Jazzpossun toukokuun 2024 soittolista


Tulihan se kevät ja kesäisetkin ilmat vihdoin. Kevät on tuonut tullessaan myös paljon mainiota jazzmusiikkia joten käydään taas perkaamaan viime viikkojen satoa.

Apple Music -versio löytyy täältä

Kotimaiset uutuudet

 • Iiro Rantala HEL Trio – Liberty City
 • Dalindèo – Slush ‘n’ Surf
 • Astro Can Caravan – Solifer 72
 • Oddarrang – Winding
 • Joonas Tuuri Quartet – Escuro
 • Jonathan Bäckström Quartet – Flower Growing, Dying
 • Muumiot – Fretta Fritta
 • Markus Holkko – Hearing is Believing

Pianisti Iiro Rantala on sukupolvea jolle Chick Corean fuusiokausi, Stuff ja Steps Ahead ja muu semmoinen menevä fuusiomusa kolahteli jo nuorena. Tätä henkeä erittäin onnistuneesti kanavoi tänään ensilevynsä Tough Stuff julkaissut uusi HEL Trio jossa soittavat tietäjien Dinosaur tai Marius Neset yhteyksistä tietämä basisti Conor Chaplin ja monista yhteyksistä tuttu tänäkin vuonna useamman kerran Suomessa konsertoinut vauhdikas rumpali Anton Eger. Tässä voi olla yksi ihan parhaista Rantalan levyistä käsillä ensiriipaisujen perusteella – näytteenä Jaco Pastorius -tulkinta Liberty City jossa vahvistuksena huuliharpussa Matthias Heise.

Dalindèo jatkaa tutuilla poluilla uudella levyllä, Tropicalia Nordica tarjoilee odotetusti genrerajat ylittävää rautalankailoittelua tutulla tatsilla.

Dalindèon ensimmäisen singlen b-puoli oli aikoinaan Solifer-lento, nyt levyrintamalle palannutta Astro Can Caravania on innoittanut Solifer 72. Otto Eskelisen huilu soi hienosti.

Kaksikymmenvuotisen taipaleensa päätöstä lähenee Oddarrang. Yhtyeen nimeä kantava kuudes levy on bändin ilmoituksen mukaan viimeinen, keikkoja on lupailtu vielä 2025 asti, joten vielä on mahdollisuus nähdä tämä mainio crescendo-pumppu livenäkin.

Basisti Jonathan Bäckströmin tie vie seuraavaksi Tukholmaan jatkamaan opintoja. Bäckströmin suomalais-ruotsalaisen kvartetin melko vapaaksikin menevä meininki tuo mieleen Superpositionin jolta on myös kuuleman mukaan uutta musiikkia tulossa tänä vuonna.

Vapaa tekeminen on pääosassa Muumiot -kokoonpanon tekemisessä. Uusi levy Pajazzo tarjoaa luovaa musisointia lyhyemmissä ja pitemmissä paketeissa.

Jo U-Street All Starsissa vaikuttanut Markus Holkko on palannut jazzhommiin uudella LP:llä, EP:llä ja singlellä. Yllättävän reteää ja spiritual jazzahtavaakin materiaalia jos vertaa pari vuotta sitten yhden singlen verran aktivoituneeseen Lightboxeriin jossa Holkko on myös vaikuttanut.

Ulkomaiset uutuudet

 • Magnus Öström & Dan Berglund – Elevation of Love
 • Goran Kajfes Tropiques – Unity in Diversity
 • Avishai Cohen – Courage
 • Fergus McCreadie – Stony Gate
 • Slowly Rolling Camera – Beam
 • Jasper Høiby – Reciprocity
 • BADBADNOTGOOD – Playgroup
 • Al Di Meola – Fandango
 • Chick Corea & Bela Fleck – Bemsha Swing
 • Gret Foat & Gigi Masin – Sabena

Esbjörn Svenson Triosta tunnetuksi tulleet Magnus Öström ja Dan Berglund palaavat rikospaikalle 30-vuotisjuhlan merkeissä. e.s.t 30 levyllä uusia tulkintoja e.s.t -biiseistä, mukana myös Verneri Pohjola.

Pitkiin riipaisuihin luottaa We Jazzin julkaisemalla levyllään Goran Kajfes Tropiques – hieman Alice Coltrane -tunnelmiakin mukana.

Tuttua sävelkieltä kuullaan basisti Avishai Cohenin uudella singlellä Courage. Viitisentoista vuotta sitten mielestäni aivan sen ajan jazzin terävintä kärkeä edustaneen Cohenin uudet levyt ovat tuottaneet ainakin pieniä pettymyksiä parhaisiin klassikoihin verrattuna, mutta uusi sinkku herättää toiveikkuutta seuraavaa levyä kohtaan.

Puolestaan vahvoja esityksiä jatkaa skottipianisti Fergus McCreadie kolmannella Edition Records -julkaisullaan Stream. Kotiseutujen kansanmusiikki ja luontoteemat soivat vahvasti.

Edition Recordsin väki on muutenkin ollut ahkerana – toukokuussa ilmestyi myös labelin perustaja Dave Stapletonin Slowly Rolling Cameran uusi single ja basisti Jasper Høibyn 3elements -trion toinen levy. 3elements yllätti positiivisesti debyytillään ja ensi kuuntelun perusteella hyvältä kuulostaa toinenkin levy.

Kanadalainen BADBADNOTGOOD oli yksi 2010-luvun uuden sukupolven fuusioinnostuksen ensimmäisiä airuita. Seitsemäs levy Mid Spiral huokuu julkaisustrategiassaan lievää erikoisuudentavoittelua, levy nimittäin koostuu kolmesta kokonaisuudesta jotka julkaistiin erikseen. Tässä yksi näyte Order -osasta.

Fuusiokitaristisuuruus Al Di Meola on tulossa kesällä Pori Jazzeille. Tuolle keikalle kokoonpanon nimi lupailee sähkökitarointia, mutta uuden Twentyfour levyn ensimäisellä singlellä Fandango soi akustinen.

Chick Corea ja banjonsoittaja Bela Fleck ehtivät tehdä paljon yhteistyötä. Viimeiset levynrippeet on koottu uudelle Rememberance -levylle liveäänityksistä ja korona-ajan etäyhteistyöäänityksistä.

Lopuksi vielä uutta musiikkia tuotteliaalta Greg Foatilta, nyt soittokumppanina elektroniikkaheebo Gigi Masin. Eteeristä.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *