Jazzpossun kesäkuun 2024 soittolista


Uusien jazzlevyjen julkaisutahti tuntuu hiljentyneen kesäksi hieman, mutta ei se mitään koska keikkoja, jameja ja festivaaleja on tarjolla senkin edestä. Tämän kuun bongatut parhaat uutuudet mahtuvat vähän reilun tunnin soittikselle kun viime kuukausina ei ole kaksi tuntia meinannut riittää.

 • Mortality – The Expanding Universe, Pt. I – Single Edit
 • Tahmela Six – Cat of the Paju
 • JAF Trio – Sax Guy
 • Njet Njet 9 – Kesä 2000

Kotimaisissa uutuuksissa vuoden odotetuimpia levyjä on Tapio Ylisen Mortalityn toinen tuleminen, sen verran kova oli ensimmäinen levy. Toisen kierroksen kokoonpanossa mukana Jori Huhtala, Mika Kallio, Mikael Myrskog, Johannes Granroth, Manuel Dunkel, Max Zenger, Mikko Pettinen ja ‘Gunu’ Karjalainen. Näillä nuoteilla pitäisi onnistua.

Tampereelta tulee uusi levy-yhtiö Mustik Motel joka aloittaa toimintansa rytinällä – melko herkullista free meininkiä nimittäin tarjoilee levyllään Tahmela Six (Eero Savela, Otto Eskelinen, Sami Sippola, Eero Tikkanen, Janne Tuomi, Topias Tiheäsalo). Vuoden parhaita!

JAF Trion edellisestä levystä on jo neljä vuotta ehtinyt vierähtää, lisää jo tuttua soundia nyt vihdoin tarjolla Eclipsen julkaisemana.

Njet Njet 9 levy tuli jo aiemmin keväällä, mutta taisi jäädä ennakkosinkkua lukuunottamatta noteeraamatta silloin, Toivo niminen levy siis nyt saatavilla – Eclipseltä tämäkin.

 • Saccata Quartet – Umm
 • Andrew Bird Trio – Django
 • Brad Mehldau – Variation’s on Bach’s Goldberg Theme: Aria-like
 • Pat Metheny – MoonDial
 • John Zorn & Jesse Harris – Lost in a Reverie – Live
 • John Zorn – The Enchanted Castle
 • Nduduzo Makhathini – Libations: KwaKhangelamankengana
 • Tigran Hamasyan – The Curse – Blood of an Innocent is Spilled
 • Nils Landgren Funk Unit – Raspberry Jam
 • Ezra Collective feat Yazmin Lacey – God Gave Me Feet for Dancing

Melko nimekkään joukon melko vapaata rymistelyä saadaan We Jazzilta – Saccata Quartetissa soittavat Nels Cline, Chris Corsano, Suomessa Jonna Tervomaan aviopuolisonakin tunnettu basisti Darin Gray ja Glenn Kotche.

Indie rock singer songwriterina ehkä parhaiten tunnettu laulava viulisti/viheltäjhä Andrew Bird aloitti levytysuransa retro-henkisellä swing-musiikilla 90-luvulla joten uusi jazzlevy on tavallaan paluu juurille. Niinpä levy onkin mielenkiintoisempi kuin keskiverto “rokkari/poppari tekee swing-levyn” -projekti.

Pianisti Brad Mehldau tunnelmoi Bachin hengessä uudella soolopianolevyllä ja herkissä sooloilutunnelmissa on Pat Methenykin tulevalla soolokitaralevyllä MoonDial.

John Zornin maailmasta uusimpia julkaisuja ovat Zornin musiikkia ja Jesse Harrisin sanoituksia Petra Hadenin laulamana livenä taltioituna sisältävä Love Songs Live ja Her Melodious Lay jossa Zornin sävellyksiä kahdella kitaralla tulkitsevat Julian Lage ja Gyan Riley.

Edellisellä julkaisullaan pianisti Nduduzo Makhathini nousi jazzin raskaaseen sarjaan ja Porissakin hänet nähtiin. Uusi levy uNomkhunulwane ei ole vielä ainakaan saavuttanut samanlaista kiinnostusta, mutta katsotaan miten käy.

Pianisti Tigran Hamasyanin uusi materiaali hakee lisäpontta metallirumpali Matt Garskasta. Melko väkevää onkin soundi uudella sinkulla The Curse.

ACT ei häpeile nostalgiajulkaisujen kanssa, viime kuun e.s.t livenostalgian jalanjäljillä 30 vuotisjuhlalevyn julkaiseen toinen ACTin suuri ruotsalaissuosikki Nils Landgren Funk Unit.

Ja loppuun vielä uutta Ezra Collectivea God Gave Me Feet for Dancing.

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *