Tampereella tapahtuu kaksin verroin – 12 Points ja Tampere Jazz Happening tuovat kansainvälistä jazzia Tampereelle


Pyhäinpäivän viikonloppuna järjestettävä Tampere Jazz Happening on yksi maamme vakiintuneista kansainvälisistä jazzfestivaaleista. Tänä vuonna se ei ole kuitenkaan syksyn ainoa sellainen Tampereella kun Irlannista lähtöisin oleva 12 Points tuo 25.-28.9. Tampereen G Livelabiin 12 mielenkiintoista yhtyettä 12 eri maasta ympäri Eurooppaa.

Tässä soittolista jolla hommaa voi yrittää ottaa haltuun. Näytteitä löytyy kaikista 12 Pointsiin tulevalta bändiltä lukuunottamatta sveitsiläistä Sc’ööfiä johon voitte tutustua Bandcampissa ja lisäksi yksi poiminta kultakin Tampere Jazz Happeningin neljältä festaripäivältä 31.10.-3.11.

12 Pointsin linja on varsin kokeellinen ja tapahtumaa voi erityisesti suositella uudesta musiikista kiinnostuneille uteliaille, kovin moni kahdestatoista artistista ei liene aktiivisillekään jazzin ystäville ennestään tuttu. Vaikka melko harva 12 Points -esiintyjä on noussut pysyvään kansainväliseen suosioon niin katsomalla aiempia suomalaisia kokoonpanoja joihin kuuluvat mm. Aki Rissanen, Mopo, VIRTA, Ilmiliekki ja Oddarrang voi uumoilla että festivaalin esiintyjät edustavat paikallisten tarjontojen uutta kärkeä. Mainio ja harvinainen tilaisuus siis nähdä tämä tapahtuma Suomessa.

Tampere Jazz Happening pitää myös suurilta linjoiltaan jo tutun linjan. Torstaina tarjolla yhtä maata edustava showcase, tällä kertaa vuorossa Portugal, valintanani sieltä Mané Fernandes. Perjantain ohjelmisto näyttää itselleni tänä vuonna kiinnostavimmalta, erityinen vetonaula on toki Mats Gustafssonin ja Kimmo Pohjosen kohtaaminen, mutta levytyksen puutteessa valitsin tähän veteraani saksofonisti David Murrayn uutta musiikkia. Murrayn uran kulta-ajan voi sanoa olleen 1980-luvun alussa jolloin hän kuului sen ajan jazzin kovimpiin nimiin, mutta ensi vuonna 70 täyttävä saksofonisti on yhä voimissaan ja Tampereelle saapuvan kvartetin tämän vuoden levy on saanut hyvät arvostelut.

Lauantain tärppini on ruotsalainen musiikillisia raja-aitoja kaatava Tonbruket joka ehkä monelle oli aluksi “se bändi jonka basisti Dan Berglund perusti Esbjörn Svensson Trion jälkeen”, mutta kahdeksalla levyllä joista neljä on noussut Ruotsissa vuoden jazzalbumin Grammis-voittajiksi bändi on kyllä enemmän kuin vakiinnuttanut itsensä.

Sunnuntailta valitsin 50. juhlavuottaan viettävän lyömäsoittaja Kahil El’Zabarin Ethnic Heritage Ensemblen. Luvassa lienee mitä tämä uusimman levyn kappale nimellään lupaa – Great Black Music.


Leave a Reply