – Waiting to Go
 • Ezra Collective – Ajala
 • The New Mastersounds – Boogaloo is Dead
 • Too Many Zooz feat. Moon Hooch – Nowhere Else to Go
 • Kamasi Washington feat. George Clinton & D Smoke – Get Lit
 • Snarky Puppy & Metropole Orkest – The Curtain (Bonus Version)
 • Tigran Hamasyan – The Kingdom
 • Ill Considered – Linus with the Sick Burn
 • John Surman – Precipice
 • Melissa Aldana – Unconscious Whispers
 • Daniel Herskedal – Eclipse Cycles

Vuoden mielestäni kovimpia julkaisuja tähän mennessä on kitaristi Oren Ambarchin, Johan Berthlingin ja Andreas Werliinin Ghosted II. Trio tulossa myös kesällä Odysseus -festareille – vahva suositus!

Shabaka on luopunut tenorisaksofonista ja ambienthuilujazzia pukkaa. Uudella levyllä Perceive It’s Beauty, Acknowledge It’s Grace on hypeä, mutta en ihan vielä ole ehkä siitä itse täysin vakuuttunut.

Ambient-huilujazz tunnelmaa on ainakin hetkisen myös We Jazzeilla pari vuotta sitten käyneen harpisti Amanda Whitingin uudella levyllä The Liminality of Her. Huilussa vierailee Chip Wickham.

Briteissä arvostetun Mercury Prize -palkinnon muutama vuosi sitten voittanut Ezra Collective palaa kehiin uudella afrobeat sinkulla. Ei tietoa vielä onko Ajala vain yksittäinen julkaisu vai onko uutta levyä tulossa.

Voimissaan on myös retrosoul/groove pumppu The New Mastersounds. Hyvää veivausta tarjolla uudella levyllä Old School.

Viraaleiksi pamahtaneista katusoittohommista tunnetuksi tullut Too Many Zooz (josta joku ehkä erikseen tietää fonisti Leo Pellegrinon aka Leo P:n) on julkaissut myös uuden levyn. Nowhere Else To Go -levyllä mukaan liittyy toinen New Yorkissa katusoittamisella kannuksensa ansainnut töräyttelyporukka Moon Hooch.

Kamasi Washingtonin odotettu uusi levy Fearless Movement on julkaistu tänään. En vielä ehtinyt koko levyä kuunnella joten tässä näytteenä viimeinen ennakkosinkku Get Lit jossa mukana D Smoke ja itse George Clinton.

April Jazz festarien aikoihin kaksi keikkaa Helsingissä kävi soittamassa Suomessakin suosittu Snarky Puppy. Snarkkarien uusin julkaisu on laajennettu remixattu ja uudelleen masterioitu versio Sylva -levystä. Tässä toinen ennenjulkaisemattomista bonusraidoista.

Uutta levyä pukkaa erilaisten tahtilajien ystävien suosikkityyppi Tigran Hamasyanilta. Intensiivistä meininkiä lupailee The Kingdom.

Hieman normaalia harvemmin uusia levyjä on puolestaan julkaissut brittiläinen Ill Considered joka oli jonkun aikaa vinyylifriikkien keskuudessa pahamainenen vain pienten painosten nopeasti loppuunmyyvien vinyylien julkaisijana. Nykyään kelpaa suoratoistokin ja voimme siis nauttia uudesta levystä Precipice huoletta.

Samanniminen Precipice biisi löytyy myös pitkän linjan brittipuhaltaja John Surmanin uusimmalta ECM-levyltä. Surmankin nähtiin G Livelabeilla huhtikuussa tämän levyn tiimoilta.

Melissa Aldanan uuden Blue Note -levyn ennakkoja on näillekin listoille jo nostettu ja nyt on levy ulkona. Muutaman ensikuuntelun perusteella uusi levy on pieni pettymys, mutta tsekatkaa ja tuomitkaa itse.

Lopuksi vielä uutta musiikkia norjalaisen tuubajazzin kärkinimi Daniel Herskedalilta. A Single Sunbeam levy tarjoilee ehkä jopa stereotyyppistä, mutta erittäin nautittavaa vuonojazzia.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *